Κάθε μέρα, χάνουμε κατά μέσο όρο 50 με 100 τρίχες από το κεφάλι μας—τρίχες που αντικαθίστανται από καινούριες. Όταν όμως αρχίζουμε να χάνουμε περισσότερες τρίχες, είτε έχει προκληθεί κάποια βλάβη στον κύκλο ζωής των μαλλιών μας, είτε ο θύλακας της τρίχας έχει καταστραφεί. Το αποτέλεσμα είναι η αλλαγή του σχήματος των μαλλιών, ή και η εμφάνιση φαλακρών σημείων.

Από τι προκαλείται, όμως, αυτό;

Πολύ έντονο στρες

Το πολύ έντονο στρες, είτε σωματικό, είτε ψυχολογικό, μπορεί να προκαλέσει σοκ στον κύκλο ζωής των μαλλιών, κάνοντας ακόμα περισσότερες τρίχες να πέσουν. Αυτή είναι μια μορφή τριχόπτωσης που μπορεί να επηρεάσει πολύ μεγάλο μέρος της κεφαλής, αλλά μόλις το στρες αντιμετωπιστεί, σταδιακά η κατάσταση θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Κληρονομικότητα

Αν συνέβη στους παλιούς, μπορεί να συμβεί και στους καινούριους. Μάλιστα, αυτού του είδους η τριχόπτωση συναντάται και σε γυναίκες, και υπολογίζεται ότι επηρεάζει μέχρι και το 40% των γυναικών, μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 50.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Μερικές φορές, τα μαλλιά βλάπτονται επειδή δεν τα τρέφουμε σωστά. Όπως κάθε κύτταρο και όργανο στο σώμα μας, τα μαλλιά μας απαιτούν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για να είναι υγιή. Αν η διατροφή μας είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, τότε τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά. Δύο πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα μαλλιά μας είναι η βιταμίνη C, οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Εξαντλητικές δίαιτες

Οι εξαντλητικές δίαιτες, που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα – συνήθως κόβοντας εντελώς από την διατροφή μας κάποια ομάδα, όπως τους υδατάνθρακες – μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα μαλλιά μας. Όπως και με τις αλλαγές λόγω στρες, τα μαλλιά μας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό μέσα σε ένα εξάμηνο περίπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι· πείτε όχι στις εξαντλητικές δίαιτες, και προσπαθήστε η διατροφή σας να είναι όσο πιο ισορροπημένη γίνεται.

Τοκετός

Κατά την εγκυμοσύνη, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα μαλλιά σας να είναι πιο πυκνά και λαμπερά από ποτέ. Και τρεις μήνες μετά τον τοκετό, μπορεί να παρατηρήσετε τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες σας επιστρέφουν στο φυσιολογικό, και ο κύκλος ζωής των μαλλιών ρυθμίζεται ξανά. Μην πανικοβληθείτε, τα μαλλιά σας θα επιστρέψουν σύντομα. Καλού-κακού, όμως, μπορείτε να βάλετε στην διατροφή σας γερές ποσότητες φρούτων και λαχανικών που περιέχουν βιταμίνες Β, C και Ε, όπως και ψευδάργυρο, για να επισπεύσετε την διαδικασία.

Υπερβολική χρήση προϊόντων

Λακ, κερί, αφρός, πιστολάκι—όλα αυτά δίνουν τέλειο στυλ στα μαλλιά μας, αλλά η υπερβολική τους χρήση μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Μια πολύ καλή λύση είναι τα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

Τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχολογική διαταραχή, στην οποία το άτομο νιώθει την ανάγκη να ξεριζώνει συνεχώς τρίχες από τα μαλλιά του, από τα φρύδια, αλλά και από άλλες περιοχές του σώματος. Επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες, και υπολογίζεται ότι 1-2% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από αυτήν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας