Η ψωρίαση είναι μια αρκετά συχνή δερματοπάθεια. Mπορεί να έχει μεν κληρονομική προδιάθεση, στην ανάπτυξή της όμως καθοριστικό ρόλο παίζει η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπολογίζεται πως πάσχει από αυτήν το 1%-2% του γενικού πληθυσμού - περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι - σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση. Παρ' ότι η πάθηση εκδηλώνεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 15 και 35 ετών, δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σε νεότερους ή μεγαλύτερους ανθρώπους. 

Η ψωρίαση προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα και δεν είναι μεταδοτικό νόσημα. Σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν, δεν μπορεί να την «κολλήσει» κανείς αγγίζοντας το δέρμα ή τα ρούχα ενός πάσχοντος ούτε η εκδήλωσή της είναι επακόλουθο κακής προσωπικής υγιεινής.

Η εμφάνισή της είναι επακόλουθο συνδυασμού παραγόντων και ειδικότερα της κληρονομικής προδιάθεσης με τη διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και των κυττάρων της επιδερμίδας. Παρ' ότι τα συμπτώματα της ψωρίασης στο δέρμα μπορεί να είναι ήπια έως μέτρια ή οι πλάκες να καταλαμβάνουν μικρό μέρος του σώματος, οι επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών μπορεί να είναι μεγάλες. Και αυτό διότι οι αντιδράσεις των άλλων οδηγούν πολλούς πάσχοντες στην απομάκρυνση από τις κοινωνικές εκδηλώσεις, με συχνή συνέπεια τη μελαγχολία και την κατάθλιψη.

Μελέτες έχουν δείξει πως ένας στους τρεις πάσχοντες από ψωρίαση έχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου, το οποίο αφορά ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς του. Από μόνη της, η κληρονομικότητα, δεν αρκεί για να εκδηλωθεί η ψωρίαση. Πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που θα πυροδοτήσουν τις οργανικές αντιδράσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά στην εμφάνισή της.

Τέτοιοι εκλυτικοί παράγοντες, όπως λέγονται, είναι η ψυχική υπερένταση, τραυματισμοί του δέρματος, λοιμώξεις, εμβολιασμοί, ορμονικές διαταραχές, ορισμένα φάρμακα και οι έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο νόσημα, που έχει εξάρσεις και υφέσεις. Η αντιμετώπισή της γίνεται με φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα, με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, με ή χωρίς φάρμακα, με φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα (συστηματική θεραπεία) ή/ και με φάρμακα που λαμβάνονται με ενέσεις.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;