Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ξηροδερμία και φαγούρα. Είναι αρκετά κοινή πάθηση, αλλά οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν πολλές από τις πτυχές της, όπως γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να το πάθουν, ή αν υπάρχει συσχετισμός με άλλες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση. Και, δυστυχώς, αυτή η έλλειψη γνώσεων οδηγεί σε αρκετές… ψευδείς πληροφορίες. Στις οποίες ήρθε η ώρα να ρίξουμε λίγο φως.

Μύθος #1: Είναι μεταδοτικό

Όχι. Όπως και η ψωρίαση, το έκζεμα δεν μεταδίδεται και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Η σωματική επαφή δεν αποτελεί πρόβλημα.

Μύθος #2: Με ιστορικό εκζέματος στην οικογένεια, το μωρό σας θα πάσχει κι αυτό

60% των περιπτώσεων εμφανίζονται κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Ναι, υπάρχει ο παράγοντας της κληρονομικότητας, και δεν είναι μικρός, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο: με μια κατάλληλη για το μωρό σας ενυδατική κρέμα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρήση ενυδατικής στο μωρό σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκζέματος.

Μύθος #3: Το έκζεμα προκαλείται από το στρες

Το στρες δεν προκαλεί έκζεμα. Το επιδεινώνει, όμως. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να είναι ο καταλύτης για να εμφανιστεί, σε ένα άτομο που ούτως ή άλλως θα εμφανιζόταν. Αλλά το έκζεμα δεν προκαλείται άμεσα από το στρες.

Μύθος #4: Το έκζεμα γιατρεύεται

Όχι. Αυτό είναι λάθος, με όποιον τρόπο και να το δοκιμάσετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, όμως, είναι να μην παραλείπετε ποτέ την ενυδατική σας, ώστε να βρίσκεται σε ύφεση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μύθος #5: Θα φύγει μόνο του

Η γρήγορη αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για να μην επιδεινωθεί, για να μην γίνει χειρότερη η φλεγμονή. Από ενυδατική κρέμα, μέχρι φάρμακα, μέχρι και απλές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορούν να κρατήσουν το έκζεμα υπό έλεγχο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο