Μία επίσκεψη στον γιατρό μετά την ενηλικίωση, συνήθως συνοδεύεται από τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ανεξάρτητα από το ιατρικό πρόβλημα. Οι γιατροί λένε πως η άριστη αρτηριακή πίεση για τους ενήλικες είναι 120/80. Ωστόσο, στην καθημερινότητα σπανίως η ιδανική αυτή αναλογία μένει σταθερή. Παρουσιάζει αυξομειώσεις και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, σωματικές ή ψυχικές διαταραχές, ακόμη και από τη διατροφή. Συχνά πολλοί επισκέπτονται τον οικογενειακό τους γιατρό με μικρές ενοχλήσεις και τότε ανακαλύπτουν ότι έχουν υψηλή πίεση. Η υπέρταση είναι το πλέον σύνηθες πρόβλημα υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις τον θάνατο. Στην υπέρταση, τα μεγέθη της πίεσης παρουσιάζουν αύξηση: η μεγάλη» πίεση από 140 γίνεται 159, ενώ η μικρή από 90, 99.

Η υπέρταση είναι συχνότερη, από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι, στα παιδιά και στους εφήβους (περίπου το 1% -2%). Όσο για την αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβεται κυρίως στην παιδική παχυσαρκία, ευθύνονται όμως και παθολογικοί παράγοντες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η μέση αρτηριακή πίεση στο γενικό πληθυσμό των παιδιών και των εφήβων έχει αυξηθεί και κατά συνέπεια και η συχνότητα της υπέρτασης.

Η αρτηριακή πίεση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερα την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Τα ζωτικά όργανα χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες αίματος και οξυγόνου, ενώ διαταραχές στην πίεση μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε σύνολο λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

Σύγχρονες ιατρικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι παράγοντες που επιτείνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες και γενικότερα ένα ανθυγιεινό και στρεσογόνο «modus videndi». Και όπως συμβουλεύουν ειδικοί  τους υπερτασικούς ασθενείς τους: «Προσοχή στο αλάτι!» μιας και πρόκειται συχνά για μία διατροφική "ατασθαλία" πολλών ενηλίκων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’