Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΚοινωνικός αποκλεισμός

Προειδοποίηση για στιγματισμό των καταθλιπτικών ασθενών

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 6910 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 916

Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2015
Τροποποίηση: 8 Απριλίου 2015

Αφορά: Σχιζοφρένεια, Κατάθλιψη, Διπολική Διαταραχή, Διαταραχές του ύπνου

Μετά την αεροπορική τραγωδία στις γαλλικές Άλπεις και την ενοχοποίηση του γερμανού πιλότου αναφορικά με την δια της κατάθλιψης αυτοκτονικής του πράξης, η γερμανική εταιρεία ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας - ψυχοσωματικής, και νευρολογικής θεραπείας επισημαίνει ότι οι δημόσιες συζητήσεις αναφορικά με την υποτιθέμενη χρόνια ασθένεια του πιλότου και η βεβιασμένη διάγνωση περί ”κατάθλιψης” μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό όλων όσων πάσχουν από αυτή την ψυχική ασθένεια. ”Βιώνουμε προς μεγάλη μας απογοήτευση μια απόλυτα βεβιασμένη σχηματισμένη διαμόρφωση κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα ως αιτία για την πιθανά εσκεμμένη προκληθείσα αεροπορική τραγωδία”, υπογραμμίζει χαρακηριστικά η εταιρεία, στιγματίζοντας τα όποια πρωτοσέλιδα γνωστών κίτρινων και πολύ επικίνδυνων εντύπων.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 854

#1 Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2015

Είναι αλήθεια ότι όλα τα ΜΜΕ συλλήβδην έκαναν λόγο για ”κατάθλιψη” του πιλότου και αυτή η μαζικότητα του συμπεράσματος οδηγεί σε άλλους ατραπούς.... Ας πάψει επιτέλους αυτή η αυθαιρεσία και η παραπληροφόρηση!

  • Απάντηση

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 697

#2 Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2015
Τροποποίηση: 8 Απριλίου 2015

Πολύ σωστά βάλατε το θέμα!
Σύντομα θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όλοι οι καταθλιπτικοί είναι αυτοκτονικοί. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία και εξέλιξη της ασθένειάς τους.....

  • Απάντηση

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 283

#3 Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2015

Έτσι γίνεται. Η υπερπληροφόρηση, η αυθαίρετη πολυλογία από τα ΜΜΕ, αυτές τις συνέπειες έχει.

Βγάζουμε πολύ εύκολα αυθαίρετα συμπεράσματα. Φταίει η ανάγκη των ανθρώπων να απλοποιούν τα γεγονότα όπως τους συμφέρει? Δεν γνωρίζω, αλλά είναι τραγικό.

  • Απάντηση

Μαρία Αθανασιάδου Ψυχολόγος
Συνεργάτης iatronet.gr

Εγγραφή: 3/3/2015
Δημοσιεύσεις: 63

#4 Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2015

Πολύ χρήσιμο το ζήτημα, που τέθηκε. Το να ενοχοποιούμε και να βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους είναι μία κίνηση, που μας απομακρύνει εντελώς από την πραγματικότητα. Το τι αντιμετώπιζε ο συγκεκριμένος άνθρωπος και από τι έπασχε, δεν μπορεί κανένας να το γνωρίζει, πέρα από τους ειδικούς που τον είχαν αναλάβει. Δυστυχώς, και τα ΜΜΕ και το πολιτικο-κοινωνικό-επαγγελματικό σύστημα διογκώνει τις καταστάσεις, βάζει ”ταμπέλες” και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την ματιά των ανθρώπων, γιατί υπάρχουν συμφέροντα και ευθύνες που δεν μπορούν να αναλάβουν. Η κατάθλιψη, όπως και κάθε ψυχική ασθένεια, είναι μία διαταραχή που έχει ποικίλες εκφάνσεις στον κάθε ανθρώπινο οργανισμό και ιδιοσυγκρασία. Δεν οδηγεί απαραίτητα τον πάσχοντα σε απόπειρα αυτοκτονίας, ούτε ισχύει η υπόθεση ότι δημιουργεί στον ασθενή την ανάγκη να κάνει κακό και σε άλλους ανθρώπους. Η άγνοια σκοτώνει και προκαλεί ”κοινωνικό στίγμα”, χωρίς να υπάρχει λόγος. Το ίδιο ισχύει και με την Σχιζοφρένεια, για την οποία υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι. Αυτοί οι μύθοι απομακρύνουν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους από το κοινωνικό σύνολο και δυστυχώς από την θεραπεία και αποκατάσταση.

  • Απάντηση

elenkar
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 244

#5 Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2015

Αρχική δημοσίευση #4:
Πολύ χρήσιμο το ζήτημα, που τέθηκε. Το να ενοχοποιούμε και να βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους είναι μία κίνηση, που μας απομακρύνει εντελώς από την πραγματικότητα. Το τι αντιμετώπιζε ο συγκεκριμένος άνθρωπος και από τι έπασχε, δεν μπορεί κανένας να το γνωρίζει, πέρα από τους ει...

Πολύ σωστά τα λέτε αγαπητή κα Αθανασιάδου!

Η άγνοια όχι μόνο σκοτώνει αλλά δημιουργεί και πλασματικές εικόνες, νομίζω. Τι λέτε επ΄αυτού?

  • Απάντηση

Μαρία Αθανασιάδου Ψυχολόγος
Συνεργάτης iatronet.gr

Εγγραφή: 3/3/2015
Δημοσιεύσεις: 63

#6 Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2015

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ”άγνοια” επί τούτου, γιατί δεν αντέχουν να έρθουν αντιμέτωποι με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Όταν λέμε, ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή, διαφωνώ. Η πραγματικότητα πολλές φορές μας ξεβολεύει, δεν ταιριάζει με τις εσωτερικές μας επιθυμίες και ανάγκες, δεν συναινεί με αυτό που θέλουμε να ακούσουμε. Ποτέ, όμως, δεν είναι σκληρή, αλλά αντιθέτως φροντιστική, εάν λάβουμε υπόψη τα μεταγενέστερα οφέλη που έχει να μας προσδώσει. Εννοείται η άγνοια μας οδηγεί να δημιουργούμε ”πλασματικές εικόνες”, εικόνες που βασίζονται στις προσωπικές μας ανασφάλειες και βιώματα.

  • Απάντηση

elenkar
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 244

#7 Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2015

Αρχική δημοσίευση #6:
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ”άγνοια” επί τούτου, γιατί δεν αντέχουν να έρθουν αντιμέτωποι με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Όταν λέμε, ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή, διαφωνώ. Η πραγματικότητα πολλές φορές μας ξεβολεύει, δεν ταιριάζει με τις εσωτερικές μας επιθυμίες και...

Έχετε απόλυτο δίκιο!

Πολύ χρήσιμη η απάντησή σας. Ειδικά αυτό που λέτε για το ξεβόλεμα και την μη συναίνεση με αυτό που θέλουμε να ακούσουμε.... Σας ευχαριστώ, εσάς όπως και το Βήμα που μας βάζει τέτοια ενδιαφέροντα θέματα προς συζήτηση!

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τι να μην κάνετε αν θέλετε να χάσετε κιλάΤι να μην κάνετε αν θέλετε να χάσετε κιλά

Δεν έχουν σημασία μόνο αυτά που πρέπει να κάνουμε. Αυτά που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.... Περισσότερα »

“Καπέλο” 129,2 εκατ. ευρώ στο clawback για φάρμακα“Καπέλο” 129,2 εκατ. ευρώ στο clawback για φάρμακα

Θα ξεπεράσει τα 446 εκατομμύρια ευρώ η υπέρβαση της δαπάνης που έχει προϋπολογίσει ο ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του.... Περισσότερα »

Οι άγραφοι κανόνες του γυμναστηρίουΟι άγραφοι κανόνες του γυμναστηρίου

Υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τους τηρούμε. Τα γυμναστήρια δεν είναι παιδική χαρά.... Περισσότερα »

Καρκίνος του προστάτη: Πώς θα τον προλάβουμε;Καρκίνος του προστάτη: Πώς θα τον προλάβουμε;

Τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;... Περισσότερα »

Video - Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα εμβόλια

Mία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία ξεκίνησε στη χώρα μας με βασικό μήνυμα ‘Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι’, με σκοπό την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού. Η ενημερωτική καμπάνια τελεί υπό ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης