Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΚουβέντα να γίνεται

Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 6107 επισκέπτες - 1 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

εφημερίδα δημοκράτης
Μέλος

Εγγραφή: 18/3/2015
Δημοσιεύσεις: 57

Δημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2017

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που υπήρχαν ήδη από τον Αύγουστο, για μη συμμετοχή γιατρών στη στελέχωση των νέων Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) που θεσμοθετήθηκαν με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το καλοκαίρι.
Ήδη ο «Δ» με αναλυτικό ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 1ης τρεχ., είχε αναφερθεί στο ελάχιστο ενδιαφέρον που υπήρχε από γιατρούς να στελεχώσουν την ΤΟΜΥ της Λέσβου, σε αντίθεση με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την στελέχωση των διοικητικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών των νέων αυτών Πολυιατρείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ειδικά για τη Λέσβο προβλέπονταν συνολικά 60 προσλήψεις, από τις οποίες οι 25 αφορούσαν σε ειδικευμένους γιατρούς. Για τις θέσεις των γιατρών υπήρξε μόλις μία αίτηση, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις, εκατοντάδες.
Αναλυτικά, για τις θέσεις που προκηρύχτηκαν ανταποκρίθηκαν:
ΠΕ Ιατρών Γενικής Ιατρικής: 0, ΠΕ Ιατρών Παθολογίας: 1, ΠΕ Ιατρών Παιδιατρικής: 0, ΠΕ Νοσηλευτικής: 11, ΠΕ Κοινων. Λειτουργών: 40, ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού: 337, ΤΕ Επισκ. Υγείας: 9, ΤΕ Νοσηλευτικής: 88, ΤΕ Κοινων. Λειτουργών: 50, ΤΕ Διοικ. Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας: 28, ΔΕ Βοηθών Νοσηλ: 93
ΔΕ Διοικ. Γραμματέων: 105.

ΤΟ ΑΥΤΟ
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Συγκεκριμένα, τρεις γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη Σάμο (ένας γενικής ιατρικής και 2 παθολόγοι), ένας παθολόγος στη Χίο και από ένας παιδίατρος σε Λήμνο και Ικαρία, ενώ αντίθετα, μεγάλη ήταν η ζήτηση για τις υπόλοιπες θέσεις.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, αναβάλλεται επ’ αόριστον η λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας στα νησιά μας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιπλέον δομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μαζί με το ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι μονάδες να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο. Κάθε πολίτης θα μπορεί να εγγράφεται στην Τοπική Μονάδα Υγείας και να έχει τον οικογενειακό ιατρό-παιδίατρο που θα τον παρακολουθεί και θα τον παραπέμπει όπου χρειάζεται, στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Την αποτυχία στελέχωσης των ΤΟΜΥ στα νησιά και στην περιφέρεια, παραδέχεται και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, παρατηρήθηκε η διαχρονική δυσκολία να καλυφθούν με επάρκεια θέσεις στην περιφέρεια και τα νησιά, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω brain drain, ενώ εντός του ερχόμενου διμήνου θα τεθεί σε λειτουργία μεγάλος αριθμός από τις νέες δομές που θα αφορά στην ηπειρωτική κυρίως χώρα».

ΕΠΟΜΕΝΟ
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το χώρο της Υγείας, θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού κανένας γιατρός από την Αθήνα ή τις άλλες μεγάλες πόλεις δεν θα δεχόταν να εγκαταλείψει το σπίτι του και να έρθει μόνο για δύο χρόνια στη Μυτιλήνη, κλείνοντας το ιατρείο του, τη στιγμή μάλιστα, που ο θεσμός των ΤΟΜΥ δεν αποκλείεται να καταργηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Μ.Χ.


  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 970

#1 Δημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2017

Πολύπλοκα τα πράγματα. Από την στιγμή μάλιστα που είναι δύσκολο για έναν γιατρό να πάει στα νησιά και να αφήσει το ιατρείο του, όταν μάλιστα δεν ξέρει αν θα καταργηθεί ο θεσμός από την επόμενη κυβέρνηση....

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τέλειες συνταγές για υγιεινά σάντουιτςΤέλειες συνταγές για υγιεινά σάντουιτς

Ποιος είπε ότι τα σάντουιτς πρέπει να είναι το κλασικό ζαμπόν-τυρί; Εμείς έχουμε καλύτερες προτάσεις, για γεύση και υγεία.... Περισσότερα »

Νόσος του Crohn: Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές;Νόσος του Crohn: Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές;

Ποιες είναι οι πιο συχνές συνέπειες που θα εμφανιστούν αν αφήσουμε τη συγκεκριμένη νόσο ανεξέλεγκτη;... Περισσότερα »

Αποτελεσματικοί τρόποι να κάψουμε το λίπος της κοιλιάςΑποτελεσματικοί τρόποι να κάψουμε το λίπος της κοιλιάς

Αν θέλετε να κάψετε λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, έχουμε μερικές καλές και εύκολες συμβουλές…... Περισσότερα »

Πώς να προσέχουμε τις αρθρώσεις μαςΠώς να προσέχουμε τις αρθρώσεις μας

Mικρές συμβουλές για να προφυλάξετε τις αρθρώσεις σας και να τις έχετε πιο υγιείς από ποτέ…... Περισσότερα »

Video - Σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας

Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) ευθύνεται για 15 τοις εκατό των περιστατικών λευχαιμίας στον ενήλικο πληθυσμό. Η πρόοδος στη θεραπευτική αγωγή της ΧΜΛ έχει ως αποτέλεσμα παρατεταμένες ανταποκρίσεις ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης