Της Δρ. Κορίνας Τζίμα, Δερματολόγου- Αφροδισιολόγου- Ειδικού Δερματοχειρουργού


Πότε ένας σπίλος (ελιά) αρχίζει να μας ανησυχεί;

Πολύ συχνά ακούμε να γίνεται συζήτηση για τους επικίνδυνους σπίλους και για τη σημασία που έχει για την υγεία μας η έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεσή τους. Ποια είναι όμως τα σημάδια που θα μας ανησυχήσουν ως προς τις αλλαγές στην εμφάνιση ενός σπίλου και την πιθανή κακοήθη εξαλλαγή του;

Οι μεταβολές στο μέγεθος ενός σπίλου με ταχεία αύξησή του, η ασυμμετρία στην επιφάνειά του, τα ανώμαλα όρια και οι αλλαγές στο περίγραμμά του, οι μεταβολές του χρώματός του, έτσι ώστε ο σπίλος να γίνεται πιο σκούρος ή αντίθετα να χάνει το χρώμα του, αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να μας οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη δερματοσκοπική εξέταση από τον Δερματολόγο μας, προκειμένου να τεθεί έγκαιρα η διάγνωση και να ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία.

Εξάλλου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος των μελανοκυττάρων του δέρματος, το γνωστό σε όλους μας μελάνωμα, μπορεί να εμφανιστεί είτε στο έδαφος ενός προϋπάρχοντος σπίλου, είτε εκ νέου σε περιοχή του δέρματος όπου δεν προϋπήρχε σπίλος. Το κακόηθες μελάνωμα αποτελεί μια από τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου του ανθρώπινου οργανισμού και καθότι η εμφάνισή του σχετίζεται άμεσα με την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τείνει να πάρει μεγαλες διαστάσεις σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Στη χώρα μας 2.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται ετησίως με αυτή τη μορφή καρκίνου του δέρματος και καθώς ο ελληνικός πληθυσμός λαμβάνει σε περιορισμένη κλίμακα μέτρα ηλιοπροστασίας, ενώ παράλληλα δεν υποβάλλεται τακτικά σε ευρείας κλίμακας ελέγχους, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Ποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη μελανώματος;

Παρότι το μελάνωμα του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο, είτε λόγω κληρονομικής προδιάθεσης είτε λόγω παρατεταμένης και ανεξέλεγκτης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνων του δέρματος, οι άνθρωποι με υψηλό αριθμό δερματικών σπίλων (συνήθως άνω των 100), οι άνθρωποι με ανοικτό φωτότυπο που καίγονται εύκολα μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και μαυρίζουν ελάχιστα και οι άνθρωποι με ιστορικό σημαντικών ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική και εφηβική τους ηλικία.

Είναι αρκετή η αυτοεξέταση για τη διάγνωση του μελανώματος;

Παρότι η τακτική αυτοεξέταση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση του μελανώματος, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επαρκεί από μόνη της. Και αυτό γιατί οι πολύ μικρές, πρώιμες αλλαγές στη μορφολογία ενός σπίλου μπορούν να γίνουν διακριτές μόνο μετά από τη δερματοσκόπηση, τον έλεγχο που επιτελεί δηλαδή ο εξειδικευμένος Δερματολόγος με τη χρήση ειδικού φακού. Συνιστάται δε, ο δερματοσκοπικός έλεγχος να γίνεται μια φορά ετησίως, έτσι ώστε ακόμα και στις περιπτώσεις ανάπτυξης δερματικής κακοήθειας, οι αλλαγές να γίνονται αντιληπτές στα πολύ πρώιμα στάδια όταν η έγκαιρη αφαίρεση του ύποπτου σπίλου έχει πάρα πολύ υψηλά ποσοστά θεραπείας του ασθενούς.

Έχω μεγάλο αριθμό σπίλων στο σώμα μου. Πώς μπορώ να διακρίνω αν κάποιος από αυτους έχει αλλάξει ώστε να απευθυνθώ στον Δερματολόγο μου;

Το πρόβλημα αυτό ήρθε να το λύσει τα τελευταία χρόνια η ιατροτεχνολογική μέθοδος της Χαρτογράφησης σπίλων.
Με τη μέθοδο αυτή, η οποία εφαρμόζεται στο εξειδικευμένο Δερματολογικό μας Κέντρο με τη χρήση των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων, το δέρμα του ασθενούς ελέγχεται με ειδική κάμερα δερματοσκοπικά στο σύνολό του. Καταγράφεται η θέση και η μορφολογία των σπίλων του, οι οποίοι φωτογραφίζονται και επισημαίνεται ποιοι σπίλοι ενδεχομένως εμφανίζουν ατυπία και χρήζουν αφαίρεσης για προληπτικούς λόγους.

Επιπλέον δημιουργείται ανά ασθενή ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο, πολλές φορές από την παιδική ήδη ηλικία, έτσι ώστε στους ετήσιους ελέγχους να μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια η τυχόν εμφάνιση νέων ή η μεταβολή προϋπαρχόντων σπίλων.

Έλεγχος γίνεται για την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, τόσο του μελανώματος, όσο και όλων των άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος.Και στις περιπτώσεις αυτές τα αποτελέσματα της εξέτασης αποθηκεύονται με τη μορφή ηλεκτρονικού αρχείου έτσι ώστε να είναι δυνατός ο ετήσιος συγκριτικός έλεγχος, αλλά και η γρήγορη καταγραφή των ενδεχομένως νέων δερματικών βλαβών.

Η μέθοδος λοιπόν αυτή αποτελεί το πιο εξελιγμένο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου Δερματολόγου, η οποία βοηθά ώστε να γίνεται με ακρίβεια και ασφάλεια η διάγνωση τυχόν ύποπτων δερματικών βλαβών, ώστε να ακολουθεί η έγκαιρη θεραπευτική αφαιρεσή τους, αλλά παράλληλα αποτρέπει και από άσκοπες χειρουργικές αφαιρέσεις αθώων σπίλων, οι οποίοι παραμένουν αμετάβλητοι στην πορεία του χρόνου.

Δρ. Κορίνα Τζίμα, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος- Ειδικός Δερματοχειρουργός

Διεύθυνση ιατρείου : Πεντέλης 2, Μαρούσι.

Email: [email protected]

www.korinatzima.gr 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;