Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΚουβέντα να γίνεται

Όταν απορρίπτουμε την ψυχανάλυση λόγω στερεοτύπων και ταμπού

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 6060 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 896

Δημοσίευση: 10 Ιουνίου 2015

Αφορά: Χρόνιος Πόνος, Σχιζοφρένεια, Κατάθλιψη, Διπολική Διαταραχή, Διαταραχές του ύπνου

Θα έχει συμβεί σε πολλούς. Να συσσωρεύονται τα προβλήματα και πάραυτα ούτε να βοηθά κανείς τον εαυτό του ούτε να καταφεύγει σε κάποιον ειδικό επειδή τα ταμπού στην ελληνική κοινωνία καλά κρατούν. Να βαφτίζεται κάποιος ”ψυχικά άρρωστος” και να μην ξεμυτίζει από τα όρια του ευαυτού του μη τυχόν και δει την αλήθεια κατάματα και του πουν πως νοσεί. Η κοινωνική καταδίκη επίσης είναι πολύ μεγάλη, όταν κάποιος/α καταφέυγει σε ειδικό/ή για την αντιμετώιση των προβλημάτων του. Οι ψυχικές ασθένειες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της σημερινής ζωής που βρίθει από παντογνωσία και απολυτοσύνη. Μπορεί στην Ελλάδα ο καταξιωμένος να μην κρίνεται πια από το τι αυτοκίνητο έχει, αλλά παρόλα αυτά οι διακρίσεις βασιλεύουν. Σε μια κοινωνία με πολλά στερεότυπα που απορρίπτει με μιας την ψυχανάλυση, οι ελπίδες παντός είδους ανάκαμψης λιγοστεύουν. Το ίδιο και οι πνευματικές οάσεις.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 732

#1 Δημοσίευση: 10 Ιουνίου 2015

Δυστυχώς τα στερεότυπα στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυριαρχούν στην κοινωνία. Δακτυλοδεικτούμενοι είνια αυτοί που ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση τως ψυχικών τους προβλημάτων. Στην κυριολεξία ”φακελωμένοι”.

  • Απάντηση

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 284

#2 Δημοσίευση: 11 Ιουνίου 2015

Τόσα χρόνια πάλη με τον εαυτό μου και τους δαίμονες μου, ηρέμισα και απεγκλωβίστηκα όταν αποφάσισα ότι, την δική μου πορεία μόνο εγώ μπορώ να την χαράξω.

Πλέον δεν ασχολούμαι με το τι λένε οι γύρο μου. Είναι δικό τους πρόβλημα, δεν έχω του χρόνο ή την πολυτέλεια να σπαταλήσω ενέργεια για ανούσια πράγματα. Μου χρειάζεται για να πολεμήσω για πράγματα σημαντικά, να κάνω τους προσωπικούς μου αγώνες που θα βαλτώσουν την κατάσταση μου ανενόχλητη.

Θέλει προσπάθεια να βγεις από την ασφάλεια που σου δίνει η κοινωνία αλλά ηρεμεί τα ανήσυχα πνεύματα και απαλύνει τους φόβους μας.

Η κοινωνία γίνετε σημαντική μόνο όταν εσύ την αφήσεις να είναι.

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 896

#3 Δημοσίευση: 11 Ιουνίου 2015

Αρχική δημοσίευση #2:
Τόσα χρόνια πάλη με τον εαυτό μου και τους δαίμονες μου, ηρέμισα και απεγκλωβίστηκα όταν αποφάσισα ότι, την δική μου πορεία μόνο εγώ μπορώ να την χαράξω. Πλέον δεν ασχολούμαι με το τι λένε οι γύρο μου. Είναι δικό τους πρόβλημα, δεν έχω του χρόνο ή την πολυτέλεια να σπαταλήσω ενέρ...

Ωραία όλα αυτά Χαρά!

Μπορούμε όμως να είμαστε εν κοινωνία με τους δικούς μας όρους. Οι κουβέντες και οι κρίσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν θα σταματήσουν. Υπάρχει δε και κάτι άλλο: το να αφήσεις την κοινωνία να είναι όπως είναι εμπεριέχει τον κίνδυνο του τύπου ”εγώ θα την άλλάξω?”. Ναι εσύ, εγώ και όλοι μας θα την αλλάξουμε όσο καιρό τη ζούμε. Και αλλαγή σημαίνει σπάσιμο των κατεστημένων νοοτροπιών. Ενώ αντίθετα δεν σημαίνει εγκλωβισμός στο ατομικό μας βασίλειο.

  • Απάντηση

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 284

#4 Δημοσίευση: 11 Ιουνίου 2015

Δυστυχώς κυρίως σε απογοητεύει. Αν πραγματικά θέλεις να αλλάξεις την κοινωνία, τότε ξεκίνα με το να αλλάξεις τον εαυτό σου και ότι μπορείς γύρο από αυτόν.

Να μην βρίζεις, να μην κατακρίνεις, να είσαι ευγενικός, να μην πετάς τα σκουπίδια σου στον δρόμο, να μην παίρνεις της σειρά του άλλου, να μην παρκάρεις πάνω σε ράμπες ΑΜΕΑ και άλλα πολλά.

Για μένα αυτά είναι οι μικρές αλλαγές που ΕΣΥ μπορείς να κάνεις, απλά σε αυτήν την χώρα το ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μικρό… που δεν μπορεί να κάνει την πραγματική αλλαγή.

Sorry αλλά έτσι είναι…

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 896

#5 Δημοσίευση: 12 Ιουνίου 2015

Οσο και να αλλάξουμε τον εαυτό μας, μόνοι μας δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ίσως να μην μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, όμως η προσπάθεια είναι που μας κρατά στην ζωή. Δεν έιναι κακό να δέιχνεις στον άλλο κάποιο διαφορετικό δρόμο....

  • Απάντηση

Μαρία Αθανασιάδου Ψυχολόγος
Συνεργάτης iatronet.gr

Εγγραφή: 3/3/2015
Δημοσιεύσεις: 63

#6 Δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2015

Όλα αυτά που περιγράφετε είναι τόσο αληθινά. Δυστυχώς, ούτε οι ψυχολόγοι, ούτε οι ψυχίατροι και κανένας ειδικός δεν μπορεί να πείσει μία ολόκληρη κοινωνία για το ότι η ψυχική ασθένεια δεν πρέπει να είναι ταμπού, όπως ταμπού δεν είναι να έχεις για παράδειγμα διαβήτη. Προσπαθούμε και κατά μόνας και συλλογικά να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για το τι είναι μία ψυχική διαταραχή, για να μην την φοβούνται καταρχήν και για να απευθύνονται εγκαίρως στο γραφείο του ειδικού. Προσπαθώντας να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην βελτίωση του κόσμου ολόκληρου. Όταν εμείς οι ίδιοι κατακτήσουμε την πεποίθηση, ότι δεν είναι κακό, ούτε ντροπή το να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία ή να λάβουμε μία ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή, όταν εμείς αυτό θα το νιώθουμε εντάξει και θα το προβάλλουμε προς τα έξω χωρίς να αισθανόμαστε εμείς οι ίδιοι μουδιασμένοι, τότε κάναμε την αρχή για να σπάσει σιγά σιγά η προκατάληψη και τα στερεότυπα. Ναι μεν αναγνωρίζουμε το τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά από την άλλη ερχόμαστε αντιμέτωποι με την λαϊκή αντίληψη και της δείχνουμε μέσα από την δική μας εμπειρία το τι ακριβώς ισχύει.

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 896

#7 Δημοσίευση: 17 Ιουνίου 2015

Αρχική δημοσίευση #6:
Όλα αυτά που περιγράφετε είναι τόσο αληθινά. Δυστυχώς, ούτε οι ψυχολόγοι, ούτε οι ψυχίατροι και κανένας ειδικός δεν μπορεί να πείσει μία ολόκληρη κοινωνία για το ότι η ψυχική ασθένεια δεν πρέπει να είναι ταμπού, όπως ταμπού δεν είναι να έχεις για παράδειγμα διαβήτη. Προσπαθούμε κ...

Μακάρι όλοι οι ψυχολόγοι να σκέφτονταν όπως εσείς. Οι παρεμβάσεις σας είναι καταλυτικές και ενδεικτικές του πνευματικού σας επιπέδου. Εκεί εστιάζω και το σοβαρό πρόβλημα με τα ταμπού στην ελληνική κοινωνία, ειδικά εις ότι αφορά την αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων. Δυστυχώς, κατά την άποψή μου, ο μέσος Έλληνας είναι καθηλωμένος πνευματικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική αλλαγή. Το διαφορετικό είτε αυτό είναι αναπηρία, είτε σεξουαλική προτίμηση, είτε ψυχική νόσο δεν το αποδέχεται εύκολα. Αποτέλεσμα, στερεότυπα και ταμπού να κάνουν θραύση στην ελληνική κοινωνία, που κατά τα άλλα βρίθει από καθωσπρεπισμό. Λυπηρό.

  • Απάντηση

efi4
Μέλος

Εγγραφή: 7/3/2013
Δημοσιεύσεις: 245

#8 Δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2015

Καλή σας μέρα! Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση σας.

Όταν ένα έθνος είναι απαίδευτο στην ανοχή για την διαφορετικότητα του συνανθρώπου, όταν δεν έχει γαλουχηθεί στην δύναμη που έχει η συνεργασία, όταν δεν έχει ζήσει έξω και πέρα από τον μικρόκοσμο του και τα στερεότυπα που κουβαλάει, πως είναι δυνατόν να έχει ανοχή ή συμπόνια για τον διπλανό του? Δεν μιλάμε να τον βοηθήσει, απλά να τον αφήνει ήσυχο και να μην τον κατακρίνει.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον άνθρωπο. Αν γνωρίζαμε καλύτερα τον εαυτό μας, τις ανασφάλειες μας και τους φόβους μας, τότε θα αρχίσει η κοινωνία σιγά – σιγά να γίνετε καλύτερη.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Δισκοκήλη: Πώς την αντιμετωπίζουμεΔισκοκήλη: Πώς την αντιμετωπίζουμε

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου και πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά;... Περισσότερα »

Τα καλύτερα σνακ για να ρίξουμε τη χοληστερόληΤα καλύτερα σνακ για να ρίξουμε τη χοληστερόλη

Αν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι αυξημένα, μπορείτε να τα ελαττώσετε με τα παρακάτω υγιεινά και πεντανόστιμα σνακ…... Περισσότερα »

Γιατί είναι αναγκαίο το στρες;Γιατί είναι αναγκαίο το στρες;

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να το εξολοθρεύσουμε, αλλά μήπως τελικά είναι αναγκαίο λίγο άγχος;... Περισσότερα »

Πώς θα ανακουφιστούμε γρήγορα από τις καούρες;Πώς θα ανακουφιστούμε γρήγορα από τις καούρες;

Tips για να αισθανθούμε καλύτερα όταν εμφανίζεται το πρόβλημα.... Περισσότερα »

Video - Ημερίδα με θέμα ‘Νεότερες εξελίξεις στα Νοσήματα του Ήπατος VII’

Στην Ημερίδα με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στα Νοσήματα του Ήπατος VII» που διοργανώθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά από το Ηπατολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ, συμμετείχαν έμπειροι ομιλητές, με σημαντικό διαγνωστικό ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης