Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΚουβέντα να γίνεται

Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 9675 επισκέπτες - 4 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

εφημερίδα δημοκράτης
Μέλος

Εγγραφή: 18/3/2015
Δημοσιεύσεις: 56

Δημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2017

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που υπήρχαν ήδη από τον Αύγουστο, για μη συμμετοχή γιατρών στη στελέχωση των νέων Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) που θεσμοθετήθηκαν με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το καλοκαίρι.
Ήδη ο «Δ» με αναλυτικό ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 1ης τρεχ., είχε αναφερθεί στο ελάχιστο ενδιαφέρον που υπήρχε από γιατρούς να στελεχώσουν την ΤΟΜΥ της Λέσβου, σε αντίθεση με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την στελέχωση των διοικητικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών των νέων αυτών Πολυιατρείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ειδικά για τη Λέσβο προβλέπονταν συνολικά 60 προσλήψεις, από τις οποίες οι 25 αφορούσαν σε ειδικευμένους γιατρούς. Για τις θέσεις των γιατρών υπήρξε μόλις μία αίτηση, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις, εκατοντάδες.
Αναλυτικά, για τις θέσεις που προκηρύχτηκαν ανταποκρίθηκαν:
ΠΕ Ιατρών Γενικής Ιατρικής: 0, ΠΕ Ιατρών Παθολογίας: 1, ΠΕ Ιατρών Παιδιατρικής: 0, ΠΕ Νοσηλευτικής: 11, ΠΕ Κοινων. Λειτουργών: 40, ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού: 337, ΤΕ Επισκ. Υγείας: 9, ΤΕ Νοσηλευτικής: 88, ΤΕ Κοινων. Λειτουργών: 50, ΤΕ Διοικ. Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας: 28, ΔΕ Βοηθών Νοσηλ: 93
ΔΕ Διοικ. Γραμματέων: 105.

ΤΟ ΑΥΤΟ
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Συγκεκριμένα, τρεις γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη Σάμο (ένας γενικής ιατρικής και 2 παθολόγοι), ένας παθολόγος στη Χίο και από ένας παιδίατρος σε Λήμνο και Ικαρία, ενώ αντίθετα, μεγάλη ήταν η ζήτηση για τις υπόλοιπες θέσεις.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, αναβάλλεται επ’ αόριστον η λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας στα νησιά μας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιπλέον δομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μαζί με το ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι μονάδες να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο. Κάθε πολίτης θα μπορεί να εγγράφεται στην Τοπική Μονάδα Υγείας και να έχει τον οικογενειακό ιατρό-παιδίατρο που θα τον παρακολουθεί και θα τον παραπέμπει όπου χρειάζεται, στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Την αποτυχία στελέχωσης των ΤΟΜΥ στα νησιά και στην περιφέρεια, παραδέχεται και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, παρατηρήθηκε η διαχρονική δυσκολία να καλυφθούν με επάρκεια θέσεις στην περιφέρεια και τα νησιά, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω brain drain, ενώ εντός του ερχόμενου διμήνου θα τεθεί σε λειτουργία μεγάλος αριθμός από τις νέες δομές που θα αφορά στην ηπειρωτική κυρίως χώρα».

ΕΠΟΜΕΝΟ
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το χώρο της Υγείας, θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού κανένας γιατρός από την Αθήνα ή τις άλλες μεγάλες πόλεις δεν θα δεχόταν να εγκαταλείψει το σπίτι του και να έρθει μόνο για δύο χρόνια στη Μυτιλήνη, κλείνοντας το ιατρείο του, τη στιγμή μάλιστα, που ο θεσμός των ΤΟΜΥ δεν αποκλείεται να καταργηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Μ.Χ.


  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 857

#1 Δημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2017

Πολύπλοκα τα πράγματα. Από την στιγμή μάλιστα που είναι δύσκολο για έναν γιατρό να πάει στα νησιά και να αφήσει το ιατρείο του, όταν μάλιστα δεν ξέρει αν θα καταργηθεί ο θεσμός από την επόμενη κυβέρνηση....

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Ποια είναι τα σημάδια;Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Ποια είναι τα σημάδια;

Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι το παιδί σας πάσχει από κάποια αλλεργία σε φαγητό;... Περισσότερα »

Πόσο κοστίζει το “φακελάκι” στα νοσοκομείαΠόσο κοστίζει το “φακελάκι” στα νοσοκομεία

Από μικροποσά έως χιλιάδες ευρώ ζητούν από ασθενείς γιατροί δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Όλο και περισσότεροι, πάντως, δεν απαιτούν πλέον άτυπη αμοιβή...... Περισσότερα »

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους

Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νευρολογική νόσο αντιμετωπίζουν πόνους—πώς θα ανακουφιστούν, όμως;... Περισσότερα »

Μήπως γυμνάζεστε υπερβολικά;Μήπως γυμνάζεστε υπερβολικά;

Μήπως το έχετε παρακάνει με την άσκηση; Τα (πολύ κακά) αποτελέσματα θα αρχίσουν σύντομα να εμφανίζονται…... Περισσότερα »

Video - Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα εμβόλια

Mία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία ξεκίνησε στη χώρα μας με βασικό μήνυμα ‘Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι’, με σκοπό την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού. Η ενημερωτική καμπάνια τελεί υπό ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης