Διασύνδεση μονάδας Κυστικής Ίνωσης Southampton - Σισμανογλείου | Επίσκεψη σε Ελλάδα 2017

Για μια ακόμη φορά ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας από την εξειδικευμένη μονάδα Κυστικής Ίνωσης του Southampton στην...

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017, 13:30
Τροποποίηση: Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017, 14:13

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ- ΕΕΙΚ

Για μια ακόμη φορά ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας από την εξειδικευμένη μονάδα Κυστικής Ίνωσης του Southampton στην αντίστοιχη του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, στα πλαίσια διακρατικής συνεργασίας των 2 νοσοκομείων*.

Η συντονίστρια και πνευμονολόγος Mary Carroll, από τη μονάδα του Southampton, είναι η συντονίστρια αυτής της διασύνδεσης, όπου σε συνεργασία με τη διευθύντρια και πνευμονολόγο της μονάδας Σισμανογλείου, κ.Διαμαντέα, συνεργάζονται στενά, με σκοπό την εκπαίδευση των Ελλήνων επιστήμων υγείας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Σε αυτήν την επίσκεψη η Mary Carroll, συνοδευόταν από μια φυσιοθεραπεύτρια, μια διαιτολόγο και την προϊσταμένη νοσηλείας από την Αγγλία. Σκοπός τους ήταν να κάνουν το follow up σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται η φυσιοθεραπεία στην Ελλάδα, καθώς έχουν υποδεχθεί κατ’ επανάληψη Έλληνες φυσιοθεραπευτές του Σισμανογλείου, για ολιγοήμερη εκπαίδευση. Στο ίδιο πλαίσιο στράφηκε και το ενδιαφέρον της ανάληψης αρμοδιοτήτων του νοσηλευτικού προσωπικού, για την καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαιτητική παρέμβαση είναι βασικός στόχος στην θεραπεία των ασθενών με Κ.Ι., όπου η διαιτολόγος από το Southampton είχε αντίστοιχες συζητήσεις με τη διαιτολόγο του Σισμανογλείου, κ. Γραπατσά. Εξετάστηκαν περιστατικά Ελλήνων ασθενών και από τις 2 ομάδες, με ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την περίθαλψη των ασθενών στη μονάδα του Σισμανογλείου, που οργανώνεται όλο και περισσότερο, με πολλαπλά οφέλη σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.

Ο επόμενος στόχος θα είναι η εκ νέου αποστολή Ελλήνων επιστημόνων υγείας στο Southampton, με τη χρηματοδότηση του προγράμματος**, ενώ η συμμετοχή των Ελλήνων ασθενών σε κλινικές μελέτες καινοτόμων θεραπειών είναι θέμα που διερευνάται. Ο επόμενος σταθμός θα είναι η συνδιοργάνωση του συνεδρίου “Άσκηση Φυσιοθεραπεία”, τον Σεπτέμβριο, με διεθνούς φήμης ειδικούς, όπως πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης. Οι λεπτομέρειες, καθώς και όλες οι τρέχουσες εξελίξεις, θα συζητηθούν και ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα 7-10/6/2017 στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης, που πραγματοποιείται από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό ECFS, στη Σεβίλλη.

* η διακρατική συνεργασία των νοσοκομείων του Southampton και του Σισμανογλείου ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία 2 ελλήνων ασθενών (Δημήτρη Κοντοπίδη Γιάννη Σπίνου). Όταν παρευρέθηκαν σε ένα Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κ.Ι. το 2014 στην Σερβία γνώρισαν το Child Health International (CHI) έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που πραγματοποιούσε προγράμματα διασύνδεσης μεταξύ Εξειδικευμένων κέντρων Κ.Ι. με μικρά ιατρεία κυρίως Βαλκανικών χωρών με σκοπό την ανάπτυξη τους.
**Ζήτησαν την υποστήριξή του , όπου και πράγματι χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό κράτος ξεκίνησε η συνεχής ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των 2 νοσοκομείων , με τρομερά αποτελέσματα βελτίωσης. Η πρώτη τους επίσκεψη γνωριμίας και καταγραφής των υποδομών της μονάδας στο Southampton έγινε σε συνεργασία με την ελληνίδα ιατρό που βρισκόταν για χρόνια εκεί την κ.Βάλια Κεχαγιά. Η ίδια ήταν και ο ψυχή του εγχειρήματος, που ενέπνευσε και τους συναδέλφους της . Έτσι και με τον αιφνίδιο θάνατό της η συνάδελφος της και Συντονίστρια στο Southampton, Mary Carroll, ανέλαβε να πραγματοποιήσει το έργο με εξαιρετικό ζήλο και πολλαπλές επισκέψεις της μαζί με συναδέλφους της κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δωρεές στην μνήμη της κ.Κεχαγιά από την οικογένεια και συνάδελφους της στήριξαν την εκπαίδευση ελλήνων επιστημόνων υγείας, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της θέλησης και του οράματος.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ