ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.....ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ - Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ

ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ - Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥΑν και η παραθυρεοειδεκτομή ενδείκνυται στη...

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018, 21:49
HYPERPARATHYROIDISM SUPPORT AND INFORMATION

ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ - Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
Αν και η παραθυρεοειδεκτομή ενδείκνυται στη θεραπεία του πρωτοπαθούς συμπτωματικού υπερπαραθυρεοιεισμού, εντούτοις ο ρόλος της χειρουργικής στην αντιμετώπιση του ασυμπτωματικού υπερπαραθυρεοειδισμού παραμένει σε κάποιο βαθμό αμφιλεγόμενος. Κατά καιρούς έχουν προταθεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή ασθενών με ασυμπτωματικό υπερπαραθυρεοειδισμό για χειρουργική επέμβαση.
Θα πρέπει εντούτοις να τονιστούν τα εξής πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:
-Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας του πρωτοπαθούς υπεραπεραθυρεοειδισμού είναι η χειρουργική επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή).
-Πολλοί από τους θεωρούμενους ‘ασυμπτωματικούς’ ασθενείς τονίζεται ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ‘ασυμπτωματικοί’ καθώς μετά την επέμβαση περιγράφουν ανακούφιση από αρκετά ελαφρά μεν και ασαφή, αλλά ενοχλητικά συμπτώματα στα οποία απλά δεν είχαν αποδώσει την δέουσα προσοχή (κόπωση, ήπια κατάθλιψη, αδυναμία, δυσκοιλιότητα, πολυδιψία και πολυουρία, πόνοι στα οστά και στις αρθρώσεις).
-Η χειρουργική επέμβαση παρατείνει την επιβίωση των ασθενών με υπερπαραθυρεοειδισμό.
-Υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν εγκατασταθούν κάποιες επιπλοκές (όπως υπέρταση και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας) αυτές δεν υποχωρούν ακόμη και μετά την χειρουργική αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού, αλλά αντίθετα εξελίσσονται. Για το λόγο αυτό θεωρείται σκόπιμη η χειρουργική επέμβαση στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν είναι ακόμη δυνατόν να προληφθεί η εμφάνιση και η ‘εγκατάσταση΄ αυτών των επιπλοκών.
Οι παραπάνω λόγοι είναι αυτοί για τους οποίους συνιστάται η παραθυρεοειδεκτομή και στους ‘ασυμπτωματικούς’ ασθενείς, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν αντενδείξεις για την χειρουργική επέμβαση. Η παραθυρεοειδεκτομή προσφέρει άμεση και μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ασθενούς, παρατείνοντας την επιβίωση και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, μετά από μία επέμβαση μικρής βαρύτητας και μιας μέρας νοσηλείας.

Γεώργιος Χ. Σακοράφας THYROID-PARATHYROID SURGERY

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ