Ένα μικρό κόψιμο, αλλαγές στον καιρό ή αυξημένο στρες: αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αφήσουν τους περισσότερους ανθρώπους ανεπηρέαστους, αλλά οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να δουν τα συμπτώματά τους να χειροτερεύουν. Σίγουρα, οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση ποικίλλουν σημαντικά για τον κάθε ασθενή, αλλά οι παρακάτω είναι αρκετά ασυνήθιστοι και πρέπει να γνωρίζουμε για αυτούς, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας καλύτερα.

Στρες

Όταν βιώνουμε έντονο στρες, η ορμόνη κορτιζόλη αυξάνεται δραματικά, ειδικά στους ασθενείς με ψωρίαση, σύμφωνα με μία πρόσφατη βρετανική μελέτη. Επιπλέον, φαίνεται πως το στρες μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση ακόμα περισσότερο.

Μολύνσεις

Όταν είμαστε κρυωμένοι, η ψωρίαση μπορεί να χειροτερεύσει, καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί ήδη ακούραστα. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρήσουμε μια έξαρση της πάθησης.

Μεγάλες αλλαγές στην θερμοκρασία

Για πολλούς ασθενείς με ψωρίαση, οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν έξαρση. Αυτό συμβαίνει επειδή και η πολύ υψηλή αλλά και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία επηρεάζουν άσχημα το δέρμα. Οι ειδικοί, μάλιστα, λένε πως ακόμα και ένα καυτό ντους μπορεί να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων.

Αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε μερικούς ασθενείς. Φυσικά, παίζει ρόλο και η ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί. Υπάρχουν ενδείξεις, αλλά χωρίς να είμαστε σίγουροι, πως η μπύρα έχει πιο εμφανή αποτελέσματα, ειδικά στις γυναίκες.

Διατροφή

Οι διατροφικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την ψωρίαση ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά ένας αρκετά συχνός ένοχος φαίνεται να είναι η ζάχαρη. Το σίγουρο είναι, όπως λένε οι ειδικοί, ότι αν περιορίσετε τις επεξεργασμένες τροφές και τρώτε υγιεινά, μπορεί να ανακουφιστείτε κάπως από τα συμπτώματά σας και να διαχειριστείτε καλύτερα την πάθηση.

Φάρμακα

Μερικές φαρμακευτικές αγωγές για άλλες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Κάποια φάρμακα που έχουν παρατηρηθεί ότι αλληλεπιδρούν με την ψωρίαση είναι το λίθιο, που χρησιμοποιείται ως αντιψυχωσικό, αλλά και ορισμένα φάρμακα για την πίεση. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν πιστεύετε ότι κάποιο φάρμακό σας μπορεί να επιδεινώνει την ψωρίασή σας.

Τραυματισμοί του δέρματος

Ακόμα και ένας μικρός τραυματισμός του δέρματος, όπως ένα κόψιμο, ένα κάψιμο, ένα τσίμπημα εντόμου ή ένα τατουάζ μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης σε ορισμένους ασθενείς. Συνεπώς, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά και να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;