Η φωτογήρανση, είναι η γήρανση του δέρματος η οποία οφείλεται στην έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Αποτελεί, μαζί με την ορμονολογική, τις δύο κυριότερες αιτίες γήρανσης. Αρχίζει από τη στιγμή που εκτιθέμεθα στον ήλιο, αλλά οι βλάβες είναι ορατές, συνήθως μετά τα 40. Η χαλάρωση, οι μελαχρωματικές κηλίδες, οι πανάδες, οι ρυτίδες, οι ευρυαγγείες, το θαμπό και τραχύ δέρμα είναι τα πιο συχνά σημάδια ενός φωτογηρασμένου δέρματος.

Έτσι ανατρέπεται ο μύθος που θέλει κυρίως τον χρόνο να ευθύνεται για τις ρυτίδες ενώ στην πραγματικότητα η φωτογήρανση προκαλεί έως και το 90% των ρυτίδων του προσώπου. Η καλύτερη πρόληψη απέναντι στη γήρανση του δέρματος είναι η απόλυτη προστασία από τον ήλιο, κάτι σχεδόν αδύνατο σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα. Έτσι, όσο και αν προσέχουμε την επιδερμίδα μας, μετά τα τριάντα εμφανίζει κάποια από τα σημεία της φωτογήρανσης. Ευτυχώς, οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας μας βοηθούν να διορθώσουμε τις βλάβες της φωτογήρανσης γρήγορα και με επιτυχία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση διακρίνεται σε αυτή του ιατρείου και αυτή του σπιτιού.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο ιατρείο

Τα χημικά πίλινγκ, το Fraxial Laser Co2, η μικροδερματοαπόξεση ή δερματοαπόξεση προκαλούν ελεγχόμενο έγκαυμα χημικό, θερμικό και μηχανικό αντίστοιχα στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα αυτή να αναγκάζεται να αναπλάθεται διορθώνοντας έτσι τις κηλίδες, τις επιφανειακές ρυτίδες και το τραχύ δέρμα.

Για τις πανάδες, καλύτερο είναι το fraxial laser CO2, το οποίο κάνει θερμική βλάβη προκαλώντας μικροσκοπικές τρυπούλες σε επιδερμίδα και χόριο με αποτέλεσμα να απολεπίζεται το δέρμα διορθώνοντας τις δυσχρωμίες. Οι κηλίδες αντιμετωπίζονται και με Q-switch alexandrite, όπου η ακτίνα του laser απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη των βλαβών με αποτέλεσμα να γίνεται εντοπισμένη απολέπιση. Για τις ρυτίδες στο πρόσωπο και στο λαιμό προτείνουμε ενέσιμα υλικά όπως το υαλουρονικό οξύ και ο υδροξυαπατίτης. Έτσι γεμίζουν και απαλύνονται με απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Μέτωπο και μάτια αντιμετωπίζονται όσον αφορά τις ρυτίδες με βοτουλινική τοξίνη Α, η οποία προκαλεί ελεγχόμενη παράλυση σε ορισμένους μύες ώστε να ¨σβήσουν¨ οι ρυτίδες. Για το δέρμα που έχει χάσει τη λάμψη του και παρουσιάζει ξηρότητα προτείνεται μεσοθεραπεία συνδυαστικά με υπερηχοφόρεση τόσο με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία όσο και αυτόλογη μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα από το αίμα του ασθενούς. Η δεύτερη με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα αφού τα βλαστοκύτταρα του περιφερικού αίματος είναι αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα με δυνατότητα να γίνουν διαφορετικά κύτταρα του χορίου, το οποίο ατροφεί όσο μεγαλώνουμε.

Και με τις δυο θεραπείες, πάντως, έχουμε αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος, της λάμψης και μείωση των ρυτίδων και της χαλάρωσης. Το καλύτερο όπλο για την χαλάρωση, όμως, τόσο σε πρόσωπο όσο και σε σώμα είναι η θεραπεία με νήματα, τα οποία τραβούν το χαλαρό δέρμα, μειώνουν τις ρυτίδες, διορθώνουν έτσι τη χαλάρωση σε πρόσωπο και σώμα. Για τις ευρυαγγείες δρά θεραπευτικά το είδος Laser που η ακτίνα του απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη που υπάρχει μέσα στα αγγεία, με αποτέλεσμα να προκαλεί μικροσκοπικό θρόμβο και να εξαφανίζονται τα αγγεία.

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με θεραπείες που εφαρμόζει ο ασθενής στο σπίτι. Οι κρέμες που περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες, όπως άλφα-αρβουτίνη, σε συνδυασμό με απολεπιστικούς, όπως AHA, αντιμετωπίζουν τις πανάδες και τις μελαχρωματικές βλάβες. Οι λευκαντικοί παράγοντες λευκαίνουν τις μελαχρώσεις, ενώ οι απολεπιστικοί απομακρύνουν τα κύτταρα αυτά.

Σε ασθενείς με πανάδες η θεραπεία στο σπίτι είναι πολύ σημαντική, αφού ιδίως στα μελαχρινά άτομα η επεμβατική αντιμετώπισή τους στο ιατρείο συχνά μπορεί να χειροτερέψει τις βλάβες. Την υδροκινόνη σε μίγμα σε συνδυασμό με τρετινοΐνη τη συνταγογραφεί ο δερματολόγος, ενώ η άλφα-ρουτίνα και η βιταμίνη C σε συνδυασμό με άλφα-υδρονομέα υπάρχει σε προϊόντα στο φαρμακείο. Τα μίγματα που συνυπογραφεί ο δερματολόγος χορηγούνται από Οκτώβριο έως Μάιο, ενώ τα καλλυντικά σκευάσματα όλο τον χρόνο. Οι λεπτές ρυτίδες και το τραχύ δέρμα αντιμετωπίζονται με κρέμες που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα μόνα τους ή σε συνδυασμό με βήτα-υδροξυοξέα, καθώς και με προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη A, συνήθως με τη μορφή της ρετινόλης και βιταμίνη C που έχει αντιρυτιδική, συσφικτική και λευκαντική δράση.

Το μαύρισμα με solarium αν είναι ελεγχόμενο προτείνεται για 4-5 συνεδρίες, αφού οι υπεριώδεις ακτίνες Α προκαλούν άμεσο μαύρισμα και όχι κοκκίνισμα και εγκαύματα όπως ο ήλιος. Όμως όλες οι μακροχρόνιες παρενέργειες του ήλιου, όπως η φωτογήρανση, ο καρκίνος του δέρματος προκαλούνται και από το solarium. Για αυτό τον λόγο πρέπει να τηρείται αυστηρός περιορισμός των 4-5 συνεδριών ανά έτος ώστε ο ασθενής να πάρει το απαραίτητο χρώμα, που θα του εξασφαλίσει και μια υποτυπώδη φωτοπροστασία.

Όσον αφορά το αντιηλιακό, πρώτα από όλα χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο, και δεν καθόμαστε στον ήλιο από τις 11:00 μέχρι τις 16:00, χρησιμοποιούμε προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C και Ε που είναι εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Πριν την έκθεσή μας στην παραλία

Για να αποφύγουμε τη φωτογήρανση πρέπει να μάθουμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το αντηλιακό μας, έτσι:

  • Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με μεικτή αναλογία φυσικών και χημικών φίλτρων και με δείκτη 30+. Τα πρώτα είναι ανθεκτικά στο νερό, ενώ τα δεύτερα προστατεύουν καλύτερα από την UVA ακτινοβολία.
  • Φοράμε το αντηλιακό τουλάχιστον είκοσι λεπτά προτού εκτεθούμε στον ήλιο.
  • Εκτιθέμεθα στον ήλιο ως τις 11 π.μ. και μετά τις 4.30 μ.μ.
  • Ανανεώνουμε κάθε 4 ώρες το αντηλιακό μας.
  • Αν έχουμε παιδί, να μην το εκθέτουμε στην ηλιακή ακτινοβολία πριν γίνει ενός έτους και οπωσδήποτε να παραμένει στον ήλιο πολύ λιγότερες ώρες από ότι οι ενήλικοι και να χρησιμοποιούμε τα εξειδικευμένα αντηλιακά.
  • Να προσέχουμε την ποσότητα, δηλαδή μια αντηλιακή κρέμα προσώπου πρέπει να τελειώνει σε ένα μήνα και όχι σε όλο το καλοκαίρι.
  • Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό που είχαμε από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο