Αλλαγές σε συνταγογράφηση και όχι μόνο

Χωρίς συμμετοχή ασφαλισμένου, θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους το επόμενο διάστημα, όσοι συνταξιούχοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που...

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016, 16:01
Τροποποίηση: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016, 16:02

εφημερίδα δημοκράτης

Χωρίς συμμετοχή ασφαλισμένου, θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους το επόμενο διάστημα, όσοι συνταξιούχοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δέχθηκαν περικοπή του ΕΚΑΣ.
Την ευχάριστη αυτή είδηση για την ταλαιπωρημένη ομάδα των συμπολιτών μας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποτελέσει μικρή ανακούφιση.
«Εκτιμώ ότι μία από τις πιο μαύρες σελίδες των τελευταίων ετών, αποτελεί η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αυτά τα χρήματα, τα 200, 300 ευρώ, οι συνταξιούχοι τα διέθεταν στην οικογένειά τους και στα άνεργα παιδιά και εγγόνια, συμβάλλοντας στην ενίσχυση και την στήριξή τους. Οι πληγέντες από τη νέα αυτή περικοπή, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους, σταμάτησαν να αγοράζουν φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Μετά την κατακραυγή που δέχθηκε η κυβέρνηση για τις συνέπειες της πράξης της, αναγκάστηκε να θεσμοθετήσει την χορήγηση φαρμάκων με δωρεάν συμμετοχή.
Οι ...ωφελούμενοι της ρύθμισης θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον ασφαλιστικό τους φορέα και να ζητήσουν σχετική βεβαίωση, προκειμένου να αποδείξουν στο φαρμακοποιό που θα αγοράσουν τα φάρμακα, ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησε από την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα συνταγογράφησης, να ενημερώσει το σύστημα με όλα τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων, ώστε απευθείας να μπαίνει στη συνταγή του γιατρού το 0επί τοις εκατό στη συμμετοχή».

ΚΟΦΤΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Ο Απ. Βαλτάς έκανε λόγο και για νέα ρύθμιση, που θα ισχύσει από 15 Οκτωβρίου και θα είναι ουσιαστικά «κόφτης» στα φάρμακα που θα συνταγογραφεί ο γιατρός.
«Πλέον το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), αλλάζει εντελώς φιλοσοφία και εμπλουτίζεται ηλεκτρονικά με νέες πληροφορίες που αφορούν την ορθή χρήση των φαρμάκων και τις επιτρεπόμενες και ενδεδειγμένες δοσολογίες. Συνεπώς οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφούν όσα κουτιά φάρμακα θέλουν ή τους λέει ο ασθενής, αλλά συγκεκριμένη ποσότητα, ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που περιέχει η συσκευασία. Ακόμη κι αν ο γιατρός αυξήσει την δοσολογία, για να μπορέσει ο ασθενής να αγοράσει περισσότερα σκευάσματα, το σύστημα δεν του το επιτρέπει και εμφανίζει σχετική προειδοποίηση.
Μέχρι σήμερα, πολλοί ασθενείς μας ερχόταν στα φαρμακεία και έπαιρναν δανεικά φάρμακα, με την προϋπόθεση να τα γράψει ο γιατρός, ώστε να μας εξοφλήσουν. Αυτό πλέον από 15 Οκτωβρίου δεν θα είναι δυνατόν να γίνει. Πρέπει οι ασθενείς που οφείλουν φάρμακα στα φαρμακεία του χωριού ή της γειτονιάς τους, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους έως την προαναφερόμενη ημερομηνία.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα και μάλιστα είχε προταθεί αρκετές φορές, ώστε να μπει τάξη στο σύστημα συνταγογράφησης και διάθεσης φαρμάκων.

ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ
Από το μέτρο αυτό, υπάρχουν φόβοι ότι θα θιγούν εκείνοι που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι αγροτικοί γιατροί αναγκάζονται να συνταγογραφούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για να τους εξασφαλίσουν.
Θεωρούμε, όμως, ότι οι συνεπείς ασθενείς θα φροντίσουν ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε ο φαρμακοποιός και ο γιατρός που τους εξυπηρετεί».

Μ.Χ.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ