Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να καταγράφουν τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, ώστε να κατανοούν καλύτερα τον τρόπο που επιδρούν οι συνήθειές τους (διατροφή, άσκηση κλπ). και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών (προβλήματα όρασης, νεφρική νόσος, νευρική βλάβη και καρδιαγγειακές παθήσεις) που προκύπτουν όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι σταθερά υψηλά.

Παράλληλα, η απλή, τακτική αυτομέτρηση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ θετικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου και να κάνει τη ζωή με διαβήτη πιο απλή, αποτρέποντας τις επιπλοκές.

Προκειμένου να επιτευχθούν και να διατηρηθούν σχεδόν φυσιολογικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, είναι σημαντικό να γίνονται μετρήσεις τακτικά και ιδιαίτερα μετά τα γεύματα. Κάποιοι θεωρούν την αυτομέτρηση μία ενοχλητική διαδικασία, όμως αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στη διαχείριση του διαβήτη καθώς αποτυπώνει εάν το πρόγραμμα διατροφής, η φαρμακευτική αγωγή και η σωματική άσκηση που ακολουθεί το άτομο με διαβήτη έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, δίνει σημαντικές πληροφορίες οι οποίες βοηθούν τόσο τα άτομα με διαβήτη, όσο και τους θεράποντες γιατρούς τους να πάρουν πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με το γενικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του διαβήτη που εφαρμόζουν.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυτομέτρηση της γλυκόζης αίματος είναι χρήσιμη τόσο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 όσο και για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η συχνότητα των μετρήσεων εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη και μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο, για αυτό σε συνεργασία με τον γιατρό του, το άτομο με διαβήτη μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος που είναι κατάλληλο για την περίπτωσή του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας