Σύντομη ζωή και περιττά προβλήματα

Θα απορήσει ίσως κανείς με τον τίτλο του σημερινού σχολίου. Τι σημαίνει άραγε ”περιττά προβλήματα”? Πως μπορεί κάποιος και τα ονομάζει έτσι? Και...

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018, 11:04
Τροποποίηση: Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018, 11:04

chr.pap

Θα απορήσει ίσως κανείς με τον τίτλο του σημερινού σχολίου. Τι σημαίνει άραγε ”περιττά προβλήματα”? Πως μπορεί κάποιος και τα ονομάζει έτσι? Και όμως: αν σκεφθεί κανείς με το τι θέματα ασχολείται καθημερινά, αν φιλοσοφήσει έστω και για μια στιγμή ποιο είναι το νόημα και η σημασία της καθημερινότητας, θα ανακαλύψει πολλές κρυμμένες αλήθειες αλλά πάνω απ΄όλα την πιο σημαντική: ότι εδώ στην γη ήρθαμε για κάποιο πολύ μικρό διάστημα και πως από ένα σημείο και μετά ο σύντομος αυτός χρόνος μετρά ανάποδα.

Πόσα πράγματα άραγε μπορέσαμε να ζήσουμε? Ποιος αισθάνεται γεμάτη την ζωή του? Πόση φαιά ουσία καταναλώνουμε σε φλυαρία και ποταπότητες? Εκεί κάπου η θεώρηση δείχνει να αλλάζει. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της ζωής, ανακαλύπτεις πως ξόδεψες πολύτιμο χρόνο σε αντιπαραθέσεις, εκνευρισμό και διαμάχες. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως πρέπει να καταπίνεις αμάσητη την τροφή που σου σερβίρουν, εντούτοις κάποτε θα πρέπει να ζυγίσεις τα πράγματα αλλά και να τα ιεραρχήσεις.

Είναι περιττά τα καθημερινά προβλήματα - εκτός των κοινωνικών και ψυχικών - και τόσο σύντομη η ζωή αν προσθέσει κανείς τον χρόνο που αφιερώνει στην καταπολέμηση μιας ασθένειας, που η όλη ιστορία θα έπρεπε να είναι διαφορετική.

Για να το πω καθαρά: ζούμε σε μια κοινωνία ατομισμού και μικροπρέπειας, ενώ θα έπρεπε να μελετούμε την ζωή, να διαβάζουμε, να καλλιεργούμε τον εαυτό μας. Αντ΄αυτού πασχίζουμε για ολοένα και περισσότερα υλικά αγαθά. Για να τα κάνουμε τι? Να τελειώνει η ζωή και να ανακαλύπτουμε πως δεν έχουμε ζήσει τίποτε. Ας το ξανασκεφθούμε.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ