Σειρά άρθρων για τα 12 ζώδια και τις αντιστοιχίες στους στην ανατομία, τη φυσιολογία και τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

ΛΕΩΝ (23/7 – 23/8) :

Καρδιά και φλεβοκόμβος

Γενικά, η ζωδιακή περιοχή του Λέοντα αφορά, ανατομικά, στον μυώνα της καρδιάς και λειτουργικά στις διαστολές και συστολές, οι οποίες πυροδοτούν την μεγάλη και μικρή κυκλοφορία του αίματος, μέσω των αρτηριών και των φλεβών αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, στον Λέοντα αναλογούν τα παρακάτω :

  • Όργανα: Καρδιά, Περικάρδιο, Μυοκάρδιο, Δεξιός οφθαλμός, Πλάτη, Οσφύς, Αορτή, Πνευμονικό διάφραγμα (μερικώς), επιδερμίδα μαστών
  • Οστά : Σπονδυλική στήλη, Θωρακικοί σπόνδυλοι, Θωρακικές πλευρές και στέρνο, Πρόσθιοι πλευρικοί χόνδροι που ενώνουν τις θωρακικές πλευρές με το στέρνο
  • Σπόνδυλοι: 2ος , 3ος , 5ος Νωτιαίος
  • Μύες: Μηκιστός νωτιαίος, Πλατύς ραχιαίος, Εγκάρσιος, Διαφραγματικός, Καρδιάς
  • Αρτηρίες : Αορτή, Στεφανιαία, Καρωτιδική
  • Φλέβες: Κοίλη, Σφαγίτις, Κλειδική, Στεφανιαία

Το σημαντικό όργανο που αντιστοιχεί στο ζώδιο που Λέοντα είναι η καρδιά και όλη η λειτουργία που επιτελεί. Αυτό που διακρίνει τον καρδιακό μυώνα από τους λοιπούς του ανθρώπινου σώματος είναι ότι διαθέτει μια μεμβράνη ικανή να τροποποιεί τη διαπερατότητά της σε ορισμένα ιόντα (ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια), ώστε να δημιουργείται ηλεκτρική πόλωση και επαναπόλωση.

Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια προκαλεί τη συστολή και διαστολή της καρδιάς και αυτός ο ρυθμός είναι ικανός να κινήσει την μεγάλη και μικρή κυκλοφορία του αίματος, ώστε από την μια να τραφούν οι ιστοί και τα όργανα και από την άλλη να αποβληθούν οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό.

Η διέγερση της μεμβράνης προκαλείται από τον Φλεβοκόμβο, ο οποίος βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο Φλεβοκόμβος είναι μια συστάδα από μυοκαρδιακές ίνες εξειδικευμένη στο να διεγείρει το ηλεκτρικό κύκλωμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για το ρυθμό της καρδιάς.

Τα άτομα – Λέοντες είτε από πρόθεση, είτε αυθόρμητα, είτε με την επιλογή του περιβάλλοντος μέσα στα οποία υπάρχουν, αναδεικνύονται σε πρόσωπα κεντρικής προσοχής και ενδιαφέροντος, επιτελώντας στην ουσία τον ‘βηματοδότη’ της κίνησης, της δραστηριότητας και της δημιουργικότητας του περιβάλλοντος.

Έτσι, στην προσωπικότητά τους αναγνωρίζουμε όλα εκείνα τα προτερήματα και ελαττώματα που είναι δυνατόν να παρουσιάσει ένα κέντρο: ηγετικές ικανότητες, γενναιοδωρία, μεγαλοπρέπεια, ηρωική στάση, δημιουργικότητα αλλά και αυτοπροβολή, υπεροψία, επιρρέπεια στην κολακεία.

Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει ένας Λέοντας συνήθως σχετίζονται με την λειτουργία της καρδιάς : αναιμία, καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος, στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθειες κ.λ.π.

Η σταθερή και ήπια φυσική άσκηση, η φροντίδα για πλήρη αναπνοή, η εκτόνωση στην κατεύθυνση της δημιουργικότητας των έντονων συναισθηματικών ερεθισμάτων και η φροντίδα για ξεκούραση και ιδιαιτέρως ύπνο είναι τα καλλίτερα προληπτικά μέσα για την καλή υγεία των Λεόντων.

Η ηγεσία του ατόμου – Λέοντα στις ανθρώπινες υποθέσεις είναι η ισορροπία μεταξύ της δύναμης του να τροφοδοτεί το περιβάλλον με ‘καθαρό αίμα και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες’ και της ικανότητάς του να οδηγεί ‘προς αποβολή των βλαπτικών ουσιών’, δηλαδή η τήρηση ενός κανονικού ρυθμού που ανοίγει δρόμους για την εκδήλωση δημιουργικής ενέργειας και διόδους για την απόρριψη των αποβλήτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού