Συχνά ακούμε ανθρώπους να διαμαρτύρονται για τα μάλλινα ρούχα, άλλους για ρούχα με μεταλλικά κουμπιά, ενώ τέλος υπάρχουν άτομα που δεν ανέχονται τα συνθετικά ρούχα.

Τι πράγματι ισχύει; Μπορούν τα διάφορα υφάσματα ή εξαρτήματα των ρούχων να μας ενοχλήσουν;

Τα μάλλινα ρούχα είναι μια παλιά ιστορία, γνωστή σε όλους μας. Τα ολόμαλλα ρούχα, εκτός από κάποιες ποικιλίες μαλλιού, μπορούν να δημιουργήσουν εξανθήματα.

Ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματος, μπορούν να προκαλέσουν έντονο κνησμό, με αποτέλεσμα το ίδιο το άτομο να δημιουργήσει δρυφάδες (γρατζουνιές), που αν δεν αντιμετωπιστούν ή αν υπάρχει έλλειψη σωστής υγιεινής, τότε μπορεί εκτός από ένα ήπιο έκζεμα, να παρουσιαστεί και επιμόλυνση της βλάβης, συνήθως με σταφυλόκοκκο.

Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος δεν ανέχεται τα μάλλινα ρούχα, αυτά θα πρέπει να απομακρύνονται από την γκαρνταρόμπα του ή να φοριούνται με χοντρό βαμβακερό ζιβάγκο.

Πώς μπορούν τα μεταλλικά κουμπιά να προκαλέσουν δερματοπάθεια;

Τα μεταλλικά κουμπιά περιέχουν νικέλιο, μια από τις πιο αλλεργιογόνες ουσίες. Συχνά δεν καταλαβαίνουμε από την αρχή το πρόβλημα, γιατί έχουν περαστεί με ειδικό βερνίκι που εμποδίζει το μέταλλο να ακουμπήσει στο δέρμα, όμως με την πάροδο του χρόνου και τα πλυσίματα του ρούχου, η επίστρωση φεύγει και τότε, σε αλλεργικά στο νικέλιο άτομα έχουμε τη δημιουργία δερματίτιδας εξ επαφής αλλεργικού τύπου. Μάλιστα, συχνά το έκζεμα έχει πάρει και το σχήμα του κουμπιού.

Θα πρέπει να περαστούν δυο στρώσεις διαφανές μανόν στην επιφάνεια του κουμπιού που έρχεται σε επαφή με το δέρμα, ώστε να μπορέσει να το ξαναφορέσει ο ασθενής.

Τα συνθετικά ρούχα πάλι, εκτός από κνησμό και δερματίτιδες που μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα, συχνά δημιουργούν και υπεριδρωσία ή ακόμη και βρωμιδρωσία, δηλαδή αυξημένη εφίδρωση και ιδρώτα που μυρίζει άσχημα (κανονικά ο ιδρώτας είναι άοσμος). Δεν υπάρχει λύση, πάρα μόνο με την απομάκρυνση του συγκεκριμένου ρούχου.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα