Η ξηροδερμία συνήθως εκδηλώνεται όταν κάτι στο περιβάλλον ή κάτι που κάνει το άτομο, αφαιρεί τα λιπίδια, αφήνοντας απροστάτευτο το δέρμα. Κάποιες φορές οι αιτίες μπορεί να είναι κάποια κατάσταση του οργανισμού: ένα ιατρικό πρόβλημα, η εμμηνόπαυση, η γενετική προδιάθεση ή πολύ απλά η προχωρημένη ηλικία κάνουν το δέρμα να ξηραίνεται. Η ξηρότητα μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο δέρμα, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στα χέρια, στις κνήμες και στην κοιλιά.

Η ξηρότητα στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει κνησμό ή ακόμα και πληγές και πόνο, αλλά με τη σωστή φροντίδα μπορεί να αντιμετωπιστεί ή και να αποφευχθεί. Επειδή όμως η ξηροδερμία οφείλεται συχνότερα σε εξωτερικά αίτια, συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη, εξωτερική φροντίδα. Η πρώτη κίνηση είναι να κάνετε μπάνιο με ζεστό και όχι  καυτό νερό. Να αποφεύγετε επίσης το παρατεταμένο, καυτό αφρόλουτρο, διότι ξεραίνει το δέρμα. Εξίσου σημαντικό είναι να αλείφετε το δέρμα σας, αρκετές φορές την ημέρα, με μία «πλούσια» υδατική κρέμα. Βεβαιωθείτε ότι η κρέμα δεν περιέχει αλκοόλ. Όταν κάνετε μπάνιο να πλένεστε με ένα απαλό καθαριστικό και όχι με «σκληρά» ή αντιβακτηριακά σαπούνια.Ο ξηρός αέρας είναι ίσως η πιο συχνή αιτία ξηροδερμίας, ειδικά το χειμώνα, καθώς αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα είναι η χρήση κεντρικής θέρμανσης η οποία επιτείνει την ξηρότητα. Για να αντιμετωπίσετε αυτού του είδους την ξηρότητα χρειάζεστε πολύ καλή ενυδάτωση, να διατηρείτε τον θερμοστάτη σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές θερμοκρασίες και, αν μπορείτε, να έχετε υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας. Τον χειμώνα είναι απαραίτητο να αποφεύγετε την απευθείας έκθεση του δέρματος στον αέρα. Σημαντικό είναι να  πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε το αλκοόλ αλλά και να μην ξύνετε και να μην τρίβετε το δέρμα σας.

Παράλληλα,  να αποφεύγετε τα ρούχα που ερεθίζουν το δέρμα σας ή σας προκαλούν κνησμό. Μερικά υφάσματα δεν είναι διόλου φιλικά με το δέρμα, καθώς δημιουργούν τριβή που επιτείνει την ξηροδερμία. Τα μάλλινα και τ α λινά, για παράδειγμα, προκαλούν σε πολλούς ανθρώπους αίσθημα κνησμού μόλις τα φορέσουν. Καλό είναι ακόμα να μην φοράτε πολύ στενά ρούχα, γιατί η τριβή μπορεί να ερεθίσει το ήδη ξηρό δέρμα, ενώ η χρήση σαπουνιού κατά το πλύσιμό τους και μαλακτικού χωρίς άρωμα μπορεί να βοηθήσει.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας