Αν έχετε έκζεμα ξέρετε πόσο οδυνηρό είναι και πόση φαγούρα σας φέρνει. Ωστόσο, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης. Δοκιμάστε 10 tips που θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε το δέρμα απαλό.

Να ξέρετε τους παράγοντες που προκαλούν έκζεμα

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αναζωπύρωση του εκζέματος, από σαπούνια μέχρι ακάρεα σκόνης.

Το σημαντικό είναι να μάθετε ποιοι είναι οι παράγοντες που την προκαλούν και στη συνέχεια να αποφασίσετε να τους αποφύγετε.
Ο Andrea Cambio, του Cambio Dermatology στη Φλόριντα, δήλωσε ότι γενικά το άρωμα θα πρέπει να αποφεύγεται. Θα πρέπει να αποφεύγετε όλα τα προϊόντα με αρώματα, όπως σαπούνια και λοσιόν σώματος ή καλλυντικά. Ψάξτε για ελαφριά προϊόντα χωρίς μυρωδιές, χωρίς προσθετικά ή χημικές ουσίες. Άλλοι παράγοντες είναι το γρασίδι, η βενζίνη, τα ακάρεα σκόνης και ορισμένες τροφές.

Προστατεύστε τα χέρια σας

Τα χέρια σας συχνά εκτίθενται στο νερό και σε άλλες ουσίες που μπορούν να τα ερεθίσουν.
Προστατεύστε τα φορώντας γάντια όταν πλένετε τα πιάτα ή βάζετε τα χέρια σας στο νερό.
Το να φοράτε ελαφριά βαμβακερά γάντια κάτω από τα πλαστικά μπορεί να βοηθήσει την απορρόφηση του ιδρώτα και να προκαλέσει λιγότερο ερεθισμό.

Τα βαμβακερά γάντια μπορούν επίσης να προστατεύσουν τα χέρια σας όταν κάνετε άλλου είδους δουλειές.
Όταν είστε έξω, στον κρύο αέρα, επιλέξτε δερμάτινα ή βαμβακερά γάντια. Τα μάλλινα μπορούν να ερεθίσουν.
Ενυδατώστε συχνά το ξηρό δέρμα που σας φέρνει φαγούρα.

Η ενυδατική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρατήσετε υπό έλεγχο το έκζεμα. Είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε συχνά, ιδιαίτερα μετά από το πλύσιμο και το μπάνιο. Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέξτε απλό άοσμο ενυδατικό.
Ψάξτε μια που δεν θα περιέχει χημικά που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Πιο πυκνά προϊόντα, όπως κρέμες ή αλοιφές, συνήθως παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στο δέρμα.

Ρυθμίστε τις ακραίες θερμοκρασίες στο σπίτι

Αλλαγές στη θερμοκρασία ή την υγρασία μπορούν συχνά να προκαλέσουν αναζωπύρωση του εκζέματος. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό, μπορείτε να προσπαθήσετε να ελέγξετε τις συνθήκες στο σπίτι σας. Όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό στο σπίτι για να μείνετε δροσεροί.

Μην ξύνετε το έκζεμα

Ναι, σας φέρνει φαγούρα. Ωστόσο, το ξύσιμο μπορεί να σας φέρει περισσότερη φαγούρα. Μπορεί επίσης να βλάψει το δέρμα και να οδηγήσει σε λοίμωξη.
Αντί για ξύσιμο βρείτε τρόπους να βοηθήσετε τον έλεγχο της φαγούρας, όπως κρύα κομπρέσα, συχνή ενυδάτωση μπάνιο και φάρμακα.

Διατηρήστε την εφίδρωση στο ελάχιστο για να αποφύγετε εξάρσεις

Για ορισμένους ανθρώπους το να ζεσταίνονται υπερβολικά ή να ιδρώνουν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση του εκζέματος. Για αυτούς τους ασθενείς, ο Cambio συνιστά να κάνουν ντους το γρηγορότερο μετά από την άσκηση.

Να φοράτε άνετε ρούχα που δεν θα ερεθίζουν το δέρμα

Το βαμβάκι είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για ανθρώπους με έκζεμα. Μάλλινα και συνθετικά υφάσματα, όπως πολυέστερ μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Το πλύσιμο νέων ρούχων πριν τα φορέσετε μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή. Επιλέξτε υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου που είναι ελαφρύ και άοσμο. Παραλείψτε το μαλακτικό.

Παρακολουθήστε τα επίπεδα στρες για να αποφύγετε την αναζωπύρωση

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε αναζωπύρωση αν έχετε στρες. Η φαγούρα και η δυσφορία από το έκζεμα μπορεί να προστεθούν στο στρες κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο θυμωμένοι και συγχυσμένοι.
Για να σπάσετε τον κύκλο του στρες προσπαθήστε να μάθετε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως βαθιά αναπνοή, γιόγκα ή διαλογισμό. Η άσκηση μπορεί επίσης να το μειώσει.

Ακολουθήστε τα βασικά για τη φροντίδα του δέρματος στο μπάνιο

Το ζεστό ντους ή το μπάνιο είναι συνήθης αιτία αναζωπύρωσης του εκζέματος. Γυρίστε το νερό σε θερμοκρασία δωμάτιου. Αποφύγετε να τρίβετε το δέρμα και χρησιμοποιήσετε απαλό καθαριστικό αντί για σαπούνι στις περιοχές που το χρειάζονται. Όταν τελειώσετε, σκουπιστείτε και βάλτε ενυδατική όσο το δέρμα είναι ακόμα νωπό.

Χρησιμοποιήστε φάρμακα για το έκζεμα όταν χρειάζεται

Αν μόνο οι αλλαγές του τρόπου ζωής δεν βοηθούν στο έκζεμα μιλήστε με τον γιατρό σας για τη χρήση φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός μπορεί ενδεχομένως να υποδείξει κρέμα ή αντιισταμινικό ή να υποδείξει συνταγογραφούμενο φάρμακο. Αν ο γιατρός σας ήδη έχει συνταγογραφήσει φάρμακο, χρησιμοποιήστε το όπως πρέπει.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία