Είναι πολύ συχνό νόσημα, ιδιάιτερα κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Είναι λοίμωξη που υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των ιών που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ανέρχεται σε εκατοντάδες. Ο ρινοϊός για παράδειγμα παρουσιάζεται με περισσότερους από 100 τύπους.

Πολύ συχνή είναι η εμφάνιση και άλλων ιών όπως οι αδυναμικοί ιοί, ινφλουεντσας της παραϊυφλουέντσας κ.α.

Οι ενήλικες κατά την διάρκεια του χειμώνα παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 2-4 κρυολογήματα, ενώ τα παιδιά 6 έως 8.

Η βασική δεξαμενή από την οποία προέρχονται οι ιοί του κοινού κρυολογήματος είναι το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Η μεταφορά των ιών είναι σημαντικό ζήτημα και βασική προϋπόθεση, ώστε να εμφανισθεί η λοίμωξη. Οι ιοί με τα σταγονίδια που εκσφενδονίζονται με την έντονη ομιλία, τον βήχα και το φτ'ερνισμα 'μολύνουν' τον αέρα που αναπνέει το άτομο που πρόκειται να προσβληθεί.

Σημαντικός τρόπος επαφής με τους ιούς είναι αυτός κατά τον οποίο τα χέρια έρχονται σε επαφή με την μύτη ή με αντικείμενα στα οποία έχουν πέσει σταγονίδια στα οποία υπάρχουν ιοί.

Τα συμπτώματα διαρκούν από 48 ώρες μέχρι και 3 εβδομάδες. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι: κακουχία - αρθραλγίες - μυαλγίες - φτέρνισμα - καταρροή - βήχας - απόχρεμψη.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική. Στηρίζεται στην ανάπαυση, αλλά και στην χορήγηση ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντιισταμινικά, τα βρογχοδιασταλτικά, τα μη στεροειδή-αντιφλεγμονώδη.

Οι προσπάθειες για την δημιουργία εμβολίου έχουν δώσει μέχρι στιγμής πτωχά αποτελέσματα. Σημαντικά για την πρόληψη είναι:

  • Να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με πολλά άτομα (κινηματογράφοι - θέατρα -λεωφορεία κ.α.) όταν υπάρχουν επιδημίες κοινού κρυολογήματος και
  • Προσεκτική και σχολαστική καθαριότητα των χεριών (αντικείμενο με σταγονίδια - χέρια - στοματοφάρυγγας κ.α.).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους