Μιχάλης Δωρής, Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Υπεύθυνος Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου ΥΓΕΙΑ

Ο πάσχων από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας βασανισμένος άρρωστος. Βιώνει καθημερινά το σύμπτωμα της δύσπνοιας και τα εισπνεόμενα φάρμακα δεν είναι γι’ αυτόν λύση, παρά σταγόνες νερού στην έρημο της άγονης αναπνοής.

Στη σοβαρή μορφή της ασθένειας φανταστείτε τον πνεύμονα σαν ένα παραφουσκωμένο μπαλόνι: πόσο δύσκολο είναι να το φουσκώσεις επιπλέον και πόσο μικρό το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου; Αυτό καλείται να κάνει κάθε στιγμή της ζωής του ο εμφυσηματικός ασθενής -να βάλει λίγη ανάσα στο παραφουσκωμένο μπαλόνι-πνεύμονά του: το βίωμα είναι η δύσπνοια.

Η επεμβατική πνευμονολογία με τη βρογχοσκόπηση έρχεται τα τελευταία χρόνια να προτείνει μια έξυπνη λύση: την τοποθέτηση μικρών βαλβίδων στους βρόγχους που οδηγούν στον κατεστραμμένο πνεύμονα, αποκλείοντάς τους από την αναπνοή. Επιτυγχάνουμε έτσι αφενός το ξεφούσκωμα του μπαλονιού, αφετέρου την κατανομή της ανάσας σε πιο γόνιμα εδάφη.

Ο ασθενής διαχειρίζεται καλύτερα την αναπνοή του και η αναπνευστική του ικανότητα μπορεί να βελτιωθεί ως και 25%, γεγονός εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι οι υπάρχουσες –και ιδιαίτερα προβεβλημένες- θεραπείες μπορούν να φτάσουν το πολύ στο 10%.

Η μέθοδος εφαρμόζεται εντατικά στη Γερμανία τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ έχει διαδοθεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Στις αρχές του 2017 συμπεριλήφθηκε στις διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η διεξαγωγή της με απλή μέθη στο βρογχοσκοπικό εργαστήριο -εκτός χειρουργείου- και η πλήρης αναστρεψιμότητά της, δηλαδή εάν δεν ανεχθεί τις βαλβίδες ο ασθενής, αφαιρούνται επίσης ενδοσκοπικά, ενώ οι επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν είναι σαφώς αντιμετωπίσιμες.

Πρωτιά στην Ελλάδα

Το Βρογχοσκοπικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε τις βαλβίδες εμφυσήματος και το μόνο ενεργό την ώρα που γράφεται το άρθρο αυτό. Η μεγαλύτερη εταιρεία διάθεσης βαλβίδων παγκοσμίως, PulmonX, διαθέτει τις βαλβίδες της αποκλειστικά για το ΥΓΕΙΑ πανελληνίως, ενώ τον Οκτώβριο ένας μεγάλος ιδιωτικός ασφαλιστικός φορέας ενέκρινε το κόστος για ασφαλισμένο του.

Μόνο χαρά μπορούν να μας δώσουν αυτές οι εξελίξεις - αφοσιωμένοι στον αγώνα κατά της δύσπνοιας, ελπίζουμε να αναδειχθούμε στην ατμομηχανή που θα οδηγήσει ασφαλιστικούς οργανισμούς, πνευμονολόγους και κοινό στην πρωτοποριακή αυτή αντιμετώπιση της αρρώστιας των καπνιστών, τη ΧΑΠ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια