Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα είναι ένα νέο θεραπευτικό εργαλείο στην Ιατρική διαφορετικό από τα φάρμακα που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει. Η φύση διαθέτει τις δικές της δυνάμεις για να αυτοθεραπεύεται, αλλά όσο οι οργανισμοί γίνονται πολυπλοκότεροι τόσο η δυνατότητα αυτή εξασθενεί.

Παραμένουν στο σώμα μας μετά την γέννηση και αποθηκεύονται στα όργανά μας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της διάπλασής τους και στη διατήρηση της λειτουργίας τους μετέπειτα.

Πώς αποκαθιστούν τη βλάβη στον οργανισμό;

Για να μπορέσουν να δράσουν αποτελεσματικά πρέπει να κινητοποιηθούν από τις θέσεις της αποθήκευσης τους και να φθάσουν στο σημείο της βλάβης. Μετά την ανακάλυψη των ιδιοτήτων τους χρησιμοποιούνται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης και χορήγησης για τη θεραπεία διαφόρων τύπων ασθενειών.

Πώς γίνεται η συλλογή τους;

Βλαστοκύτταρα με αποδεδειγμένα ασφαλείς χρήσεις λαμβάνονται σήμερα από το αίμα του πλακούντα κατά τον τοκετό, τα νεογιλά δόντια, τον μυελό των οστών και το λίπος.

Σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιούνται;

Το αίμα και ο μυελός των οστών χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία ασθενειών του αίματος, κακοήθων και μη, όγκων της παιδικής ηλικίας, ασθενειών του ανοσοποιητικού, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα και σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχει πεδίο εφαρμογής τους και στα καρδιαγγειακά νοσήματα;

Σε μεγαλύτερες ηλικίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, της οστεοαρθρίτιδας, των καταγμάτων και της αποκατάστασης των χόνδρων και των τενόντων. Τα βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από τα δόντια και το λίπος ανήκουν στο είδος των μεσεγχυματικών κυττάρων, τα οποία αποτελούν ένα μέρος των βλαστοκυττάρων του αίματος του πλακούντα.

Το είδος αυτό των βλαστοκυττάρων είναι χρήσιμο για τη θεραπεία οργάνων αλλά και για τις ασθένειες του ανοσοποιητικού. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα προορίζονται μόνο για αυτόλογη χρήση, δηλαδή μόνο από τον ασθενή που του ανήκουν.

Είναι αποτελεσματικά και σε παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος;

Η θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης των παιδιών αποτελεί αντικείμενο μεγάλης διεθνούς κλινικής μελέτης στην οποία συμμετέχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών τα οποία έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους κατά τον τοκετό. Η εγκεφαλική παράλυση δημιουργείται λόγω επιπλοκών κατά τον τοκετό και οφείλεται σε παρατεταμένη κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Επειδή ο εγκέφαλος δεν έχει αναγεννητική ικανότητα η όποια βλάβη συμβεί μετά τη διάπλασή του δεν είναι αναστρέψιμη. Η χορήγηση αυτόλογων βλαστοκυττάρων στα πρώτα έτη της ζωής σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την ομιλία, την επικοινωνία και την κινητικότητα αυτών των παιδιών.

Η σπαστικότητα υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό και η εκτέλεση λεπτών κινήσεων βελτιώνεται σημαντικά.

Μπορούν να χορηγηθούν για τη θεραπεία του διαβήτη;

Τα βλαστοκύτταρα στη θεραπεία του νεανικού διαβήτη τα τελευταία χρόνια αποτελούν αντικείμενο εντατικών ερευνών. Ο διαβήτης αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στον πολιτισμένο κόσμο και μία μερίδα παραγωγικών ανθρώπων υφίστανται τις συνέπειες των επιπλοκών του.

Μεγάλες μελέτες που εξελίχτηκαν σε πολλές χώρες έδειξαν αρκετές περιπτώσεις παιδιών με διαβήτη τα οποία χρησιμοποιώντας τα δικά τους βλαστοκύτταρα του πλακούντα σταμάτησαν κάθε ένεση ινσουλίνης, αλλά και άλλα στα οποία η ημερήσια δόση ελαττώθηκε κάτω του μισού.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παιδιά να έχουν τα δικά τους βλαστοκύτταρα του αίματος του πλακούντα, που προληπτικά η οικογένειά τους φύλαξε κατά τη γέννησή τους.

Υπάρχουν ελπίδες για τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της κλινικής τους εικόνας και ελάττωση της συχνότητας των ώσεων. Νεότερες μελέτες χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από το λίπος έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα.

Είναι αποτελεσματικά τα βλαστοκύτταρα από το λίπος;

Σήμερα, ο μυελός των οστών σε πολλές περιπτώσεις αντικαταστάθηκε από τα βλαστοκύτταρα του λίπους και ίσως αυτή η πηγή στο μέλλον να είναι η πιο σημαντική. Τα βλαστοκύτταρα από το λίπος παίρνονται με λιποαναρρόφηση, είναι πολλά σε αριθμό και δεν χρειάζονται πολλαπλασιασμό.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας μπορούν να κρυοσυντηρηθούν τμηματικά και να χρησιμοποιηθούν περισσότερες της μιας φοράς, χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνει εκ νέου λιποαναρρόφηση.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα με τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα;

Το σημαντικό πλεονέκτημα των αυτόλογων κυτταρικών θεραπειών είναι η ασφάλεια και η έλλειψη παρενεργειών. Δεν πρόκειται για φάρμακα, αλλά για αξιοποίηση των ίδιων των δυνάμεων του οργανισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία