Όλοι γνωρίζουμε κάποιο άτομο που πάσχει από αλλεργία: είτε στην σκόνη, είτε στην γύρη, είτε στους ξηρούς καρπούς, οι αλλεργίες αποτελούν συχνό φαινόμενο, και αυτά που αναφέραμε είναι ίσως τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα. Υπάρχουν, όμως, πολλών ειδών αλλεργίες, και μπορεί να προκληθούν από παράγοντες που δεν είχαμε σκεφτεί…

Κοσμήματα

Τα πιο φτηνά κοσμήματα που μοιάζουν ασημένια αλλά δεν είναι, φτιάχνονται από νικέλιο ένα μέταλλο που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και κοκκίνισμα. Προτιμήστε κοσμήματα από καθαρό ασήμι ή χρυσό.

Κινητά

Πολλά κινητά και tablets περιέχουν νικέλιο, και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Μια θήκη φτιαγμένη από ελαστικό υλικό θα διορθώσει το πρόβλημα.

Κουμπιά παντελονιού

Κι αυτά είναι φτιαγμένα από νικέλιο, άρα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό σε ορισμένα άτομα. Μια καλή λύση είναι να βάψετε το πίσω μέρος του κουμπιού, που μπορεί να έρθει σε επαφή με το δέρμα σας, με βερνίκι νυχιών.

Μάλλινα ρούχα

Τα μάλλινα ρούχα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα σε όλους, αλλά υπάρχουν άτομα με αυξημένη ευαισθησία στο υλικό, και η αντίδρασή τους μπορεί να είναι πιο άσχημη.

Μεταχειρισμένα έπιπλα

Αν αγοράζετε μεταχειρισμένα έπιπλα, οι πιθανότητες να περιέχουν σκόνη ή μούχλα σε σημεία που δεν μπορείτε να δείτε είναι μεγάλες.

Χαμομήλι

Υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργία σε βότανα, μπαχαρικά και αιθέρια έλαια. Το χαμομήλι είναι το πιο κοινό από αυτά.

Προφυλακτικά

Τουλάχιστον τα προφυλακτικά που είναι φτιαγμένα από λάτεξ. Αν πάσχετε από αλλεργία στο λάτεξ, υπάρχουν πολλά ακόμα είδη προφυλακτικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.

Βιβλία

Αν σας αρέσει η μυρωδιά εκείνη ενός παλιού βιβλίου, δεν θα μπορούσε να πει το ίδιο ένα άτομο που πάσχει από αλλεργία στην σκόνη. Φροντίστε να ξεσκονίζετε σχολαστικά τα βιβλία που έχετε στο σπίτι σας, καθώς μπορεί να σας προκαλέσουν κρίση άσθματος.

Γλάστρες

Όχι τόσο τα φυτά που περιέχουν, αλλά το χώμα τους. Μπορεί να είναι γεμάτο σπόρους μούχλας, ειδικά αν δεν αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Η μούχλα, επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί πάνω στα φύλλα.

Λούτρινα ζωάκια

Τα λούτρινα ζωάκια που βρίσκουμε σε κάθε παιδικό (και όχι μόνο) δωμάτιο μπορεί να είναι γεμάτα με σκόνη. Αγοράστε λούτρινα που μπορούν να πλυθούν με ασφάλεια στο πλυντήριο.

Δέρμα

Σπάνια περίπτωση, αλλά μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση σε δερμάτινα ρούχα, προκαλώντας κοκκινίλες και φαγούρα. Η αλλεργία δεν έχει τόσο να κάνει με το δέρμα, όσο με ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο βάψιμό του.

Ήλιος

Ναι, αυτό που λένε "αλλεργία στον ήλιο" μπορεί να συμβεί, και συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιας σπάνιας πάθησης, που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Αλκοόλ

Συγκεκριμένα, η αλλεργία μπορεί να έχει να κάνει με ορισμένα συστατικά των αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα, η μπύρα περιέχει γλουτένη, η βότκα περιέχει πατάτες, και αρκετά κοκτέιλ περιέχουν φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Επιλέξτε το ποτό σας προσεκτικά.

Ηλεκτρική σκούπα

Αν η σκούπα σας δεν έχει ειδικό φίλτρο, ώστε να μην απελευθερώνει σκόνη κατά το σκούπισμα, τότε μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος.

Ψεύτικα νύχια

Ορισμένα χημικά που χρησιμοποιούνται για να κολλήσουν ή να γυαλίσουν τα ψέυτικα νύχια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Ακόμα χειρότερα, επειδή το δέρμα των χεριών επηρεάζεται πιο δύσκολα λόγω της σκληρότητάς του, είναι πιθανό τα συμπτώματα να εμφανιστούν στο πρόσωπό σας, αφού το έχετε αγγίξει.

Μαριχουάνα

Ορισμένα άτομα εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση στο κάπνισμα μαριχουάνας, όπως ρινική συμφόρηση, φαγούρα στα μάτια και έντονο βήχα.

Χλώριο

Αν πάσχετε από αλλεργία στο χλώριο, τότε η κολύμβηση σε πισίνες θα είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να ερεθίσει μάτια, δέρμα και αεραγωγούς.

Σκύλοι

Το ζήτημα της αλλεργίας στους σκύλους είναι περίεργο: Οι άνθρωποι που πάσχουν, συνήθως πάσχουν από αλλεργία σε συγκεκριμένες ράτσες σκυλιών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν "υποαλλεργικές" ράτσες που είναι ασφαλείς για όλους. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η αλλεργία δεν έχει να κάνει με το τρίχωμα του ζώου, αλλά με πρωτεΐνες στο σάλιο, τα ούρα και το δέρμα τους.

Τατουάζ

Μπορεί να πάσχετε από αλλεργία στο μελάνι του τατουάζ. Οι περισσότερες αντιδράσεις εμφανίστηκαν μετά την χρήση κόκκινου μελανιού, συγκεκριμένα. Για να είστε 100% σίγουροι πριν κάνετε τατουάζ, επισκεφθείτε το στούντιο μια ημέρα νωρίτερα, και ζητήστε από τον καλλιτέχνη να σας “χτυπήσει” μία πολύ μικρή κουκίδα σε ένα σημείο, για να ελέγξετε αν το δέρμα σας αντιδρά.

Βαφές μαλλιών

Είναι αρκετά σπάνια αλλεργία, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά αποτελέσματα. Προτού δοκιμάσετε να βάψετε για πρώτη φορά τα μαλλιά σας, δοκιμάστε μία πολύ μικρή ποσότητα της βαφής στο δέρμα σας, για να είστε σίγουροι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις