Μονάδα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου

Ένα σημαντικό έργο, προς την κατεύθυνση εξοικονόμησης χρημάτων και καλύτερης εξυπηρέτησης των αναγκών του νοσοκομείου Μυτιλήνης, ανακοίνωσε η ΔΥΠΕ...

Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018, 16:22
εφημερίδα δημοκράτης

Ένα σημαντικό έργο, προς την κατεύθυνση εξοικονόμησης χρημάτων και καλύτερης εξυπηρέτησης των αναγκών του νοσοκομείου Μυτιλήνης, ανακοίνωσε η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, πριν μερικές ημέρες.
Αφορά στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ιατρικού οξυγόνου. Ανάλογα έργα θα πραγματοποιηθούν και στο νοσοκομεία Σάμου, Ρόδου και Λέρου.
Τη σχετική σύμβαση χρηματοδότησης του έργου «Οξυγόνο» για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία των εν λόγω νησιών υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Το έργο προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ με κύριο δικαιούχο την 2η ΔΥΠΕ (Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας) Πειραιώς και Αιγαίου θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα - Κύπρος 2014-2020.

ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ
Το γενικό μας Νοσοκομείο, όπως και τα περισσότερα νησιωτικά, αγοράζουν οξυγόνο από εταιρείες παραγωγής, που μεταφέρεται ακτοπλοϊκώς, με τεράστιο κόστος.
Η απόκτηση της μονάδας, αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των διοικήσεων του Νοσοκομείου μας, αφού εκτός από τη μεγάλη οικονομική αιμορραγία για την προμήθεια του οξυγόνου, συχνά προκύπτουν και λειτουργικά προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε και τα εκατομμύρια ευρώ, που πλήρωσε το Βοστάνειο στο σκάνδαλο του οξυγόνου.
Η συνεχής ζήτηση ιατρικού οξυγόνου, απαιτεί υψηλές δαπάνες για την προμήθειά του, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων, όπως το δικό μας. Η προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου, θα συμβάλει στη σημαντική περιστολή του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων και στην ομαλή λειτουργίας τους.
Σήμερα, το μέσο κόστος παραγωγής οξυγόνου από μονάδες εγκατεστημένες σε Νοσηλευτικές Μονάδες ανέρχεται σε 26 λεπτά/m3, σε αντιδιαστολή με την αγορά του που σήμερα ανέρχεται σε 67 λεπτά/m3 πλέον των μεταφορικών εξόδων, που για την μεταφορά αερίων στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου ανέρχεται σε 2 ευρώ/m3 εκτινάσσοντας το κόστος απόκτησης ιατρικού οξυγόνου από τις Νοσηλευτικές Μονάδες των νησιών του Αιγαίου.


ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ