Όσοι ζουν με άσθμα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η καθημερινή ζωή μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη κάποιες μέρες. Τα συμπτώματα είναι πολλά (και ενοχλητικά) και μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Ποια είναι όμως αυτά;

Βήχας: Ο βήχας λόγω άσθματος είναι συνήθως χειρότερος το βράδυ ή νωρίς το πρωί, και προκαλεί δυσκολίες στον ύπνο.

Συριγμός: Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να υπάρχει ο χαρακτηριστικός ήχος ήταν αναπνέετε.

Σφίξιμο στο στήθος: Συνήθως εμφανίζεται σαν μια αίσθηση ότι κάποιος ασκεί πίεση ή κάτι έχει καθίσει πάνω στο στήθος του.

Προβλήματα στην αναπνοή: Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από άσθμα δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ή νιώθουν συχνά ότι τους κόβεται η ανάσα.

Αυτά τα συμπτώματα, πάντα, δεν είναι αναγκαστικό ότι θα εμφανιστούν σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα. Παρομοίως, το να έχετε αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα πως πάσχετε από άσθμα. Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε μια ακριβή διάγνωση είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να κάνετε μια εξέταση των πνευμόνων σας, ώστε να δείτε αν λειτουργούν καλά, όπως και μια εξέταση του ιατρικού σας ιστορικού και της συχνότητας με την οποία τα παραπάνω συμπτώματα έχουν την τάση να εμφανίζονται.

Η συχνότητα και η σφοδρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλουν ανά καιρούς. Υπάρχουν μέρες που τα συμπτώματά σας θα είναι μια απλή ενόχληση, ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά που να δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας. Τα πολύ σφοδρά συμπτώματα μπορεί να αποβούν θανατηφόρα αν δεν τα προσέξουμε, και για αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η παρακολούθηση και η άμεση δράση μόλις τα παρατηρήσουμε.

Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα μπορούν να ελαττώσουν, αν όχι και να εξαλείψουν, τα συμπτώματά τους.

Τι προκαλεί, όμως, αυτά τα συμπτώματα;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν μια κρίση άσθματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ποιοι είναι αυτοί, ώστε να λαμβάνετε πάντα τις αναγκαίες προφυλάξεις. Πάντως, μερικοί από τους πιο κοινούς παράγοντες είναι οι εξής:

  • Αλλεργιογόνα από τη σκόνη, τη γούνα των ζώων, τη μούχλα και τη γύρη των φυτών.
  • Ο καπνός των τσιγάρων, η μόλυνση του αέρα, χημικά ή σκόνη στον χώρο εργασίας, και διάφορα σπρέι καθημερινής χρήσης όπως η λακ.
  • Φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Θειώδη άλατα σε τροφές και ποτά
  • Ιώσεις, όπως το κρύωμα
  • Η σωματική δραστηριότητα, όπως η γυμναστική

Υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα σας ή να κάνουν τη διαχείρισή του πιο δύσκολη, όπως η καταρροή, το αυξημένο στρες ή η άπνοια του ύπνου. Οι παθήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται παράλληλα με το άσθμα.

Μην ξεχνάτε ότι το άσθμα μπορεί να επηρεάσει τον κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που αναφέρθηκαν και δεν σας επηρεάζουν ή το αντίθετο. Αν παρατηρήσετε πως κάτι επιδεινώνει τα συμπτώματά σας μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων