Γάλα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει 30-35 gr/L ολικών πρωτεϊνών. Oι κύριες πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος είναι η καζεϊνη (80%) και ο ορός του γάλακτος (β-γαλακτολευκωματίνη και α-γαλακτοσφαιρίνη). Η ευαισθησία των ασθενών που είναι αλλεργικοί στο γάλα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην β-γαλακτοσφαιρίνη (66-82%) και κατά δεύτερο λόγο στην καζεϊνη (43-57%) και την α-γαλακτολευκωματίνη (41-54%), ενώ πολλοί ασθενείς αντιδρούν σε περισσότερες από μια πρωτεΐνες.

Ψάρια

Τα περισσότερα από τα αλλεργιογόνα των ψαριών δεν έχουν μελετηθεί με μόνη εξαίρεση το αλλεργιογόνο 'Μ' του μπακαλιάρου. Οι μύες των ψαριών περιέχουν πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού, ακτινομυοσίνη και σαρκοπλασματικές πρωτεΐνες. Το αλλεργιογόνο 'Μ' είναι πρωτεΐνη που ανήκει σε ομάδα πρωτεϊνών που είναι γνωστές σαν 'παρβαλβουμίνες'.

Οστρακοειδή

Έχουν απομονωθεί τα αντιγόνα Ι και ΙΙ από διάφορα είδη νωπών και μαγειρευμένων γαρίδων. Η διασταυρούμενη αντιδραστικότητα μεταξύ των διαφόρων ειδών οστρακοειδών, είναι πολύ πιθανή. Οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούν εκλύονται ταχύτατα και είναι σοβαρές (ενίοτε και θανατηφόρες). Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση ασθενούς που εκδηλώνει αναφυλαξία τρώγοντας ρύζι που έχει βράσει σε κατσαρόλα στην οποία είχαν βράσει γαρίδες στις οποίες είναι ευαισθητοποιημένος!

Όσπρια

Τα φιστίκια περιέχουν σε ποσοστό 25-28% πρωτεΐνες που ανήκουν σε 3 κατηγορίες: αραχίνη, κοναραχίνη και λευκωματίνες. Η αραχίνη και η κοναραχίνη αντιπροσωπεύουν το 87% του συνόλου των πρωτεϊνών του φιστικιού. Εκ παραδρομής, τα φιστίκια συμπεριλαμβάνονται στους ξηρούς καρπούς και δεν είναι ασύνηθες, ασθενής αλλεργικός στα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, να ανέχεται καλώς τα φιστίκια. Η σόγια περιέχει 32-42% πρωτεΐνες που αποτελούνται από δύο κλάσματα, τις σφαιρίνες και τον ορό. Oι σφαιρίνες αποτελούν το 65-80% του συνόλου των πρωτεϊνών της σόγιας.

Αυγό

Το αυγό αποτελείται από τον κρόκο και το ασπράδι. Ο κρόκος περιέχει άνω του 50% των λιπιδίων του αυγού, διάφορες λιποπρωτείνες (λιποβιτελλίνη, λιποβιτελλενίνη), την υδατοδιαλυτή πρωτεΐνη λιβετίνη και την φωσφοπρωτεϊνη φωσβιτίνη με περιεκτικότητα 10% σε φωσφόρο. Το ασπράδι του αυγού συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά από πρωτεΐνες με κυρίους εκπροσώπους την ωολευκωματίνη, την κοναλβουμίνη και το ωοβλεννοειδές. To τελευταίο είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες εκ των θετικών δερματικών αντιδράσεων στο ασπράδι του αυγού. Τα κύρια αλλεργιογόνα του κρόκου είναι η ωολευκωματίνη και η ωοτρανσφερίνη.

Ντομάτα

Παρά το γεγονός ότι έχει ελάχιστα μελετηθεί, έχει απομονωθεί ένα αλλεργιογόνο κλάσμα από την ντομάτα, το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από γλυκοπρωτεϊνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου