Τα εγκαύματα από τον ήλιο είναι συχνά στις αρχές του καλοκαιριού, και οφείλονται κυρίως στη μεγάλη και απότομη έκθεση στο δυνατό ήλιο.

Τις περισσότερες φορές το κάψιμο από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο είναι μία επώδυνη ταλαιπωρία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και λίγα 24ωρα. Αυτό μπορεί να χαλάσει τις διακοπές, τόσο τις δικές σας όσο και της οικογένειάς σας.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και τότε...

Κλειδί στην μάχη κατά του...ήλιου είναι η αυτοπροστασία. Η λελογισμένη έκθεση στον ήλιο και η χρήση αντηλιακής κρέμας για το πρόσωπο και αντηλιακό γαλάκτωμα για το σώμα είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγετε αυτού του είδους τις περιπέτειες. Καλό θα ήταν να τις εφαρμόσετε μισή ώρα πριν βγείτε στον ήλιο, χρησιμοποιώντας αρκετή ποσότητα.

Από εκεί και πέρα ανανεώστε το αντηλιακό σας κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες περίπου. Ο δείκτης προστασίας από 15 έως 25 είναι καλός στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο δείκτης αυτός δείχνει πόσες ώρες περίπου μπορεί να καθίσει κάποιος στον ήλιο φορώντας αντηλιακό. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να επιλέξει διαφορετικό αντηλιακό, κάτι που απαιτεί αρκετή εμπειρία.

Σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο, με πόνο, κοκκίνισμα του δέρματος και πιθανώς φουσκάλες, συνιστώνται τα εξής:

Να κάνετε ένα κρύο ντους ή μπάνιο (η προσθήκη μισού φλιτζανιού μαγειρικής σόδας στο νερό του μπάνιου μπορεί να σας ανακουφίσει). Να απλώνετε στο δέρμα μια καταπραϋντική λοσιόν, την οποία θα προμηθευθείτε από το φαρμακείο, αρκετές φορές την ημέρα.

Να μη σπάτε τις φουσκάλες, γιατί μπορεί να μολυνθούν. Εάν σπάσουν μόνες τους, να βάλετε τοπικά μια αντιμικροβιακή αλοιφή.
Μη χρησιμοποιείτε στο έγκαυμα βαζελίνη, βούτυρο ή άλλες «θεραπείες της γιαγιάς».
Εάν παρουσιαστεί φαγούρα, πυρετός ή σοβαρό εξάνθημα, να δείτε γιατρό.

Προσοχή στα γιατροσόφια. Για παράδειγμα, ο πάγος πάνω σε έγκαυμα από τον ήλιο πιστεύεται από πολλούς ότι είναι ιδανικό «φάρμακο». Πολλά τέτοιου είδους γιατροσόφια, όμως, αν και μοιάζουν λογικά, δεν είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα- και τα παγάκια πάνω στα ηλιακά εγκαύματα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό, καθώς η τοποθέτηση πάγου σε έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει κρυοπάγημα και δερματικές βλάβες όταν ο πάγος αφήνεται ακίνητος πάνω στο δέρμα.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;