Γράφει η Χριστίνα Αντωνίου, Καθηγήτρια Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθύντρια 1ης Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων,  Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός"


Ποια είναι τα σημάδια της  διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας που δεν πρέπει να αγνοήσουμε;

Όλοι μας έχει τύχει να παρατηρήσουμε μικρά σπυράκια στο σώμα μας και συχνά αποδίδουμε την εμφάνισή τους στη χρήση αποσμητικού, στην αποτρίχωση ή στα στενά ρούχα και καθώς, συνήθως, υποχωρούν μετά από λίγες μέρες τοπικής θεραπείας, δεν μας ανησυχούν. Υπάρχουν, ωστόσο, φορές που τα σπυράκια αυτά δεν είναι αθώα και μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα μιας άγνωστης στους περισσότερους, αλλά πολύ σοβαρής νόσου, της  διαπυητικής  ιδρωταδενίτιδας. Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική, δερματοπάθεια που εκτιμάται ότι προσβάλλει το 1% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως, με τις γυναίκες να πλήττονται δύο έως πέντε φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Τι την προκαλεί και πώς εκδηλώνεται;

Tα ακριβή αίτια της πάθησης παραμένουν ασαφή, ωστόσο είναι πλέον γνωστό ότι πρόκειται για ένα νόσημα με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά, συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την εφηβεία, ενώ φαίνεται ότι παίζουν, επίσης, ρόλο το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα εκδηλώνεται με φλεγμονές του δέρματος, κυρίως στα σημεία του σώματος όπου υπάρχει έντονη τριβή και πολλοί αποκρινείς αδένες, όπως η περιοχή κάτω από τις μασχάλες, τους μαστούς, τους γλουτούς και η βουβωνική χώρα.

Πώς επηρεάζεται η καθημερινή ζωή των ασθενών;

Οι φλεγμονές μπορεί να έχουν τη μορφή δυσάρεστων στην οσμή αποστημάτων και επίπονων οζιδίων τα οποία, στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου, καταλήγουν να σχηματίζουν εξαιρετικά επώδυνα συρίγγια και ουλές με πολύ αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία και στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των ασθενών που βιώνουν μία πολύ δυσάρεστη καθημερινότητα. Προκειμένου να ανακουφίζονται από τον πόνο, είναι υποχρεωμένοι να φορούν μακριά και φαρδιά ρούχα, να έχουν πάντα μαζί τους αντισηπτικά προϊόντα και γάζες ή να φορούν έντονα αρώματα για να καλύψουν τη δυσοσμία.

Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση της διαπυητικής  ιδρωταδενίτιδας;

Δυστυχώς, η νόσος δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματα, συχνά, συγχέονται με εκείνα άλλων δερματικών παθήσεων. Επίσης, πολλοί ασθενείς καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται και η κατάστασή τους να επιδεινώνεται. Άμεση συνέπεια είναι η μακροχρόνια ταλαιπωρία των ασθενών, η οποία θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν απευθυνθεί εγκαίρως σε δερματολόγο.

Υπάρχει κάποια εγκεκριμένη θεραπεία;

Μέχρι πρόσφατα, οι θεραπευτικές επιλογές ήταν περιορισμένες και δεν υπήρχε καμία θεραπεία με ένδειξη στη νόσο. Σήμερα, οι ασθενείς έχουν ανακτήσει τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας.

Τι εξειδικευμένες υπηρεσίες παρέχει το Συγγρός στους ασθενείς;

Στο νοσοκομείο Α. Συγγρός λειτουργεί ειδικό ιατρείο διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική. Το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (τηλ. 210 7265153).

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα