Η φαγούρα μπορεί να είναι εφιάλτης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και τα αίτια σε μια περίπτωση γενικευμένου κνησμού μπορεί να είναι πολλά.

Αλλεργίες, δερματοπάθειες (έκζεμα, ψωρίαση), ξηροδερμία, παρασιτώσεις και συστηματικά νοσήματα είναι κάποιες από τις αιτίες. Για αυτό, η απάντηση στο ερώτημα: "τι φταίει" δεν είναι δυνατή χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική ιατρική εξέταση.

Επίμονος, ανεξήγητος κνησμός μπορεί να εκδηλωθεί και εξαιτίας του στρες, με μερικούς ασθενείς να ξύνονται έως το σημείο να προκαλούν βλάβες (πληγές) στο δέρμα τους. Μία από τις αιτίες είναι η νευροδερματίτιδα η οποία συνήθως εντοπίζεται στις κνήμες, στους πήχεις και ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

Το κύριο και πιο βασανιστικό σύμπτωμα είναι ένα έντονο αίσθημα κνησμού που φέρνει τους πάσχοντες, και κυρίως τα παιδιά, στα όρια της απελπισίας. Για να αποφύγουν τους τραυματισμούς που προκαλεί το ξύσιμο του δέρματος, οι γονείς φορούν στα παιδιά τους ειδικά γάντια.

Το ξύσιμο στο οποίο καταφεύγουν πολλοί για να αντιμετωπίσουν τη φαγούρα προκαλεί συχνά πληγές, οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους σε νέες φλεγμονές και μολύνσεις.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νευροδερματίτιδας χορηγείται κατά κόρον κορτιζόνη σε μορφή αλοιφής ή κρέμας.

Ωστόσο, η χορήγηση κορτιζόνης προκαλεί παρενέργειες: οι ιστοί εξασθενούν και το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο σε μολύνσεις.

Πάντως, η κορτιζόνη παραμένει δυστυχώς η μόνη λύση για ακραίες εκδηλώσεις της πάθησης Η νευροδερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική και οι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση και επιδείνωσή της, είναι το στρες, οι αλλεργίες, καθώς και βακτήρια ή μύκητες που ζουν στο δέρμα μας. Το στρες επιδεινώνει την κατάσταση. Όσο ο ασθενής ξύνει το ερεθισμένο σημείο τόσο επιτείνεται το πρόβλημα και αυτό προκαλεί πρόσθετη ψυχολογική πίεση : ένας φαύλος κύκλος! Ρόλο μπορούν να παίξουν και παράγοντες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος από ρύπους εργοστασίων και αυτοκινήτων.

H νευροδερματίτιδα, όπως αναφέρουν επιστήμονες μπορεί να αρχίσει με κάτι που ερεθίζει το δέρμα, όπως ένα στενό ρούχο ή το τσίμπημα ενός εντόμου. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως ξηρότητα, έκζεμα ή ψωρίαση.

Η νευροδερματίτιδα εμφανίζεται στα βρέφη κατά κανόνα στο πρόσωπο, σε χέρια και πόδια, στην πλάτη και στη χειρότερη περίπτωση σε όλο το σώμα. Πρώτη ένδειξη είναι συχνά λευκές αλλοιώσεις της επιδερμίδας. Αυτές εξαφανίζονται συνηθέστερα μετά την πρώτη παιδική ηλικία, αλλά ορισμένες φορές διατηρούνται. Σε τέτοια περίπτωση η νευροδερματίτιδα εξαπλώνεται στους αγκώνες, στα γόνατα και στο λαιμό.

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από τον εντοπισμό και την ελαχιστοποίηση των παραγόντων που συντηρούν και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Τραχιά υλικά, για παράδειγμα μάλλινα υφάσματα, επιδεινώνουν αισθητά τα συμπτώματα της πάθησης. Υπάρχουν ενδύματα με ειδική σύνθεσή, τα οποία δεν ερεθίζουν επιπλέον το δέρμα επειδή το υλικό τους έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Πάντως, εκτιμάται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο περίπου το 3% των ενηλίκων ταλαιπωρείται από την νευροδερματίτιδα.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management