Η διάρροια χρειάζεται θεραπεία;

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τη διάρροια μικρής διάρκειας, με τη χρήση κοινών αντιδιαρροϊκών (πχ: Λοπεραμίδη). Αν ωστόσο εμφανίζονται πρόσθετα συμπτώματα όπως πυρετός, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα, πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας είναι δυνατή.

Δεν είναι προτιμότερο να αφήσω τη διάρροια να κάνει το φυσικό της κύκλο για την αποβολή των βακτηρίων;

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η διάρροια είναι ο τρόπος με τον οποίον το σώμα αποβάλλει τα βακτήρια που θεωρούν ότι προκαλούν διάρροια και ότι τα φάρμακα κατά της διάρροιας μπλοκάρουν το έντερο, διατηρώντας τα βακτήρια μέσα στο σώμα.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παρότι τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, για πολλούς ανθρώπους η αιτία είναι απλά το άγχος ή κάποια κλιματική αλλαγή. Ακόμη και αν οφείλεται σε βακτήρια, το σώμα συνήθως τα αποβάλλει μέσα σε λίγες ημέρες.

Γιατί παρουσιάζω διάρροια στις διακοπές;

Ο συνδυασμός κακής υγιεινής, μολυσμένων τροφών ή νερού και της γενικής αλλαγής του κλίματος καθιστά τη διάρροια πολύ συνηθισμένο φαινόμενο κατά τις διακοπές. Μπορεί επίσης να προκληθεί απλώς από μια αλλαγή στη διατροφή. Η διάρροια πράγματι μπορεί να χαλάσει τις διακοπές σας, για αυτό πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα φάρμακο κατά της διάρροιας.

Γιατί πάντα παρουσιάζω διάρροια όταν τρώω και πίνω πολύ;

Η υπερβολική κατανάλωση τροφών και ποτών οδηγεί σε υπερβολικά γρήγορη λειτουργία του πεπτικού συστήματος προκαλώντας διάρροια. Συνεπώς, προσπαθείτε πάντα να τρώτε λογικά και να αποφεύγετε τις υπερβολές!

Όταν έχω να παρουσιάσω μία ομιλία αγχώνομαι τόσο πολύ που έχω πονόκοιλο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η διάρροια η οποία προκαλείται όταν πρέπει να εμφανιστείτε μπροστά σε κοινό, είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, τόσο που έχει και τη δική της ονομασία: διάρροια λόγω άγχους απόδοσης.

Γιατί συχνά έχω διάρροια κατά την περίοδό μου;

Δυστυχώς, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν διάρροια κατά την περίοδο. Πιστεύεται ότι προκαλείται από αλλαγές στην ορμονική ισορροπία.

Ντρέπομαι να ζητήσω φάρμακο για τη διάρροια από το φαρμακείο. Τι μπορώ να κάνω;

Η διάρροια μπορεί με πολλούς τρόπους να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, κυρίως όταν βρίσκεστε στο φαρμακείο όπου υπάρχουν πολλοί άλλοι πελάτες γύρω σας. Απλώς σκεφτείτε ότι η διάρροια είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο φαρμακοποιός σας.

Έχει εκπαιδευτεί ώστε να προσφέρει επαγγελματικές συμβουλές και να δείχνει κατανόηση. Αν αισθάνεστε πολύ άβολα, ζητήστε να μιλήσετε ιδιαιτέρως με τον φαρμακοποιό.

Τι πρέπει να κάνω αν δεν ξέρω την αιτία της επαναλαμβανόμενης διάρροιας που παρουσιάζω;

Αν παρουσιάζετε επίμονα συμπτώματα διάρροιας που επαναλαμβάνονται και που συνοδεύονται από αίμα ή άλλα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ιδιαίτερα αν είχατε πρόσφατα ταξιδέψει σε αναπτυσσόμενη χώρα.

Τι πρέπει να κάνω αν τα παιδιά μου παρουσιάσουν διάρροια;

Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την απώλεια σωματικών υγρών λόγω διάρροιας τόσο αποτελεσματικά όσο οι ενήλικες. Για αυτόν τον λόγο, το σημαντικότερο μέτρο είναι η γρήγορη αναπλήρωση των υγρών. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να προσφέρει θεραπεία ηλεκτρολυτών για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά αν το πρόβλημα επιμένει ή το παιδί είναι κάτω των 5 ετών συνιστάται να δείτε τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο