Τι είναι
Το μελάνωμα είναι ο πλέον κακοήθης όγκος του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ταχεία εξέλιξη και πολλαπλές μεταστάσεις. Πρόκειται για κακοήθη αύξηση μελανινοκυττάρων.

Πως εμφανίζεται - Κλινική εικόνα
Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σαν εξέλιξη προϋπαρχόντων σπίλων (ελιών) του σώματος, συνηθέστερα από δυσπλαστικούς σπίλους ή μπορεί να αναπτυχθεί αυτόματα σε σημείο του σώματος που δεν υπήρχε τίποτα προηγουμένως.

Οι σπίλοι (ελιές) μπορούν να υπάρχουν σε διάφορα σημεία του σώματος, εκ γενετής ή να αναπτυχθούν ή να εμφανιστούν στην διάρκεια της ζωής μας.

Χαρακτηριστικά των σπίλων - Αντιμετώπιση
Διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα.
Δυσπλαστικοί, άτυποι ή ασυνήθιστοι σπίλοι (ελιές) :
Πρόκειται για σπίλους που έχουν ακανόνιστη επιφάνεια, ανομοιογενή χρωματισμό ή / και ανώμαλη επιφάνεια.

Από αυτούς τους σπίλους υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εξέλιξής τους σε κακοήθη μελάνωμα.
Αυτοί οι σπίλοι καθώς κι εκείνοι που λόγω θέσεως τραυματίζονται συχνά πρέπει να αφαιρούνται συνήθως.
Σπίλοι συνηθισμένοι που όμως παρουσιάζουν κνησμό (φαγούρα), πόνο, αιμορραγία, αλλάζουν γρήγορα χρώμα και σχήμα θα πρέπει επίσης να αφαιρούνται.


Η αφαίρεση των σπίλων πρέπει πάντοτε να γίνεται χειρουργικά και οι αφαιρούμενοι σπίλοι να υποβάλλονται πάντοτε σε βιοψία.

Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος είναι το ανοιχτό δέρμα, τα ανοιχτά μάτια, η παρουσία 1 και πλέον συγγενών σπίλων (ελιές εκ γενετής ή που αναπτύχθηκαν στην πορεία της ζωής) στο ίδιο άτομο, η παρουσία πάνω από 3 δυσπλαστικών σπίλων στο ίδιο άτομο και η έκθεση στον ήλιο.

Ιδιαίτερος κίνδυνος υπάρχει για τα άτομα που έχουν υποστεί πάνω από 3 (τρία) ηλιακά εγκαύματα στην διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Οι συχνότερες θέσεις ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος είναι η πλάτη για τους άνδρες και οι κνήμες για τις γυναίκες.

Πρόληψη - Αποφυγή
Η έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος είναι σημαντική για τη ζωή του ασθενούς.
Η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να είναι συνεχής και επίμονη, όλο το χρόνο, όποτε υπάρχει ήλιος - όχι μόνο το καλοκαίρι - ιδίως στα άτομα "υψηλού κινδύνου" και στα παιδιά, πάντοτε σε συνεννόηση με δερματολόγο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]