Η ζωή για έναν ασθενή που πάσχει από ψωρίαση μπορεί να περιέχει αρκετούς κινδύνους, κάποιοι από τους οποίους μας εξέπληξαν. Ο λόγος για αυτούς τους κινδύνους; Υπολογίζεται πως είναι η φλεγμονή, αλλά και η ανοχή στην ινσουλίνη που μπορεί να αναπτύξουν ορισμένοι ασθενείς. Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά…

Ψωριασική αρθρίτιδα

Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση αποκτούν ψωριασική αρθρίτιδα, ειδικά σε περιπτώσεις που η ψωρίαση είναι σφοδρή. Είναι σημαντικό – και όχι και τόσο εύκολο – να αναγνωρίσετε από νωρίς τις επιπλοκές, ώστε να ελέγξετε την κατάσταση.

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες με ψωρίαση που εγκυμονούν μπορεί να αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος του βρέφους. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να οφείλονται στις φλεγμονές ή στην μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για την ψωρίαση.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

To σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα πρόβλημα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, κατά το οποίο δημιουργούνται μικρές κύστες πάνω στις ωοθήκες. Αυτό το σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility έδειξε ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι έξι φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες που πάσχουν από ψωρίαση.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη στους ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να προκύψει λόγω της ποιότητας ζωής, αλλά και προβλημάτων με την αυτοπεποίθηση. Σύμφωνα με μια μελέτη του National Psoriasis Foundation, 63% των ασθενών δηλώνουν πως η πάθηση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική τους υγεία.

Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και αυξημένα επίπεδα σακχάρου, λόγω ανοχής στην ινσουλίνη. Μια φετινή μελέτη από την Βραζιλία αποκάλυψε πως το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζεται σε εξαπλάσιο βαθμό στους ασθενείς με ψωρίαση. Δεν είναι ακόμα σίγουρο, όμως, αν η ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο ή το αντίθετο.

Καρδιοπάθεια

Η χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η ψωρίαση έχει συσχετιστεί εδώ και αρκετά χρόνια με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή αυτή προκαλεί βλάβη στις αρτηρίες. Πρέπει να προσέχετε την υγεία της καρδιάς σας – ειδικά αν πάσχετε από ψωρίαση – και να μην κάνετε επιλογές που την επιβαρύνουν.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Οι φλεγμονές της ψωρίασης μπορούν να επηρεάσουν και τους πνεύμονες, και να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτής της πάθησης, που στην ουσία είναι συνδυασμός μικρότερων παθήσεων που επηρεάζουν πνεύμονες ή ασθενειών που μπλοκάρουν την σωστή αναπνοή. Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά είναι σημαντικό να μην καπνίζετε, και να αποφεύγετε χώρους με τοξική ατμόσφαιρα.

Καρκίνος

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την λειτουργία του, με τέτοιο τρόπο, που οι φλεγμονές στο σώμα αυξάνονται—πράγμα που μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα