Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι, η Ρεφλεξολογία βοηθά αποτελεσματικά τη βελτίωση προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από την εργασία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εργασιακή απόδοση.

‘Από τότε που ξεκινήσαμε να δεχόμαστε τη Ρεφλεξολογία κι έπειτα, σημειώθηκε μια απρόσμενα μεγάλη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης αλλά και της ψυχολογίας μας.


Η εργασία μας γίνεται μέσω Η/Υ και διαχειριζόμαστε κατά προσέγγιση 2,4 εκατομμύρια έγγραφα το χρόνο. Οι εργαζόμενοι παραμένουμε για πολλές ώρες καθιστοί με αποτέλεσμα να πονούν οι ώμοι και η μέση μας.

Με τη Ρεφλεξολογία σταδιακά οι πόνοι άρχισαν να μειώνονται όλο και περισσότερο.
Τώρα στο Τμήμα μας υπάρχει μια πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα, γιατί οι εργαζόμενοι έχουμε πιστέψει ότι η Ρεφλεξολογία μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στα προβλήματα υγείας μας.

Μάλιστα, ενώ προηγουμένως προτιμούσαμε να παραμένουμε σπίτι τις ημέρες που ασθενούσαμε, τώρα όπως και να αισθανόμαστε διαλέγουμε να ερχόμαστε στο χώρο εργασίας, γιατί ξέρουμε ότι εκεί μπορούμε να δεχθούμε Ρεφλεξολογία κι έτσι να αισθανθούμε καλύτερα.

Δραστική μείωση σημειώθηκε και στις ημέρες απουσίας των εργαζομένων λόγω υγείας, πράγμα που ωφέλησε οικονομικά την Εταιρεία κατά 20.000 κορώνες Δανίας (US$ 3,300) το μήνα’.
Τα παραπάνω είναι δηλώσεις εργαζομένου της Scandinavian Airlines, ο οποίος συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα εφαρμογής Ρεφλεξολογίας.

που πραγματοποιήθηκε στους 60 περίπου εργαζόμενους του Τμήματος Εμπορευμάτων της Εταιρείας.1

Εκτός από την προαναφερθείσα έρευνα, 4 ακόμη επιστημονικές μελέτες εφαρμογής Ρεφλεξολογίας σε ομάδες εργαζομένων, που έχουν πραγματοποιηθεί στη Δανία, έχουν δείξει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα συστηματικής εφαρμογής Ρεφλεξολογίας:

  • Bελτιώνονται αισθητά, σημαντικά προβλήματα υγείας των εργαζομένων.
  • Mειώνεται σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος απουσίας των ατόμων από την εργασία τους λόγω ασθενείας.
  • Προκύπτει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για τις Επιχειρήσεις λόγω μικρότερης απώλειας εργατοωρών αλλά και μικρότερης ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν τα εξής:

  • Για διάρκεια ενός έτους εφαρμόστηκε συστηματικά Ρεφλεξολογία, στους εργαζόμενους της Εταιρείας Telecom Taastrup της Δανίας, στους οποίους το 60% των προβλημάτων υγείας ήταν πόνος στη μέση, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, ημικρανία και στομαχοεντερικές διαταραχές.
    Μετά από την εφαρμογή Ρεφλεξολογίας διαπιστώθηκαν, i) 40% μείωση των ημερών απουσίας από την εργασία λόγω ασθενείας, ii) 56% σημαντική βελτίωση των προβλημάτων υγείας των εργαζομένων iii) 29% μερική βελτίωση και iv) καθόλου βελτίωση στο 15% των εργαζομένων.
    Η ίδια η Εταιρεία είχε άμεσο οικονομικό όφελός λόγω των λιγότερων ημερών απουσίας για λόγους υγείας των εργαζομένων της, αλλά και λόγω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της απόδοσής τους.2
  • Η 6μηνη συστηματική εφαρμογή Ρεφλεξολογίας στο προσωπικό του Δημαρχείου της πόλης Ishoj της Δανίας οδήγησε στο να εξοικονομηθούν 215.000 κορώνες Δανίας, ο δε χρόνος απουσίας των εργαζομένων για λόγους υγείας να μειωθεί κατά 2.500 ώρες συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.3
  • Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το εργασιακό stress, καθώς και ποικίλα άλλα προβλήματα των εργαζομένων της, η Ταχυδρομική Υπηρεσία της πόλης Odense της Δανίας, παρείχε Ρεφλεξολογία επί 3 συνεχή χρόνια σε 235 εργαζομένους της.
    Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε η απουσία των εργαζομένων λόγω ασθενείας από 11,4 σε 8,5 ημέρες κατά άτομο το χρόνο, το δε οικονομικό όφελος της Υπηρεσίας ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο κορώνες Δανίας.4
  • Η εφαρμογή Ρεφλεξολογίας για 6 μήνες σε 52 εργαζόμενες στο Δημαρχείο της πόλης Svendborg της Δανίας είχε ως αποτέλεσμα: i) σημαντική βελτίωση των κύριων προβλημάτων υγείας του 97,5 % των εργαζομένων, ii) σημαντική βελτίωση ηπιότερων προβλημάτων υγείας του 77,5%, iii) μείωση της λήψης φαρμάκων κατά 27,5% και iv) μείωση των ημερών απουσίας από την εργασία για λόγους υγείας κατά 65,9%.5
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την εργασία, ιδιαίτερη σοβαρότητα έχουν οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) οι οποίες εμφανίζονται σε συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων.

Ενδεικτικά, το 25% των ευρωπαίων εργαζομένων πάσχει από οσφυαλγία και το 23% από μυϊκούς πόνους στα χέρια και στα πόδια.

Πλέον οι ΜΣΠ αποτελούν το πιο συχνό συνδεόμενο με την εργασία πρόβλημα υγείας στην ΕΕ, ενώ παράλληλα, συνιστούν τη βασικότερη αιτία απουσίας από την εργασία λόγω ασθενείας.
Μάλιστα σε ορισμένα κράτη-μέλη οι ΜΣΠ ευθύνονται για το 40% του κόστους αποζημιώσεων και στοιχίζουν έως και 1,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Έρευνες με αντικείμενο την επίδραση της Ρεφλεξολογίας στην ανακούφιση του πόνου από ΜΣΠ, έχουν οδηγήσει σε θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Οι έρευνες έχουν διεξαχθεί με τη μορφή τυχαιοποιημένων μελετών στην Κίνα και στη Μ. Βρετανία.
Στην Κίνα στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, στο Νοσοκομείο Chengguan, καθώς και στα Νοσοκομεία των πόλεων Yichang, Xianning και Jiading.

Στη Μ. Βρετανία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Middlesex, στο Ινστιτούτο Επιστημών Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Ulster, καθώς και στο Κέντρο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ.

Οι έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σε ομάδες ατόμων από τον γενικό πληθυσμό, επομένως τα αποτελέσματά τους ευθέως συνδέονται και με την εργασιακή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνητικών μελετών, η Ρεφλεξολογία βοηθά να υποχωρήσει σημαντικά ο πόνος στον αυχένα, καθώς επίσης, να βελτιωθούν τα προβλήματα της οσφυαλγίας, του λουμπάγκο και της ισχιαλγίας.

Συνολικά έως σήμερα, έχουν δημοσιευθεί 11 ερευνητικές εργασίες που αφορούν στην επίδραση της Ρεφλεξολογίας στον πόνο του αυχένα, καθώς και 16 ερευνητικές μελέτες για τα προβλήματα της οσφυαλγίας, του λουμπάγκο και της ισχιαλγίας.

8

Οι έρευνες που εξακολουθούν να διεξάγονται, είναι προς την κατεύθυνση προσδιορισμού της ‘δοσολογίας’ της Ρεφλεξολογίας, καθορισμού δηλαδή του απαιτούμενου αριθμού και της κατάλληλης συχνότητας αγωγών Ρεφλεξολογίας, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας αποτέλεσμα για τις παθήσεις αυτές.

Πέραν των ερευνητικών δεδομένων, αξίζει να αναφερθεί ότι, η Ρεφλεξολογία, προσφέροντας εκτός άλλων, σημαντική μείωση της απώλειας εργατοωρών και βελτιστοποίηση της εργασιακής απόδοσης, οδηγεί όλο και περισσότερους εργοδότες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, να επενδύουν σε προγράμματα εφαρμογής Ρεφλεξολογίας στους εργαζομένους τους.

Εντάσσουν δηλαδή τη Ρεφλεξολογία στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους στρατηγικής, καθώς η βελτίωση της υγείας και της απόδοσης που επέρχεται στο εργασιακό τους δυναμικό μέσω της Ρεφλεξολογίας εν τέλει τους ωφελεί οικονομικά, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.


Η Ρεφλεξολογία είναι μια φυσική αφάρμακος ήπια θεραπευτική αγωγή, που επιδιώκει την βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου.

Εφαρμόζεται μέσω πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα, καθώς σύμφωνα με την θεωρία της Ρεφλεξολογίας, τα σημεία του πέλματος συνδέονται αντανακλαστικά, μέσω νευρικών οδών, με όλα τα όργανα και τις περιοχές του ανθρωπίνου σώματος.


Πηγές:
1. Eriksen, Leila, ‘’Employee sick days’’, Reflexology Research and Effect Evaluation in Denmark, Danish Reflexologists Association, Denmark, August 1995, pp. 15-16.
2. Eriksen, Leila, “A Close-up View on Company Reflexology”, Danish Reflexologists Association Research Committee Report, Feb. 1995.
3. Eriksen, Leila, “Municipal Reflexology,” Danish Reflexologists Association Research Committee Report, Danish Reflexology Association, Denmark, Feb. 1995.
4. Madsen, Synnøve and Andersen, Jette, “Postal Reflexology,” Danish Reflexologists Association Research Committee Report, Feb.1995.
5. Terp, Hanne, “Municipal Reflexology in Svendborg, A study of the effect of reflexology treatment in the eastern district of the municipality of Svendborg, Denmark “, Danish Reflexologists Association Research Committee Report, Feb. 1995.
6. Poole, H. M. Murphy and Glenn S., “Reflexology and Relaxation in the Management of Chronic Low Back Pain,” Proceedings of the British Psychological Society, Vol. 8 No. 2, p. 43, 2000.
7. Liang, Wang, “An Exploration of the Clinical Indications of Foot Reflexology — A Retrospective Analysis of Its Clinical Application to 8096 Cases,” 1996 China Reflexology Symposium Report, China Reflexology Association, Beijing, pp. 140 – 143 pp. 76-82.
8. Bill Flocco, Director of American Academy of Reflexology, “380 Reflexology Research Studies Listed by Category”, 2009.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας