Η Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ) είναι μία διαδεδομένη πάθηση και η συνηθέστερη αιτία τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από αραίωση ή και μόνιμη απώλεια τριχών της μετωπιαίας, βρεγματικής περιοχής και κροταφικής χώρας του κεφαλιού. Η ΑΓΑ μπορεί να σχετίζεται με πολλές αιτίες, όπως κληρονομικότητα, ηλικία, άγχος, κακή διατροφή και επιβαρυμένη κατάσταση υγείας1. Ταυτόχρονα έχει παρατηρηθεί ότι τo πρόβλημα της τριχόπτωσης μπορεί να προκαλέσει στα περισσότερα άτομα στρες και αίσθημα μελαγχολίας2.

Ακολουθώντας τους εξής 3 κανόνες μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα της τριχόπτωσης και να παρατηρήσετε ανάπτυξη νέων τριχών.

1ος κανόνας: Ενημερωθείτε για την ΑΓΑ και τους άλλους τύπους τριχόπτωσης

Υπάρχουν 2 είδη τριχόπτωσης: η εποχική και η ΑΓΑ. Η εποχική τριχόπτωση εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο και είναι μία αναστρέψιμη κατάσταση. Επομένως, δεν αποτελεί παράγοντα ανησυχίας και δεν απαιτεί κάποια ειδική θεραπεία1. Αντίθετα, η ΑΓΑ οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και όσο νωρίτερα αρχίσετε την θεραπεία, τόσο καλύτερα θα είναι τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ενημερωθείτε για την ΑΓΑ, ώστε να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε την πάθηση σε πρώιμο στάδιο και να ζητήσετε έγκαιρα τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

2ος κανόνας: Ακολουθήστε μία εγκεκριμένη και ασφαλή θεραπεία

Οι περισσότεροι πάσχοντες που χρησιμοποίησαν καλλυντικά προϊόντα κατά της τριχόπτωσης δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, ενώ συχνά εγκατέλειψαν την προσπάθεια αντιμετώπισής της2. Η Μινοξιδίλη είναι η μόνη εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ δραστική ουσία για την τοπική θεραπεία της ΑΓΑ και την ανάπτυξη νέας τριχοφυΐας για άνδρες και γυναίκες, η οποία συνιστάται και από τις σχετικές Οδηγίες (S3 Guidelines of the European Dermatology Forum)3. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για να σας συστήσει μία εγκεκριμένη, αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για την τριχόπτωση.

3ος κανόνας: Επιμείνετε στη θεραπεία

Τα αποτελέσματα από τη θεραπεία της τριχόπτωσης δεν θα γίνουν ορατά από την πρώτη ημέρα. Θα χρειαστεί να επιμείνετε στη θεραπεία και στην ενδεδειγμένη διάρκεια που σας πρότεινε ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας. Συνήθως, στη θεραπεία με Μινοξιδίλη, οι πάσχοντες διακρίνουν ορατά αποτελέσματα 3 με 4 μήνες μετά την έναρξή της, με χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος 2 φορές ημερησίως,4 ενώ ενδείκνυται η συνέχιση της θεραπείας με Μινοξιδίλη και μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, για τη διατήρηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Εάν ακολουθήσετε τους 3 παραπάνω κανόνες θα αποκτήσετε ολοκληρωμένη γνώση γύρω από το πρόβλημα της τριχόπτωσης και θα επιτύχετε την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπισή της με μακρόχρονη διάρκεια.

 

Πηγές:
1. Shapiro J. 2003. Safety of topical minoxidil solution: a one-year, prospective, observational study. J Cutan Med Surg. 7, pp. 322-329
2. Consumer tracking study, Greece MRB 2012-2013
3. Blumeyer A. et al. 2011. Evidence-based (S3) guideline for the treatment of androgenetic alopecia in women and men. Journal of the German Society of Dermatology. 9(6), pp. 1-57
4. Olsen et al.2007. A multicenter, randomized, placebo-controlled, double blind clinical trial of a novel formulation of 5% minoxidil topical foam versus placebo in the treatment of androgenetic alopecia in men. Journal of American Academy of Dermatology. 57, pp.767-774

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου