Η ψωρίαση μπορεί να γίνει από τις πιο ενοχλητικές παθήσεις. Δεν είναι αναγκαστικά επικίνδυνη, αλλά σίγουρα μπορεί να μειώσει το επίπεδο ζωής του ασθενή. Μπορεί να αντιμετωπιστεί, ως ένα σημείο, με ορισμένα ισχυρά φάρμακα, αλλά ίσως ο καλύτερός μας σύμμαχος απέναντί της να είναι μερικές αλλαγές τον τρόπο ζωής μας. ποιες είναι αυτές οι αλλαγές, όμως, που μπορούν να μας κάνουν τόσο καλό;

Διαχειριζόμαστε το στρες

Το στρες σχετίζεται άμεσα με την ψωρίαση. Το 78% των ασθενών παρατηρούν έξαρση των συμπτωμάτων όταν βιώνουν έντονο στρες, και μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο, όπου η έξαρση προκαλεί την σειρά της περισσότερο στρες, κ.ο.κ. Ένας εύκολος τρόπος να διώξουμε το στρες είναι ο διαλογισμός, αλλά και οι ασκήσεις αναπνοής, η yoga, αλλά και γενικότερα η γυμναστική.

Κάνουμε αερόβια γυμναστική

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει πως η γυμναστική βοηθάει στην διαχείριση της ψωρίασης. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στο Brain Plasticity έδειξε ότι τα ψυχολογικά οφέλη της γυμναστικής γίνονται σχεδόν αμέσως αισθητά· μειωμένο στρες, καλύτερη διάθεση, αλλά και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.

Δοκιμάζουμε ψυχοθεραπεία

Οι δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, έχουν άσχημες συνέπειες και για την ψυχική μας υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology έδειξε πως οι ασθενείς με ψωρίαση ζουν κατά μέσο όρο με περισσότερο στρες, σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από ψωρίαση. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με αυτό. Οι πιθανότητες ενός ασθενή με ψωρίαση να αντιμετωπίσει κατάθλιψη είναι, δυστυχώς, υψηλές, άρα ακόμα και η φαρμακευτική βοήθεια δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη.

Προσέχουμε τα κιλά μας

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την διατροφή και το βάρος μας. Γνωρίζουμε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης, αλλά και ότι το χάσιμο βάρους για κάποιον ασθενή μπορεί να συνεπάγεται και βελτίωση των συμπτωμάτων.

Δεν τρώμε junk food

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αφήνουμε στην άκρη το λευκό ψωμί για ολικής, και ακολουθούμε μια διατροφή με οφέλη για την καρδιά μας. Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες αλατιού, και επιλέγουμε άπαχο κρέας. Επίσης, αποφεύγουμε το αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση, ειδικά στους άνδρες.

Αποφεύγουμε τα σκληρά προϊόντα

Προϊόντα περιποίησης που είναι σκληρά για το δέρμα, όπως σαπούνια με αρώματα, scrubs κτλ, μπορεί να κάνουν πολύ μεγάλο κακό. Προϊόντα με αρώματα, χημικά και βαφές πρέπει να αποφεύγονται. Προσπαθήστε να αγοράζετε τα πιο φυσικά και ήπια προϊόντα για το δέρμα σας. Επίσης, μην ξεχνάτε μια καλή ενυδατική κρέμα!

Προσοχή στον ήλιο

Ακόμα και το παραμικρό κάψιμο από τον ήλιο, μπορεί να προκαλέσει έξαρση συμπτωμάτων. Μην ξεχνάτε ποτέ το αντηλιακό, και να μην κάθεστε στον ήλιο περισσότερα από 15 λεπτά. Επίσης, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τα πιθανά φάρμακα ή συμπληρώματα που λαμβάνετε, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα επηρεαστεί η δράση τους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία