Mε τον Κριό αρχίζει η σειρά άρθρων για τα 12 ζώδια και τις αντιστοιχίες στους στην ανατομία, τη φυσιολογία και τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Ξεκινώντας αυτή την αρθρογραφία από την Εαρινή Ισημερία του έτους 2007, θα παρουσιάσουμε τις ανατομικές και λειτουργικές αντιστοιχίες μεταξύ του ανθρωπίνου σώματος και του ζωδιακού κύκλου.

Αρχίζοντας από τον Κριό και το Κεφάλι και καταλήγοντας στους Ιχθείς και τα Πέλματα, θα ταξιδέψουμε στο ανθρώπινο σώμα, ανακαλύπτοντας μέσα σ΄ αυτό τους αστερισμούς, που πλαισιώνουν τη φαινομενική κίνηση του Ήλιου γύρω από τη Γη.

Η παρουσίαση θα είναι συνοπτική και θα επικεντρώνει στους βασικούς αδένες που αντιστοιχούν σε κάθε ζωδιακή περιοχή, με σκοπό να καταδειχτεί η σπουδαιότητά τους στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία, ώστε να αναγνωριστεί και να τύχει της κατάλληλης αξιοποίησης από τον καθένα μας.

Κριός: Επινεφρίδια και αδρεναλίνη

Γενικά, η ζωδιακή περιοχή του Κριού αφορά, ανατομικά την περιοχή του κεφαλιού και λειτουργικά την παραγωγή εκείνων των εκκρίσεων που μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί, δημιουργικοί και γεμάτοι από πάθος για τη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, στον Κριό αναλογούν τα παρακάτω :

  • Τα οστά του κρανίου (βρεγματικό, κροταφικό, μετωπικό, οφθαλμικές κόγχες), το ρινικό οστό, τα οστά των αυτιών, της κάτω γνάθου, οι χόνδροι της μύτης και των αυτιών
  • Η Ρινική κοιλότητα
  • Τα Κρανιακά νεύρα (Οσφρητικό, Οφθαλμοκινητικό, Τρίδυμο, Τροχαλιαίο, Προσωποκινητικά νεύρα)
  • Οι λοξοί και οι άνω και κάτω ορθοί μύες των ματιών, ο βολβός και η ίρις των ματιών
  • Η Παρεγκεφαλίδα
  • Η Κροταφική αρτηρία και η εσωτερική αρτηρία της καρωτίδας
  • Οι κεφαλικές φλέβες
  • Μαζί με το ζώδιο του Ταύρου, ο 1ος και 2ος αυχενικός σπόνδυλος
  • Το Μυϊκό σύστημα
  • Τα Επινεφρίδια
  • Το Σύστημα διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος.

Η κατάσταση υγείας εξαρτάται από την καλή χρήση των παραπάνω οργάνων και λειτουργιών. Οι παραπάνω περιοχές μπορεί να βρίσκονται σε υπερδραστηριότητα και σε κατάσταση διαρκούς χρήσης. Τα προβλήματα υγείας που είναι δυνατόν να εμφανιστούν αφορούν σε κόπωση ή φθορά των παραπάνω.

Η ένταση στις λειτουργίες της όσφρησης και της όρασης παρουσιάζουν την ανάγκη για επαφή με το φυσικό περιβάλλον και, φυσικά, δυσκολεύουν και εμποδίζονται από τις συνθήκες εργασίας σε γραφείο. Είναι δυνατόν να παρουσιαστούν κυκλοφορικά προβλήματα, όσφρησης, όρασης, πονοκέφαλοι, πυρετοί, ζαλάδες καθώς και αυχενικά σύνδρομα.

Οι ενδεδειγμένες ασκήσεις αφορούν κυρίως το κεφάλι, τους μύες του προσώπου και τον αυχένα, καθώς και την όξυνση των αισθήσεων της ακοής και της όρασης.

Οι σημαντικοί αδένες που αναλογούν στον Κριό είναι τα Επινεφρίδια και η λειτουργία που αυτά επιτελούν, εκλύοντας αδρεναλίνη.

Η ιδιοσυγκρασία του Κριού σημαδεύεται από την ισχυρή έκκριση αδρεναλίνης, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε καταστάσεις κινδύνου, θυμού, οργής και οδηγεί σε πράξεις παρόρμησης, θάρρους, αφοβίας, εκδήλωσης του γενετήσιου ενστίκτου, νευρικότητας, επίδειξης δύναμης, ξεροκεφαλιάς, εριστικότητας, ανυπομονησίας, βιαιότητας και έντονης κινητικής κατάστασης.

Το ευέξαπτο, το ριψοκίνδυνο, η αμεσότητα στα αντανακλαστικά και η διαρκής φυσική και νευρική διέγερση είναι αναμενόμενες συμπεριφορές για όσους έχουν γεννηθεί υπο την επήρεια του ζωδίου του Κριού.

Η φυσική άσκηση είναι απαραίτητη για την κατανάλωση της αδρεναλίνης, την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και τις φλέβες, καθώς και για την καλή φυσική κατάσταση των μυών.

Η ηγεσία του ατόμου - Κριού στις ανθρώπινες υποθέσεις είναι η πρωτοβουλία, η γρήγορη ανταπόκριση, η εξερεύνηση, η αντιμετώπιση του κινδύνου, η επίδειξη θάρρους και το άνοιγμα νέων δρόμων και κατευθύνσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού