Του Γιώργου Κιοσσέ, Φαρμακοποιού

Τις τελευταίες δεκαετίες οι περιβαλλοντικές μεταβολές αλλά και η μη τήρηση των κανόνων ηλιοπροστασίας έχουν συμβάλει στην αύξηση των φαινομένων βλαπτικής επίδρασης του ήλιου στο ανθρώπινο δέρμα και μάλιστα στους νέους ανθρώπους.

Ένα στα δύο Ελληνόπουλα έχει υποστεί ένα βαθύ έγκαυμα πριν φθάσει στα 18.

Στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι νέοι που έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι τα 18 τους αντιηλιακή προστασία έχουν 80% λιγότερε πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Η προβολή του μαυρισμένου δέρματος ως σύμβολο υγείας και ομορφιάς στο πρώτο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φαινομένων ‘απουσία ηλιοπροστασίας με αλόγιστη ηλιοθεραπεία’, είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος, ο καρκίνος του δέρματος και ο πρόωρος καταρράκτης των ματιών.

Η σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το μελάνωμα. Όμως η εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια σε όλο και περισσότερο νεαρά άτομα έχει συσχετισθεί άμεσα με την υπέρμετρη έκθεσή τους στον ήλιο χωρίς προστασία, σε ποσοστό 90% και με ετήσιο ρυθμό αύξησης των περιστατικών 4%.

Σωστή προστασία

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αντιηλιακό μας προστατεύει 100% από την υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό όμως δεν είναι σωστό.

Η σωστή προστασία αποτελείται από το σωστό αντιηλιακό προϊόν, από τη χρήση καπέλου, μπλούζας, γυαλιών, από την χρήση ομπρέλας στη θάλασσα και την αποφυγή έκθεσής μας στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (11:00 – 5:00 μ.μ.).

Τέλος το αντιηλιακό προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να είναι ‘φρέσκο’ και η προμήθειά του να γίνεται από το φαρμακείο για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά του.

Η επιλογή του θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με το πόσο εύκολα καίγεται κάποιος στον ήλιο (φωτότυπος) και ανάλογα με την λιπαρότητα του δέρματος.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΡΜΑ ΚΡΕΜΑ
ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ GEL SPRAY
ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 - ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ

ΤΥΠΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΓΚΑΥΜΑ ΜΑΥΡΙΣΜΑ
I 30+ ΕΥΚΟΛΑ ΟΧΙ
ΙΙ 30 ΕΥΚΟΛΑ ΛΙΓΟ
ΙΙΙ 25 ΑΡΚΕΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΟ
IV 20 ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΝΤΟΝΟ
V+VI 15 ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΛΥ

Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα του δέρματός μας τόσο μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία χρειάζεται. Δηλαδή οι άνθρωποι με πολύ ανοιχτό χρώμα ανήκουν στο φωτότυπο Ι και αυτό με πολύ σκουρόχρωμο στις κατηγορίες V και VI.

Οι πρώτοι ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και θα πρέπει, όπως αναφέρουμε παραπάνω, να προστατεύονται περισσότερο.

Τέλος, οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων όπως καρδιολογικά, αντιδιαβητικά, διουρητικά, ηρεμιστικά και αντιβιοτικά, να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους πριν την έκθεση στον ήλιο, γιατί κινδυνεύουν να εκδηλώσουν φωτοδερματίτιδα.

Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την ηλιακή ακτινοβολία, μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, όπως και ότι η ηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο το χρόνο, ανεξάρτητα του φωτοτύπου τόσο στη θάλασσα όσο και στο βουνό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]