Το Κέντρο Ζωής πραγματοποιεί πανελλαδικό πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών Β’ Γ’ Λυκείου για τον HIV και το AIDS

Το Κέντρο Ζωής πραγματοποιεί ενημερώσεις σχετικά με τον HIV και το AIDS σε μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου και των δεκατριών (13) περιφερειών της Ελλάδας...

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017, 10:50
μυρτώ ευαγγελίδου_κέντρο ζωής

Το Κέντρο Ζωής πραγματοποιεί ενημερώσεις σχετικά με τον HIV και το AIDS σε μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου και των δεκατριών (13) περιφερειών της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (2017-18). Στόχος του Οργανισμού είναι να καλύψει ένα επανειλημμένως διαπιστωμένο και κρίσιμης σημασίας κενό για την ατομική και τη δημόσια υγεία.

Η πρωτοβουλία ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής έχει την πανελλήνια άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (απόφαση με αρ. πρωτ. Φ.13.1/79903/Δ2) και πραγματοποιείται από ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων και έμπειρων στελεχών του Οργανισμού. Την επιστημονική επιμέλεια του έντυπου και του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων έχει αναλάβει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (απόφαση με αρ. πρωτ. 2116/19.97.2016), ενώ έχει διασφαλιστεί έγκριση παιδαγωγικής καταλληλότητας από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (απόσπασμα πρακτικού ΙΕΠ με αρ. πρωτ. 46/24.11.2016). Μέγας δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο στηρίζει την ενημέρωση και την καινοτομία στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με δεδομένο ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, και ιδιαίτερα του μαθητικού και νεανικού πληθυσμού, δε γνωρίζει γιατί και πώς πρέπει να προφυλάσσεται κατά τη σεξουαλική του δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται ο στιγματισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός των ανθρώπων που ζουν με HIV ή και AIDS, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση των νέων ανθρώπων σε σχέση με τον HIV και το AIDS.

Επιπρόσθετα, έχει επισημανθεί επανειλημμένως, εδώ και δεκαετίες, από τους περισσότερους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς η ανάγκη ένταξης θεμάτων σχετικών με τη σεξουαλική αγωγή στα αναλυτικά σχολικά προγράμματα. Πληθώρα ερευνών, άλλωστε, δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο.

Το πρόγραμμα «Πρόληψη της λοίμωξης HIV σε μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου» στοχεύει στην
:
• παροχή έγκυρης και προσαρμοσμένης στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα πληροφόρησης, σε σχέση με την λοίμωξη HIV και το AIDS,
• ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ως προς την αναγκαιότητα και τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό HIV,
• εξάλειψη των στερεοτύπων και την καταπολέμηση του στίγματος γύρω από το HIV/AIDS.

Το Κέντρο Ζωής, με οδηγό την 26ετή του εμπειρία και τις ηθικές αρχές που έχει καλλιεργήσει όλα αυτά χρόνια, αξιοποιώντας τη βαθιά κατάρτιση των στελεχών του και την άριστη συνεργασία του με σχετικούς φορείς, διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε από τη μία να παρέχει πλήρη ενημέρωση και, από την άλλη, να καταστήσει τη γνώση μέσο προστασίας και εξάλειψης του στίγματος απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή και AIDS.

Για την υλοποίηση ενημερωτικών ομιλιών στους μαθητές, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα επικοινωνίας των γραφείων του Κέντρου Ζωής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (210 72 57 617 - 210 72 33 848 2310 23 70 40 αντίστοιχα).

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ