Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες πολλές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, σε αντίθεση με τις θεραπευτικές επιλογές που υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια. Ο στόχος των διαφόρων θεραπειών είναι να κατευνάσουν ή και να εξαφανίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της ψωρίασης και φυσικά να επαναφέρουν την εικόνα του υγιούς δέρματος.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται πρωτίστως με βάση τη σοβαρότητα της νόσου. Η ψωρίαση κατατάσσεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: την ήπια ψωρίαση, για την οποία συνήθως επιλέγουμε τοπική θεραπεία (κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν) και τη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, η οποία αποτελεί ένδειξη για χορήγηση συστηματικής θεραπείας. Λέγοντας συστηματική θεραπεία, εννοούμε τις αγωγές που χορηγούμε από το στόμα και τις ενέσιμες αγωγές. Για την ταξινόμηση της ψωρίασης σε ήπια ή σε μέτρια-σοβαρή μας βοηθούν κάποιοι αντικειμενικοί δείκτες, που μετρούν την έκταση της βλάβης, την ένταση των συμπτωμάτων κ.α. Όμως, καθοριστικό ρόλο για την παραπάνω ταξινόμηση, παίζει τελικά ο δείκτης DLQI, δηλαδή πώς ο ίδιος ο ασθενής βαθμολογεί την ποιότητα της ζωής του. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ οι αντικειμενικοί δείκτες δηλώνουν μια ήπια νόσο, ο δείκτης DLQI είναι υψηλός, δηλώνοντας μια πιο σοβαρή νόσο και τελικά οδηγούμαστε να επιλέξουμε μια συστηματική θεραπεία. Ή το αντίθετο.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη στην επιλογή της θεραπείας είναι η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, τυχόν συγχορηγούμενες θεραπείες και άλλα εξατομικευμένα κριτήρια (πχ. η επιθυμία του ασθενούς να τεκνοποιήσει, η τυχόν φοβία του για τις ενέσεις, ο τρόπος ζωής του).

Συμπερασματικά, πάντα θα πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία του ασθενούς με τον θεράποντα δερματολόγο και η επιλογή της θεραπείας να εξατομικεύεται με βάση τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Είναι σημαντικό ο ασθενής να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, να συνηγορεί στην επιλογή της θεραπευτικής αγωγής γιατί με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η καλύτερη συμμόρφωσή του και η θεραπεία θα αποδώσει στο μέγιστο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο