Θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κανείς ως στατιστικές που προκαλούν κατάθλιψη. Κάποιος ως στατιστικές "σωτηρίας". Το σίγουρο είναι ότι, κάθε στατιστική που αφορά το κάπνισμα αποτελεί "καμπανάκι ζωής" για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση. Μάλιστα το 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας αναγνώρισε υπό προϋποθέσεις την εξάρτηση από τη νικοτίνη ως ασθένεια και υποχρέωσε τα ταμεία υγείας να πληρώνουν τη θεραπεία από τη νικοτίνη.

Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, το κάπνισμα προκαλεί:

-το θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
-το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
-το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
-το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
-το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
-oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το κάπνισμα έλαβε διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι περίπου καπνίζουν παγκοσμίως και 220 εκατομμύρια περίπου στην Ευρώπη (στοιχεία του 2009).

Μία μελέτη που έγινε στην Γερμανία πριν δύο χρόνια, ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τη σχέση του καπνίσματος με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες προχώρησαν στην αξιολόγηση στοιχείων από 3,7 εκατ. ασφαλισμένους του γερμανικού ταμείου DAK, για να διαπιστώσουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων καρδιαγγειακών παθήσεων παρέμενε σταθερός, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εστίασης στη Γερμανία. Τη χρονιά που ακολούθησε την απαγόρευση, ο αριθμός των ασθενών με περιστατικά εμφράγματος στα νοσοκομεία της χώρας, μειώθηκε κατά 8,6%, κάτι που θεωρούν οι ερευνητές άμεση συνέπεια του απαγορευτικού νόμου.

Άλλη έρευνα που αφορά το προσδόκιμο ζωής των Βρετανίδων, έδειξε ότι οι γυναίκες που κόβουν το κάπνισμα πριν τα 40 τους χρόνια, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Η έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε καπνίστριες στη Βρετανία, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το κάπνισμα πριν κλείσουν τα 40, κερδίζουν εννέα χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν. Εάν μάλιστα κόψουν το κάπνισμα στα 35 τους, τότε κερδίζουν δέκα χρόνια ζωής. Εντούτοις, το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών είναι χαμηλότερο από ό,τι εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης προϊόντων καπνού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2000, κάπνιζε το 37,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πληθυσμός των καπνιστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά τα έτη 2000 – 2009, σε αντίθεση με την πτωτική τάση σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το Euromonitor International, ο ετήσιος μέσος όρος κατανάλωσης ήταν 3.055 τσιγάρα ανά κάτοικο το 2008 και 2.942 το 2009, γεγονός που κατατάσσει τους Έλληνες καπνιστές στους πιο «φανατικούς» στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου