Ψυχιατρική κλινική Βοστανείου

Λουκέτο λόγω έλλειψης ψυχιάτρου, μπαίνει στην Ψυχιατρική κλινική του Βοστανείου νοσοκομείου, καθώς αναστέλλεται επ’ αόριστον η λειτουργία της, μετά...

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016, 17:27
Τροποποίηση: Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016, 17:28

εφημερίδα δημοκράτης

Λουκέτο λόγω έλλειψης ψυχιάτρου, μπαίνει στην Ψυχιατρική κλινική του Βοστανείου νοσοκομείου, καθώς αναστέλλεται επ’ αόριστον η λειτουργία της, μετά από απόφαση της διοίκησης του νοσηλευτικού μας ιδρύματος.
Η είδηση για τις προθέσεις της διοίκησης του θεραπευτικού μας ιδρύματος, να αναστείλει την λειτουργία της κλινικής, έγινε γνωστή -όπως γράψαμε και στο χθεσινό μας φύλλο- κατόπιν σχετικής αναφοράς σε συνάντηση της Διοικήτριας με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την Τετάρτη το βράδυ το προσωπικό της κλινικής δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.
Σε ανακοίνωση που υπογράφει η Διοικήτρια του Βοστανείου και εξέδωσε χθες το μεσημέρι, αναφέρεται ότι αναστέλλεται η λειτουργία της κλινικής, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε σε τούτο το σημείο, αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσάρεστη εξέλιξη.
Είναι γνωστό ότι η Ψυχιατρική κλινική της Μυτιλήνης, λειτουργεί στο χώρο του νοσοκομείου, σε ανεξάρτητο κτίριο και μέχρι πρότινος ήταν στελεχωμένη με τρεις ψυχιάτρους. Σ’ αυτήν υπηρετούσαν η διευθύντρια του Τμήματος, μία επιμελήτρια β’, καθώς και ένας στρατιωτικός ψυχίατρος με σύμβαση έργου (μπλοκάκι).
Τα προβλήματα ξεκίνησαν τον Μάιο, όταν έγινε γνωστό ότι την 1η Ιουνίου λήγει η σύμβαση του στρατιωτικού γιατρού και ότι δεν προτίθεται να την ανανεώσει, αφού θα μετακινηθεί σε άλλη περιοχή.
Το δεύτερο χτύπημα ήρθε μερικές μέρες αργότερα, όταν, σύμφωνα με τη Διοικήτρια, η επιμελήτρια β’ της κλινικής υπέβαλε αιφνιδίως την παραίτησή της. Πλέον η κλινική λειτουργούσε με ένα μόνο γιατρό, την διευθύντρια του Τμήματος.
Λίγες μέρες αργότερα και η διευθύντρια του Τμήματος, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει και εξαιτίας κόπωσης λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, ζήτησε αναρρωτική άδεια.
Στην ανακοίνωσή της, η Α. Ζερβού αναφέρει μεταξύ άλλων:
«-Αυθημερόν από την ενημέρωση της αιφνίδιας παραίτησης της επιμελήτριας Β’ ψυχιατρικής (17-6-2016) απεστάλη έγγραφο στην Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για μετακίνηση γιατρού από οποιαδήποτε μονάδα αρμοδιότητάς της με παράλληλη πρόταση γνωστοποίησης του αιτήματος σε όλες τις ΥΓ, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες ικανοποίησής του.
-Άμεσα (24/5/2016), μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, προκηρύχθηκαν πέντε θέσεις γιατρών ΕΣΥ, μεταξύ αυτών και μία θέση ειδικότητας ψυχιατρικής βαθμού επιμελητή Β’. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε 21/6/2016, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο μοναδικός υποψήφιος έχει δηλώσει το νοσοκομείο μας στις τελευταίες του προτιμήσεις. Η διαδικασία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
-Ενημερώθηκε εγγράφως ο εισαγγελέας για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού με αίτημα άμεσης διακομιδής των ασθενών σε εφημερεύοντα νοσοκομεία των Αθηνών (6/7/2016), ενώ συντάχθηκε και δεύτερο έγγραφο για τις ενέργειες για την πλήρωση της θέσης με συνημμένο πακέτο όλων των συνοδευτικών εγγράφου (18/7/2016).
-Κατανοώντας την κόπωση της μοναδικής γιατρού και του αιτήματός της για χορήγηση άδειας, πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με τους δύο ψυχιάτρους του διασυνδεόμενου νοσοκομείου της Λήμνου, η μετακίνησή τους για το διάστημα από 13/7/2016 έως 24/7/2016.
-Σε νέο αίτημα της γιατρού για χορήγηση κανονικής άδειας σε συνεννόηση με τον ψυχίατρο του διασυνδεόμενου νοσοκομείου μας θα πραγματοποιηθεί μετακίνηση για το διάστημα από 4/9/2016 έως 12/9/2016.
-Προκηρύχθηκε θέση ψυχιάτρου με δελτίο απόδειξης παροχής υπηρεσιών (λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων 10/8/2016) όπου δεν υπήρξε κανένας υποψήφιος. Εντός των επόμενων ημερών θα επαναληφθεί η διαδικασία ευελπιστώντας στην υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους γιατρούς.
-Έχει αποσταλεί προς δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως η αποδοχή παραίτησης της παιδοψυχιάτρου και τίθεται σε άμεση προτεραιότητα η προκήρυξη της θέσης.
-Στην περίπτωση της αναρρωτικής άδειας της μοναδικής γιατρού κατόπιν γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου και πρότασης του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του ψυχιατρικού τμήματος λόγω απουσίας (λήψη αναρρωτικής άδειας) της μοναδικής γιατρού (18-8-2016), η οποία διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα, στον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου και στην 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.
Ενημερώθηκε αμέσως και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Αναφέρεται η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα, ”γνωμοδοτεί ομόφωνα υπέρ της προσωρινής παύσης λειτουργίας της Ψυχιατρικής κλινικής μέχρι να παρουσιαστεί γιατρός Ψυχιατρικής. Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος απέστειλε αυθημερόν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του νοσοκομείου μας σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι αυτή τη στιγμή[…]”».
Μέχρι σήμερα η Ψυχιατρική κλινική φιλοξενούσε 4 ασθενείς, που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης και αναμένεται έως τις αρχές Σεπτεμβρίου να πάρουν εξιτήριο.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του Βοστανείου, Χρ. Θεοδώρου, το λουκέτο στην κλινική ήταν μονόδρομος, αφού παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν βρέθηκε ψυχίατρος που να ενδιαφέρεται να καλύψει τη θέση ή προσωρινά να εργαστεί με σύμβαση έργου στο νοσοκομείο.
«Η αναγκαστική αναστολή λειτουργίας της Ψυχιατρικής κλινικής του Βοστανείου, αποτελεί πλήγμα για το νησί, αφού σταματά η λειτουργία ενός πολύ σημαντικού και ιδιαίτερα χρήσιμου τμήματος του νοσοκομείου μας, τις υπηρεσίες του οποίου δεν μπορεί να αντικαταστήσει άλλο τμήμα ή κλινική του ιδρύματός μας. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, για να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Παρόλα αυτά, η ειδικότητα των ψυχιάτρων είναι ιδιαίτερα δυσεύρετη και ελάχιστοι από τους υπάρχοντες γιατρούς επιλέγουν να υπηρετήσουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας».

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ
Το λουκέτο στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ικανοποιητικά χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και του προσωπικού, μεταφράζεται ουσιαστικά, σε μεγάλη ταλαιπωρία δεκάδων ψυχιατρικών ασθενών της Λέσβου και των οικογενειών τους, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αθήνα.
Δυστυχώς, οι επιλογές της πρωτεύουσας και τα εν λειτουργία ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το «Δαφνί» ή το «Δρομοκαΐτειο», είναι κλινικές κορεσμένες, με μεγάλο αριθμό ασθενών, ελλείψεις προσωπικού και πολλά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, οι οποίες όμως, έχουν μεγάλο κόστος, που είναι αμφίβολο αν μπορεί να το καλύψει εύκολα μια μέση ελληνική οικογένεια.
Πλέον, οι ψυχικά ασθενείς, που φιλοξενούνταν στην κλινική του Βοστανείου, θα πρέπει να απευθύνονται σε ιδιώτες ψυχιάτρους της πόλης μας για παρακολούθηση και αν κριθεί απαραίτητο, θα μεταφέρονται, ακτοπλοϊκώς υποχρεωτικά, σε ψυχιατρική κλινική της Αθήνας. Φυσικά την ευθύνη μεταφοράς και την διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας, θα πρέπει να αναλάβουν οι οικογένειες των ασθενών.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ”

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ