Επειδή ο υπερθυρεοειδισμός και η νόσος του Graves δεν είναι ζητήματα που πρέπει να παίρνουμε ελαφρά, αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες απορίες για τις παθήσεις, με τις απαντήσεις του. Για να γνωρίζουμε καλύτερα, και για να προστατευτούμε.

Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;

Σημαίνει πως ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί. Αυτή η υπερβολική λειτουργία προκαλεί την περιττή παραγωγή θυρορμόνης, η οποία ελέγχει πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Με την απότομη αύξησή της, αυτές οι λειτουργίες, όπως οι παλμοί της καρδιάς, επιταχύνονται. Συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι η απώλεια βάρους, το αυξημένο στρες, η αϋπνία και η διάρροια.

Είναι ο υπερθυρεοειδισμός και η νόσος του Graves το ίδιο πράγμα;

Η νόσος του Graves είναι η πιο συνηθισμένη μορφή υπερθυρεοειδισμού. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί υπερβολική δραστηριότητα στον θυρεοειδή. Άλλες παθήσεις που μπορούν να το προκαλέσουν αυτό είναι η νόσος Χασιμότο, ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και ορισμένα φάρμακα.

Πώς θα αναγνωρίσω την νόσο του Graves;

Μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός για να καταλάβετε ότι πάσχετε από την νόσο, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά. Μπορεί να αισθανθείτε στρες και ναυτία χωρίς λόγο. Μπορεί στην αρχή να αισθανθείτε πως όλα πάνε καλά, επειδή ένα από τα πρώτα σημάδια είναι η απώλεια βάρους και η αυξημένη ενέργεια. Μακροπρόθεσμα, όμως, συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, αϋπνία και τρέμουλο θα εμφανιστούν.

Μπορεί τα φάρμακα που γράφονται για ασθενείς με υποθυρεοειδισμό να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό;

Ναι, είναι πιθανό, καθώς δεν είναι ποτέ εύκολο να καθοριστεί η κατάλληλη δόση φαρμάκων για τον κάθε ασθενή. Αλλά τα καλά νέα είναι πως αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνο συμπτώματα, και όχι υπερθυρεοειδισμό. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας για να τροποποιήσετε την δόση σας.

Κινδυνεύω αν δεν διαχειριστώ τον υπερθυρεοειδισμό;

Ναι. Δεν πρόκειται να φύγει από μόνος του, και χρειάζεται θεραπεία. Πολλές μορφές υπερθυρεοειδισμού μπορούν να γίνουν επικίνδυνες, ξεκινώντας με συμπτώματα όπως αρρυθμία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, μέχρι και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Ακόμα κι αν η ασθένεια βρίσκεται σε ύφεση, δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας