Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που υπήρχαν ήδη από τον Αύγουστο, για μη συμμετοχή γιατρών στη στελέχωση των νέων Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) που...

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017, 16:17
εφημερίδα δημοκράτης

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που υπήρχαν ήδη από τον Αύγουστο, για μη συμμετοχή γιατρών στη στελέχωση των νέων Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) που θεσμοθετήθηκαν με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το καλοκαίρι.
Ήδη ο «Δ» με αναλυτικό ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 1ης τρεχ., είχε αναφερθεί στο ελάχιστο ενδιαφέρον που υπήρχε από γιατρούς να στελεχώσουν την ΤΟΜΥ της Λέσβου, σε αντίθεση με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την στελέχωση των διοικητικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών των νέων αυτών Πολυιατρείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ειδικά για τη Λέσβο προβλέπονταν συνολικά 60 προσλήψεις, από τις οποίες οι 25 αφορούσαν σε ειδικευμένους γιατρούς. Για τις θέσεις των γιατρών υπήρξε μόλις μία αίτηση, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις, εκατοντάδες.
Αναλυτικά, για τις θέσεις που προκηρύχτηκαν ανταποκρίθηκαν:
ΠΕ Ιατρών Γενικής Ιατρικής: 0, ΠΕ Ιατρών Παθολογίας: 1, ΠΕ Ιατρών Παιδιατρικής: 0, ΠΕ Νοσηλευτικής: 11, ΠΕ Κοινων. Λειτουργών: 40, ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού: 337, ΤΕ Επισκ. Υγείας: 9, ΤΕ Νοσηλευτικής: 88, ΤΕ Κοινων. Λειτουργών: 50, ΤΕ Διοικ. Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας: 28, ΔΕ Βοηθών Νοσηλ: 93
ΔΕ Διοικ. Γραμματέων: 105.

ΤΟ ΑΥΤΟ
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Συγκεκριμένα, τρεις γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη Σάμο (ένας γενικής ιατρικής και 2 παθολόγοι), ένας παθολόγος στη Χίο και από ένας παιδίατρος σε Λήμνο και Ικαρία, ενώ αντίθετα, μεγάλη ήταν η ζήτηση για τις υπόλοιπες θέσεις.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, αναβάλλεται επ’ αόριστον η λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας στα νησιά μας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιπλέον δομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μαζί με το ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι μονάδες να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο. Κάθε πολίτης θα μπορεί να εγγράφεται στην Τοπική Μονάδα Υγείας και να έχει τον οικογενειακό ιατρό-παιδίατρο που θα τον παρακολουθεί και θα τον παραπέμπει όπου χρειάζεται, στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Την αποτυχία στελέχωσης των ΤΟΜΥ στα νησιά και στην περιφέρεια, παραδέχεται και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, παρατηρήθηκε η διαχρονική δυσκολία να καλυφθούν με επάρκεια θέσεις στην περιφέρεια και τα νησιά, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω brain drain, ενώ εντός του ερχόμενου διμήνου θα τεθεί σε λειτουργία μεγάλος αριθμός από τις νέες δομές που θα αφορά στην ηπειρωτική κυρίως χώρα».

ΕΠΟΜΕΝΟ
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το χώρο της Υγείας, θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού κανένας γιατρός από την Αθήνα ή τις άλλες μεγάλες πόλεις δεν θα δεχόταν να εγκαταλείψει το σπίτι του και να έρθει μόνο για δύο χρόνια στη Μυτιλήνη, κλείνοντας το ιατρείο του, τη στιγμή μάλιστα, που ο θεσμός των ΤΟΜΥ δεν αποκλείεται να καταργηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Μ.Χ.


ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ