Φθειρίαση σώματος

Νόσημα σπάνιο στις αναπτυγμένες χώρες, παρατηρείται κυρίως σε άτομα που ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες υγιεινής, όπως άστεγοι, πρόσφυγες κ.α

Οι ψείρες παρασιτούν στα ενδύματα και κλινοσκεπάσματα (ραφές και στριφώματα) και από εκεί τσιμπάνε όλα τα σημεία του σώματος. Κλινικά υπάρχει έντονος κνησμός, βλατίδες από τα τσιμπήματα, εκδορές και μεταφλεγμονώδεις μελαχρώσεις από το χρόνιο ξύσιμο.

Όπως αναφέρθηκε, οι ψείρες βρίσκονται στις ραφές των ρούχων και αντιμετωπίζονται με στεγνό καθάρισμα των ρούχων και χρήση παρασιτοκτόνων στο δέρμα (παραθείο, lindane και περμεθρίνη).

Φθειρίαση εφηβαίου

Αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που ξεκινά από την περιοχή του εφηβαίου, αλλά μπορεί να προσβάλλει τις τρίχες όλου του σώματος. Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό στην περιοχή του εφηβαίου, ενώ παρατηρούνται στο παρακείμενο δέρμα μικρές ερυθρές και κυανές κηλίδες, συνέπεια των τσιμπημάτων.

Επίσης, μπορεί να βρεθεί το παράσιτο και τα αυγά του προσκολλημένο στις τρίχες του εφηβαίου. Στα νεογνά που θηλάζουν είναι δυνατό να προσβληθούν οι βλεφαρίδες από την πάσχουσα μητέρα. Η θεραπεία είναι ίδια με τη φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]