Η υπέρταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σιωπηλή απειλή για την υγεία του ανθρώπου. Οι γιατροί λένε πως η άριστη αρτηριακή πίεση για τους ενήλικες είναι 120/80.

Ωστόσο, στην καθημερινότητα σπανίως η ιδανική αυτή αναλογία μένει σταθερή. Παρουσιάζει αυξομειώσεις και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, σωματικές ή ψυχικές διαταραχές ακόμη και από τη διατροφή.

Η αρτηριακή πίεση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερη την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Τα ζωτικά όργανα χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες αίματος και οξυγόνου, ενώ διαταραχές στην πίεση μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε σύνολο λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

Σύγχρονες ιατρικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι παράγοντες που επιτείνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες.

Όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, με την ίδια αποτελεσματικότητα μπορεί είτε να την αποτρέψει είτε να την αντιμετωπίσει.

Η αεροβική άσκηση μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση στους πάσχοντες από υπέρταση, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα περιφερειακά αγγεία.

Η θεραπεία για αυτήν είναι στην πραγματικότητα να περπατάει καθημερινά ο ασθενής λίγο περισσότερο από ό,τι την προηγούμενη μέρα. Στους ανθρώπους με παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (ή «μίνι» εγκεφαλικά), η προοδευτική αύξηση της γυμναστικής βελτιώνει την ροή αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει τον κίνδυνο ενός μεγάλου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, οι αεροβικές ασκήσεις αλλά και αυτές για δύναμη έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν την αντοχή, την ταχύτητα στο περπάτημα και την ικανότητα διεκπεραιώσεως των καθημερινών δραστηριοτήτων έως και 6 χρόνια έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη άσκηση για να πέσει η πίεση, κάθε μορφή άσκησης από το περπάτημα μέχρι οι ασκήσεις, συμβάλλει είτε στην αποτροπή είτε στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Η ένταση της άσκησης δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα