Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω το δέρμα αποτελείται από το υπόδερμα ή υποδόριο, εδώ υπάρχουν τα λιπώδη λόβια που περιέχουν τα λιποκύτταρα και τα μεσολόβια διαφράγματα  που περιέχουν νεύρα και αγγεία για τη θρέψη του δέρματος.

Σε αυτό το ανατομικό επίπεδο εντοπίζονται οι βλάβες που δημιουργούν τις ατροφικές ραβδώσεις  που αναφέρονται λάθος βέβαια και ως  «Κυτταρίτιδα». Οι ατροφικές αυτές ραβδώσεις εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες μετά από την εγκυμοσύνη ή μετά από μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους και οφείλονται σε ατροφία της επιδερμίδας και του χορίου με υπέρμετρη ανάπτυξη λιπώδους ιστού και παρουσία λιποκυττάρων μεγάλου μεγέθους. 

Πάνω από το υποδόριο βρίσκεται το χόριο ή κυρίως δέρμα. Χωρίζεται στο Δικτυωτό και στο Θηλώδες.
Είναι μορφή συνδετικού ιστού και αποτελείται από διαφόρων ειδών κύτταρα, αγγεία, νεύρα, ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Επίσης στο χόριο βρίσκονται και τα εξαρτήματα του δέρματος δηλ. οι τριχοσμηγματογόνοι θύλακοι και οι ιδρωτοποιοί αδένες.

Στην διατήρηση της δομής και της σύστασης των κολλαγόνων και ελαστικών ινών του χορίου στοχεύουν όλες οι θεραπείες αντιγήρανσης
Πάνω από το χόριο βρίσκεται η επιδερμίδα  που αποτελείται από 4 στιβάδες αρχίζοντας από μέσα προς τα έξω είναι η βασική, η ακανθωτή, η κοκκώδης  και η κερατίνη.
Η αναγέννηση της επιδερμίδας ξεκινά από την βασική στιβάδα και τελειώνει στην κερατίνη.
Η διατήρηση του υδρολιπιδικού μανδύα που περιβάλει και προστατεύει την  κερατίνη στιβάδα έχει μεγάλη σημασία για την αναγέννηση και την σωστή λειτουργία του δέρματος, εδώ ακριβώς στοχεύουν όλα τα μαλακτικά και ενυδατικά προϊόντα όπως επίσης και τα προϊόντα καθαρισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]