Τα παυσίπονα είναι η πρώτη μας επιλογή μόλις νιώσουμε πόνο, και τις περισσότερες φορές προσφέρουν άμεση ανακούφιση, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι άνθρωποι αρχίζουν να εξαρτώνται από αυτά, και να αντιμετωπίζουν άσχημες παρενέργειες. Και όμως, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο με φυσικούς τρόπους, αλλά και χρησιμοποιώντας το μυαλό μας.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο πόνος είναι μεν μια σωματική αντίδραση, προκαλείται όμως από τον εγκέφαλο, συνεπώς αν αλλάξουμε τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αισθάνεται τον πόνο, θα καταφέρουμε να τον ξεπεράσουμε. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι το πώς αναγνωρίζουμε τον πόνο επηρεάζεται όχι μόνο από τα γονίδιά μας, αλλά και από τα αισθήματα, την προσωπικότητα και τις εμπειρίες του παρελθόντος μας. Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, να απαλλαγούμε από τον πόνο;

Βαθιές αναπνοές

Πρέπει να μάθετε να παίρνετε σωστές βαθιές αναπνοές, καθώς αποτελούν κεντρικό κομμάτι πρακτικά όλων των ακολούθων τεχνικών. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κρατήστε την για λίγα δευτερόλεπτα και εκπνεύστε. Υπάρχουν αρκετά apps για smartphones τα οποία βοηθούν στις βαθιές ανάσες, με βοηθητικά και χαλαρωτικά gifs.

Η… ανάποδη αντίδραση

Το στρες είναι μια αντίδραση του οργανισμού, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και βάζοντας το σώμα σε κατάσταση συναγερμού. Η αντίδραση που το αντιστρέφει αυτό είναι η χαλάρωση. Κλείστε τα μάτια, χαλαρώστε τους μύες σας και συγκεντρωθείτε στις βαθιές ανάσες. Κάντε το για 10 με 20 λεπτά, και θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

Διαλογισμός με καθοδήγηση

Ξεκινήστε τις ασκήσεις αναπνοής, δίνοντας σημασία σε κάθε σας ανάσα, και ακούστε χαλαρωτική μουσική ή φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον.

Ενσυνειδητότητα

Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει – διάβασμα, περίπατο στη φύση, οτιδήποτε – και αφοσιωθείτε για λίγη ώρα 100% εκεί. Προσέξτε κάθε λεπτομέρειά της και πώς αντιδρούν οι αισθήσεις σας σε αυτήν. Προσπαθήστε να το εφαρμόζετε αυτό σε κάθε τι που κάνετε, καθώς θα σας βοηθήσει να ελαττώσετε σημαντικά το στρες.

Yoga και τάι-τσι

Αυτές οι δύο τεχνικές είναι όχι μόνο χαλαρωτικές για το μυαλό, αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμες για το σώμα. Και, ακόμα καλύτερα, με τόσες κλινικές μελέτες να στηρίζουν τα οφέλη τους, γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται για ψευδοεπιστήμη και ζήτημα καλού marketing.

Θετικές σκέψεις

Καλώς ή κακώς, η σκέψη είναι πάρα πολύ δυνατό πράγμα. Και αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Όταν μας συμβαίνει κάτι κακό, το μυαλό μας αρχίζει να κάνει άσχημες σκέψεις και είναι πολύ εύκολο να πέσουμε σε έναν φαύλο κύκλο. Σπάστε τον φαύλο κύκλο και εστιάστε την προσοχή σας σε καλές, θετικές σκέψεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα