Το τεϊόδεντρο συχνά συγχέεται με το τσάι που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή ροφημάτων. Δεν είναι συγγενή φυτά και οι χρήσεις τους είναι τελείως διαφορετικές. Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στις λοιμώξεις που προκαλούνται το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, του ιδρώτα και της σκόνης.

Tο έλαιο τεϊόδεντρου εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα για λοιμώξεις όπως η ακμή, οι μυκητιάσεις νυχιών (ονυχομυκητίαση), οι ψείρες, η ψωρίαση, το πόδι του αθλητή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά σαν αντισηπτικό για εκδορές και εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, κολπικές μολύνσεις, κάποια είδη έρπητα, πονόδοντο, λοιμώξεις του στόματος και της μύτης, πονόλαιμο και ωτίτιδα.

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο έλαιο τεϊόδεντρου ενδεχομένως σκοτώνουν βακτήρια και μύκητες και μειώσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το έλαιο τεϊόδεντρου να είναι αποτελεσματικό έναντι κάποιων φαρμάκων για μερικές μολύνσεις. Πιο αναλυτικά:

1. Για ήπια ή μέτρια ακμή. Η εφαρμογή γέλης με περιεκτικότητα 5% φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό σε σχέση με κλασικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ακμή. Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να λειτουργήσει πιο αργά από τις κλασικές μεθόδους, από την άλλη είναι λιγότερο ερεθιστικό για το δέρμα του προσώπου.  Όταν εφαρμόζεται δύο φορές την εβδομάδα για 45 μέρες, μειώνει πολλά συμπτώματα της ακμής.

2. Μύκητες των νυχιών (ονυχομυκητίαση). Η τοπική εφαρμογή ανόθευτου έλαιου τεϊόδεντρου, δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες, μπορεί να θεραπεύσει τη μόλυνση από μύκητες σε περίπου 18% των ανθρώπων που το δοκιμάζουν. Μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των νυχιών και τα συμπτώματα σε περίπου 56% των ασθενών μετά από τρεις μήνες θεραπείας και στο 60% των ασθενών μετά από έξι μήνες. Η αποτελεσματικότητα του έλαιου τειόδεντρου μπορεί να συγκριθεί με κλασική φαρμακευτική αγωγή που προτείνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, η χρήση διαλυμάτων του τάξεως 5% δεν έχει αποτέλεσμα.

3. Το πόδι του αθλητή. Η τοπική εφαρμογή μιας κρέμας με έλαιο τεϊόδεντρου περιεκτικότητας 10% δουλεύει περίπου όπως οι κλασικές κρέμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ποδιού του αθλητή, συμπεριλαμβανομένου του ξεφλουδίσματος, της φλεγμονής, του κνησμού και του καύσου. Ωστόσο, η κρέμα 10% τεϊόδεντρου δεν φαίνεται να θεραπεύει τη λοίμωξη. Για αυτό είναι απαραίτητο ένα ισχυρότερο διάλυμα έλαιου τεϊόδεντρου (25% ή 50%). Η εφαρμογή αυτού του διαλύματος, 25% ή 50%, εμφανίζεται τόσο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και για την εξάλειψη της λοίμωξης σε περίπου μισούς ανθρώπους από αυτούς που το δοκιμάζουν για 4 εβδομάδες. Ωστόσο, τα διαλύματα έλαιου τεϊόδεντρου 25% ή 50% δεν φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματικά για τη θεραπεία της λοίμωξης σαν τα φάρμακα όπως η κλοτριμαζόλη ή η τερμπιναφίνη.

Ανεπαρκείς αποδείξεις για:

·      Βακτηριακή μόλυνση του κόλπου (βακτηριακή κολπίτιδα). Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με βακτηριακή κολπίτιδα.

·      Πιτυρίδα. Πρώιμη έρευνα υποδηλώνει ότι η εφαρμογή ενός σαμπουάν περιεκτικότητας 5% ελαίου τεϊόδεντρου τριών λεπτών την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες μειώνει τις αλλοιώσεις του τριχωτού της κεφαλής, την κνησμό του τριχωτού της κεφαλής και την λιπαρότητα σε άτομα με πιτυρίδα.

·      Κακή αναπνοή. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη έλαιου τεϊόδεντρου σε ένα μίγμα αιθέριων ελαίων που περιέχει μέντα και λεμονέλαιο μπορεί να μειώσει την κακή αναπνοή όταν χρησιμοποιείται ως μέρος ενός 3λεπτου καθαρισμού από το στόμα.

·      Αιμορροΐδες. Ορισμένες πρώτες έρευνες υποδεικνύουν ότι η εφαρμογή μιας γέλης που περιέχει έλαιο τεϊόδεντρου, υαλουρονικό οξύ και μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο μειώνει τα συμπτώματα των αιμορροΐδων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της φλεγμονής και του κνησμού, στα παιδιά.

 

·      Υπερβολικές τρίχες σώματος στις γυναίκες. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ενός σπρέι που περιέχει λάδι λεβάντας και έλαιο τεϊόδεντρου δύο φορές την ημέρα για 3 μήνες μειώνει ελαφρώς την ανάπτυξη τρίχας σε ορισμένες περιοχές σε γυναίκες με υπερτρίχωση.

·      Ψείρες. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να απωθήσει τις ψείρες. Επίσης, η εφαρμογή συνδυασμού λεβάντας και πετρελαίου τσαγιού σκοτώνει τα αυγά των ψειρών και μειώνει τον αριθμό των ζωντανών ψειρών. Δεν είναι σαφές εάν οι επιπτώσεις προκαλούνται από το έλαιο τεϊόδεντρου μόνο ή από το συνδυασμό λεβάντας και έλαιου τεϊόδεντρου.

·      Κολπική λοίμωξη όπως οι τριχομονάδες. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με έναν τύπο κολπικής λοίμωξης που ονομάζεται τριχομονάδες.

·      Κολπική λοίμωξη όπως κολπική καντιντίαση. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με ένα είδος κολπικής λοίμωξης που ονομάζεται κολπική καντιντίαση.

·      Πρόληψη μολύνσεων σε κοψίματα, εκδορές, εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων και τσιμπήματα

Οπότε, φέτος, μπορείτε να ελαφρύνετε το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, προσθέτοντας ένα μπουκαλάκι με έλαιο τεϊόδεντρου.

Επιμέλεια Κατερίνα Σπανού

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου