Το Βήμα του ΑσθενήΕκδηλώσεις - ΔράσειςΣυνεντεύξεις Τύπου - Συνέδρια - Ημερίδες

40ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης 2017 - Ελληνική Αποστολή

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5861 επισκέπτες - 3 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

ελληνική εταιρεία για την ινώδη κυστική νόσο
Σύλλογος - Σωματείο

Εγγραφή: 12/11/2015
Δημοσιεύσεις: 16

Δημοσίευση: 15 Ιουνίου 2017

Αφορά: Κυστική Ίνωση

40ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης στη Σεβίλλη

Για μία ακόμη χρονιά, η ελληνική αποστολή, με επιστήμονες υγείας και εκπροσώπους ασθενών με Κυστική Ίνωση συμμετείχε στο 40ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης που διεξήχθη στη Σεβίλλη από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου, με τη συμμετοχή για αυτήν τη χρονιά περισσότερων από 2.000 επιστημόνων υγείας.

”Το βλέμμα όλων μας είναι στα εξαιρετικά αποτελέσματα των καινοτόμων φαρμάκων που κάθε χρόνο παρουσιάζονται οι νέοι συνδυασμοί και αφορούν διαφορετικές μεταλλάξεις. Μεγάλες βελτιώσεις σε σπιρομέτρηση και κλινική εικόνα στους ετερόζυγους ΔF 508 ασθενείς που συμμετέχουν στην 3η φάση κλινικών μελετών είχε ο συνδυασμός φαρμάκων tezacaftor -ivacaftor, που παρουσιάστηκαν στο symposium της VERTEX. Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε τα αποτελέσματα των ”next generation”, όπως αποκαλούνται συνδυασμών, που αφορούν και στις 4 κατηγορίες μεταλλάξεων, καλύπτοντας την πλειονότητα των ασθενών. Βασική μας, λοιπόν, προτεραιότητα ως χώρα είναι να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτές τις κλινικές μελέτες,” δήλωσε ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης.

Η ελληνική αποστολή των εκπρόσωπων των ασθενών με Κ.Ι.
παρευρέθηκε από την 1η ημέρα του Επιστημονικού Συνεδρίου, συμμετέχοντας στην ετήσια συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση - CFEUROPE εκπροσωπώντας για μια ακόμη φορά τους Έλληνες ασθενείς. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Κοντοπίδης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Σταρδέλης ενημέρωσαν την ευρωπαϊκή κοινότητα για τις εξελίξεις στον τομέα της Κυστικής Ίνωσης στη χώρα μας, τις προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου και ανέπτυξαν τις βάσεις συνεργασίας με φορείς από αρκετές χώρες. Στα διάφορα workshop με τους εκπροσώπους από άλλες χώρες, συζητήθηκαν κοινά προβλήματα, όπως η αποζημίωση φαρμάκων, οι κλινικές μελέτες και η εξεύρεση πόρων, με τις απαραίτητες ανταλλαγές πληροφορίας και τεχνογνωσίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη παρέμβαση, μέσω συνεργασιών.


ECFS PATIENT REGISTRY - WORKING GROUP

Ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης συμμετείχε στη συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής πληροφόρησης για την Καταγραφή Ασθενών (Patient Registry) του ECFS, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης της επιτροπής για το επόμενο έτος, μαζί με τη Rebecca Cosgriff (Registry Lead, CF Trust, UK), τον Andreas Jung (Dr. Med., Universitats-Kinderspital Zurich) και την Alice Fox, (ECFS Team, Italy).


Κατά την διάρκεια των ημερών του Συνεδρίου, οι κύριοι Δημήτρης Κοντοπίδης και Κωνσταντίνος Σταρδέλης συμμετείχαν σε εξειδικευμένα σεμινάρια αναφορικά με τις Μεταμοσχεύσεις, την Άσκηση και την Εύρεση Πόρων. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις διεπιστημονικές ομάδες των εξειδικευμένων κέντρων της Αγγλίας από το Southampton, καθώς και τριών κέντρων για την Κυστική Ίνωση από το Βέλγιο, σχετικά με την οργάνωση του Συνεδρίου “Άσκηση και Φυσιοθεραπεία” που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας στις 16 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή διεθνών ομιλητών. Τέλος, η ελληνική αποστολή, ενημερώθηκε από κάθε περίπτερο, για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τα φάρμακα για τη νόσο.Βραβείο Εκπροσώπησης Ασθενών
Η Πρόεδρος του ECFS Kris De Boeck βράβευσε τη Georgiana Nitu, από τον Σύλλογο Κ.Ι. της Ρουμανίας, για την εξαιρετική προσπάθεια της και την υποστήριξη των ασθενών με Κ.Ι. στη χώρα της, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αποτελεσματική εκπροσώπηση των ασθενών.


Η ελληνική Επιστημονική Κοινότητα

Η κυρία Ελπίδα Χατζηαγόρου, Πνευμονολόγος από το Τμήμα Κυστικής Ίνωσης του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε με τη διεξαγωγή ενός workshop αναφορικά με την “Αυτόνομη Καρδιακή Ανεπάρκεια σε Ασθενείς με Κυστική Ίνωση”, καθώς και την παρουσίαση ενός e-Poster με θέμα “Επισκέψεις Κατ’οίκον και Παρακολούθηση Μέσω Τηλεφώνου για Ασθενείς με Κυστική Ίνωση”.

Ο κύριος Αθανάσιος Καδίτης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» συμμετείχε επίσης με ένα e-Poster, με τίτλο: “Αποτελεσματικότητα της θεραπείας με ενδοφλέβια pulse χορήγηση μεθυλπρεδνιζολόνης, έναντι της συνεχούς χορήγησης συστημικών κορτικοστεροειδών για ABPA σε παιδιά με Κυστική Ίνωση”.


Workshop Φυσιοθεραπείας

Στην ελληνική αποστολή, εκτός από τους εκπροσώπους ασθενών, συμμετείχε ο φυσιοθεραπευτής Σταύρος Γιαννακουλάκος, επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρακολούθησε διήμερο workshop με θέμα: “Άσκηση στη Κυστική Ίνωση: από την εκτίμηση έως τη συνταγογράφηση”

“Πρώτος στόχος του σεμιναρίου ήταν να γίνει απόλυτα κατανοητό το ποσό σημαντικό είναι να διεξάγεται πλήρης έλεγχος της λειτουργικής ικανότητας και της αντοχής στην άσκηση. Παρουσιάστηκαν τα τελευταία σύγχρονα τεστ αξιολόγησης λειτουργικής ικανότητας και αναλύθηκαν τα διάφορα πρωτόκολλα για το τεστ κοπώσεως, την κορωνίδα όλων. Επιπλέον, δόθηκε μεγάλη προσοχή στις βασικές αρχές των προγραμμάτων άσκησης που πρέπει να περιλαμβάνουν ασκήσεις δύναμης, αντοχής και ισορροπίας. Η ποσότητα των ασκήσεων ποικίλει ανάλογα με τα ελλείμματα του κάθε παιδιού, και νιώθω σίγουρος για τις τεχνικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα μια που ταυτίζονται με τις τεχνικές μεγάλων κέντρων της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε βήμα-βήμα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αφού, κάθε ανάσα, ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά μας!”

  • Απάντηση

Απαντήσεις

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 833

#1 Δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2017

Για μια ακόμη φορά, ο σύλλογος για την κυστική ίνωση αποδεικνύει στην πράξη το πόσο ενεργοποιείται αφενός για να παρουσιάσει τα προβλήματα των ασθενών με κυστική ίνωση στην Ελλλάδα κια αφετέρου για να ενημερωθεί εις ΄ότι αφορά τους νέους συνδυασμούς φαρμάκων και τις ευκαιρίες θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση σας αξίζουν συγχαρητήρια!!!

  • Απάντηση

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 739

#2 Δημοσίευση: 19 Ιουνίου 2017

Πολύ δραστήρια η ελληνική αποστολή. Εξάλλου ο κος Κοντοπίδης το έχει αποδείξει αυτό και άλλες φορές σε διάφορα συνέδρια, εγχώρια ή μη.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τικ στα παιδιάΤικ στα παιδιά

Σε ποια ηλικία εμφανίζονται και πόσο συχνά είναι; Πώς αντιμετωπίζονται.... Περισσότερα »

Πνιγμός: Η ησυχία είναι ανησυχητικό σημάδιΠνιγμός: Η ησυχία είναι ανησυχητικό σημάδι

Ο πνιγμός αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων.... Περισσότερα »

Νευρική Ανορεξία και το γονίδιο TBX19Νευρική Ανορεξία και το γονίδιο TBX19

Η εκδήλωση της νευρικής ανορεξίας στους άντρες είναι πιο σπάνια, περίπου 1 περιστατικό άντρα για κάθε 10 γυναίκες. ... Περισσότερα »

Ρίγανη: Ποια είναι η φαρμακευτική της χρήσηΡίγανη: Ποια είναι η φαρμακευτική της χρήση

Τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού δροσιστείτε με τις συνταγές μας για παγωτό ή frozen yogurt.... Περισσότερα »

Video - Γυναικολογικοί Καρκίνοι και αντιμετώπισή τους

Αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης