Για την αφαίρεση της τριχοφυΐας τα laser που χρησιμοποιούνται είναι το Alexandrit laser, το Ruby laser και το Nd: YAG laser . Το Alexandrit laser παρουσιάζει μέχρι στιγμής τα καλύτερα αποτελέσματα.
Το Alexandrit laser εκπέμπει παλμικό φως που καταστρέφει την τρίχα. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος είναι δυνατή μόνιμη ή προσωρινή αφαίρεση της τριχοφυΐας. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για άτομα με σκούρες τρίχες. Δεδομένου ότι οι τρίχες μεγαλώνουν βάση ορισμένου κύκλου, για τη μόνιμη αφαίρεση τους κατάλληλο χρονικό διάστημα αποτελεί η στιγμή ανάπτυξή τους. Για τη θεραπεία απαιτούνται 5-10 επισκέψεις. Ένα μέρος των τριχών καταστρέφονται με την πρώτη επίσκεψη. Οι υπόλοιπες τρίχες που παραμένουν έχουν πάθει τέτοια καταστροφή στη ρίζα τους που μετά από μερικές εβδομάδες πέφτουν από μόνες τους.

Α. Σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος αυτή;
Πρόσωπο
Μασχάλες
Πόδια
Στέρνο

Β. Τι πρέπει να προσεχθεί από τον ασθενή;
Να μην αφαιρεί τις τρίχες περίπου τρεις ημέρες πριν τη θεραπεία έτσι ώστε την ημέρα της θεραπείας να έχουν περίπου 1 mm μήκος
Αποφυγή έκθεσης στον έντονο ήλιο ή Solarium περίπου 8 εβδομάδες πριν τη θεραπεία και το λιγότερο 6 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Γ. Ποιοι ασθενείς δεν ενδείκνυται για θεραπεία;
Διαβητικοί
Έγκυοι (δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλλά θα ήταν προτιμότερο να μετατεθεί μετά την εγκυμοσύνη)
Οι άνθρωποι με υπερβολικό σκούρο δέρμα
Όσοι κάνουν χρήση φαρμάκων που προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως

Δ. Πως γίνεται η θεραπεία;
Αλείφουμε με ζελέ την περιοχή που θα εφαρμόσουμε το laser. Το laser τοποθετείται στο δέρμα του ασθενούς. Εφαρμόζουμε στον ασθενή τα κατάλληλα γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια από το laser. Με τον πρώτο παλμό laser αισθάνεται ο ασθενής ένα ελαφρό τσίμπημα. Οι παλμοί του laser δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην ίδια περιοχή αλλά σε άμεσα παρακείμενες περιοχές (για την ίση κατανομή της ενέργειας σε όλα τα σημεία χωρίς κίνδυνο υπερθέρμανσης της περιοχής).

Ε. Τι πρέπει να προσεχθεί κατά τη θεραπεία;
Στις περιοχές που εφαρμόστηκε το laser είναι καλό να τοποθετούμε κρύα επιθέματα. Μέσω του laser δημιουργείται ελαφριά ερυθρότητα στο δέρμα η οποία μπορεί άνετα να καλυφθεί και η οποία μέσα σε 24-48 ώρες εξαφανίζεται.

Ζ. Τι παρενέργειες μπορεί να έχει η θεραπεία;
Σε περίπτωση έκθεσης στον ήλιο μετά τη θεραπεία μπορεί να προκληθούν αλλοιώσεις της χρωστικής του δέρματος (το δέρμα εμφανίζεται σκουρότερο ή πιο ανοιχτόχρωμο) οι οποίες είναι όμως αντιστρεπτές. Ενδεχόμενο τοπικό πρήξιμο εξαφανίζεται σε 24 ώρες μετά τη θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]