Γράφει η Κωνσταντίνα Πίσκου, Αλλεργιολόγος

Τι είναι η λεβοκαμπαστίνη;

Είναι ένας πολύ ισχυρός και εκλεκτικός αναστολέας υποδοχέων ισταμίνης Η1. Ανήκει δηλαδή στα αντιισταμιικά, φάρμακα (χωρίς κορτιζόνη) που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας και επιπεφυκίτιδας. Αναστέλλει τη δράση της ισταμίνης, ουσία υπεύθυνη για τα περισσότερα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας (καταρροή, φτάρνισμα, μπούκωμα) και επιπεφυκίτιδας (κόκκινα μάτια, δακρύρροια, φαγούρα στα μάτια).

Δρα τοπικά καθώς υπάρχει ρινικό spray αλλά και κολλύριο. Έχει μακρά δράση (12ωρη) και γι αυτό χρησιμοποιείται 2 φορές ημερησίως. Εμφανίζει ταχύτατη έναρξη δράσης, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανακουφίζεται από τα 5 πρώτα λεπτά. Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του ρινικού spray χρησιμοποιείται σταθερά 2 φορές/ ημέρα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατ΄επίκληση (επί ανάγκης) μέχρι και 4 φορές/ ημέρα, ανακουφίζοντας τον ασθενή άμεσα όπου κι αν βρίσκεται.

Γιατί να επιλέξω λεβοκαμπαστίνη;

Στην αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα τα όργανα που προσβάλλονται (μύτη, μάτια) είναι άμεσα προσβάσιμα. Συνεπώς είναι λογικό να προτιμούμε τοπικώς χρησιμοποιούμενα φάρμακα όπως η λεβοκαμπαστίνη σε μορφή ρινικού spray και κολλύριου. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η συστηματική απορρόφηση του φαρμάκου και συνεπώς οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα οπότε όσα φάρμακα και να λαμβάνει ένας ασθενής δεν χρειάζεται να τροποποιήσει την αγωγή του.

Αντιισταμινικό από το στόμα ή τοπικό;

Η κυριότερη ανεπιθύμητη ενέργεια των από του στόματος αντιισταμινικών, ακόμη και των νεότερων είναι η υπνηλία. Η λεβοκαμπαστίνη στερείται αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας.

Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιισταμινικά από το στόμα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τη λεβοκαμπαστίνη, υστερούν όμως στην έναρξη ανακούφισης των συμπτωμάτων. Η λεβοκαμπαστίνη έχει ταχεία έναρξη δράσης (το πρώτο 10λεπτο) ενώ τα από του στόματος χορηγούμενα χρειάζονται περίπου 30΄.

Με την τοπική χορήγηση ελαχιστοποιούνται επίσης οι ανεπιθύμητες ενέργειες καθώς η απορρόφηση του φαρμάκου είναι ελάχιστη.

Είναι ασφαλής;

Εκτός της αποτελεσματικότητας ένα φάρμακο επιβάλλεται να είναι και ασφαλές. Αποδεδειγμένα με μελέτες η λεβοκαμπαστίνη είναι ένα ασφαλέστατο φάρμακο. Ακόμη και μετά μακρόχρονη χορήγηση δεν επηρεάζει τη σωστή λειτουργία της μύτης (ως κλιματιστικό του σώματος). Δεν εμφανίζει επίσης ταχυφυλαξία - με απλά λόγια δηλαδή δεν το "συνηθίζει" ο οργανισμός αλλά εξακολουθεί να έχει την ίδια ισχυρή δράση και αποτελεσματικότητα ακόμη και μετά αρκετό διάστημα χρήσης. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρείται ασφαλέστατο φάρμακο ακόμη και σε μικρά παιδιά.

Ποιο ενδορινικό αντιισταμινικό;

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 2 ενδορινικά αντιισταμινικά. Έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, η λεβοκαμπαστίνη όμως στις μελέτες υπερέχει όσον αφορά την ανοχή. Δεν έχει γεύση, σε αντίθεση με το άλλο spray που έχει εξαιρετικά πικρή γεύση. Γι αυτό το λόγο καθώς και ότι χρειάζεται μόνο 2 φορές χορήγηση την ημέρα οι ασθενείς εμφανίζουν εξαιρετικά καλή συμμόρφωση στην αγωγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα